Last news in Fakti

25 Януари, 2024 11:29 1 449 11

Мистериозно вещество от Луната има магнитни и отразяващи свойства

  • луна-
  • луната-
  • аномалия-
  • вещество-
  • лунен прах-
  • скала-
  • камъни-
  • магнитно поле

Необичаен рефлектиращ прах бе открит по камъни на Луната

Мистериозно вещество от Луната има магнитни и отразяващи свойства - 1
Снимка: Shutterstock

Ерозията не настъпва на Луната, както на Земята. Без атмосфера или тектонични плочи, лунната повърхност остава белязана от ударни кратери и покрита с прах – прах, който може да съдържа улики за магнитната история на нашия лунен спътник.

Екип от учени току-що откри някои странно отразяващи покрити с прах камъни в област на Луната, която вече е известна със своите особености, лунния вихър Reiner Gamma. Първо погрешно смятан за кратер, Reiner Gamma всъщност е плоско петно, което не хвърля сянка, но блести ярко на фона на тъмнината на обширна лунна равнина, наречена Oceanus Procellarum.

Смята се, че лунните вихри като Reiner Gamma се произвеждат от или поне са свързани с джобове от магнетизирани скали, които отклоняват частиците от слънчевия вятър. Учените смятат, че магнетизираният материал е защитен от слънчевия вятър, който затъмнява околните зони чрез химични реакции, създавайки завихряния, които са толкова изпъкнали, че могат да се видят от Земята, пише ScienceAlert.

Но други теории предполагат, че завихрянията може да са се образували поради взаимодействия между магнитни аномалии в лунната кора и електрически заредени фини прахови частици, издигнати от микрометеоритни удари. Възможно е също така завихрянията и магнитните полета да се образуват от струи материал, изхвърлен при удари от комети.

За да разберат по-добре тези взаимодействия, Отавиано Рюш, планетарен учен от университета в Мюнстер в Германия, и негови колеги прегледаха около един милион изображения на счупени скали, заснети от Lunar Reconnaissance Orbiter на НАСА, който обикаля Луната.

В кратера Reiner K близо до вихъра Reiner Gamma те забелязаха една скала, която отразява светлината по начин, доста различен от всички покрити с прах камъни, които бяха виждали.

„Разпознахме камък с отличителни тъмни зони само на едно изображение," обяснява Рюш, който ръководи първоначалното проучване от 2023 г. "Тази скала беше много различна от всички останали, тъй като разпръсква по-малко светлина обратно към слънцето, отколкото други скали."

Тези особени свойства подтикнаха изследователите да потърсят повече прашни камъни като него, използвайки изкуствен интелект, за да сортират странно изглеждащите камъни въз основа на размера и отразяващата способност. Алгоритъмът идентифицира около 130 000 възможности, половината от които изследователите разгледаха внимателно.

По-слабо отразяващите скали бяха локализирани близо до магнитната аномалия Reiner Gamma, но не всички скали в кратера Reiner K имат странните рефлектиращи способности.

Така че, докато скалите може да са се образували от създаването на кратера, изследователите подозират, че техните странни отразяващи свойства се дължат по-скоро на тънък слой прах, натрупан върху някои, но не всички, от камъните. Този прах вероятно има уникална плътност, размер или структура, въпреки че свойствата все още са неясни.

Екипът казва, че следващата им стъпка е да използват откритията си, за да изследват процеси, които могат да обяснят как се образуват лунните вихри, като например повдигането на прах поради електростатични сили или взаимодействието на слънчевия вятър с петна от магнетизъм на лунната повърхност .

Междувременно НАСА и изследователи от лабораторията за приложна физика на Джон Хопкинс се подготвят да изпратят лунен спускаем апарат, който да посети Reiner Gamma, за да изследва нейните магнитни аномалии на земята. Спускаемият модул трябва да бъде изстрелян през 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    12 2 Отговор
    Да бяха отишли на място да проверят.
    Аааа, то май още никой не можел да отиде там?
    Как бе, нали с Барон фон Мюнхайзен бяхте там и хоро играхте и скачахте, рали правехте с лунохода, всичко гледахме по телевизията.

    Коментиран от #6

  • 2 Цъцъ

    9 2 Отговор
    Това са паднали пайети от костюмите на актьорите астронавти на САЩ😅
  • 3 Мислам дека

    7 1 Отговор
    тоа су на цар македон ланците.
  • 4 дедо..

    13 2 Отговор
    Как така да няма атмосфера..тогава защо при забождането на краварския флаг,на лунната повърхност-той започва да се вееее..

    Коментиран от #5

  • 5 Ех пък и ти

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "дедо..":

    Единият от астронавтите си призна, че се е из.пър.дRл по посока на флага и му направил вятър. Ама не го обявили по медиите, че не звучало много патриотично
  • 6 Ъхъ

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    А уж и камъни донесоха оттам!!! Днес нито един лунен камък не е оцелял, всички са се изгубили!😂😂😂😂
  • 7 Неверник

    6 1 Отговор
    Нали беше стъпил човек на Луната, нали бяхте взели проби, нали се бихте в гърдите. Нали заснехте в същото онова студио, където "стъпихте на Луната" десетки филмчета с помпозна музика, фанфари и всевъзможни глупости.
    Та, защо чак сега го откривате този прах?

    Коментиран от #9

  • 8 Краварска му работа

    5 1 Отговор
    Те още не знаят какво има на дъното на Марианската падина, още си мислят, че извънземни контролират Бермудския триъгълник. Иначе, ако ги попиташ, могат да ти кажат всичко за Луната до най-малката подробност. И, че са били стъпвали там. Чукча писател. Хаха.
  • 9 Ко речи?

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Неверник":

    Е, те да не са пребродили цялата Луна и да са донесли 10 хил. тона материал?!?

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.