Last news in Fakti

16 Февруари, 2024 12:45 1 384 10

Прекомерното използване на смартфони може да има пагубни ефекти върху мозъка

  • смартфони-
  • мозък-
  • прекомерна употреба-
  • опасно за здравето

Лекар разкри негативните ефекти от мобилните телефони

Прекомерното използване на смартфони може да има пагубни ефекти върху мозъка - 1
Снимка: Shutterstock

Прекомерното използване на мобилни телефони може да има пагубни ефекти върху мозъка. На това обръща специално внимание лекар от Бостън.

Адити Неруркар, известен доктор в американския щат Масачузетс, говори за негативните ефекти, които мобилните телефони могат да имат върху мозъка ни.

Daily Mail цитира подкаст, в който тя твърди, че използването на яркостта на устройството на максимално ниво и излагането на графично съдържание могат да бъдат фактори, допринасящи за стрес, тревожност и депресия, предава "Фокус".

Освен това лекарят съветва, че всеки трябва да постави някои ограничения върху използването на телефона, които са от съществено значение за поддържане на психичното здраве и благополучие. Кои са навиците, които оказват негативно влияние върху здравето, вижте по-долу.

Сърфиране в интернет късно през нощта

Д-р Неруркар обръща внимание на факта, че хората изпитват остра нужда да сърфират в интернет, да влизат често в акаунтите си в социалните мрежи, което не е съвсем здравословно, тъй като се излагат на негативна информация.

Честа проверка на телефона

Според д-р Неруркар, хората трябва да спрат да проверяват телефоните си веднага щом се събудят, тъй като този навик повишава нивата на стрес. Достъпът до телефона посред нощ също не е здравословен навик.

"Повечето от нас проверяват телефоните си 2600 пъти на ден, показва статистиката. Проучванията показват, че 62 процента от хората проверяват телефона си през първите 15 минути след като се събудят. "Почти 50 процента от тях го правят и посред нощ", посочи лекарят, който обясни, че хората трябва да ограничат използването на телефона до 20 минути на ден.

Достъп до чувствителна информация

Освен всичко друго, лекарката обясни, че достъпът до информация със силно емоционално въздействие може да причини стрес или дори травма.

"Проучванията показват, че рискът от развитие на посттравматичен стресов синдром е по-висок при достъп до сурови изображения, дори ако са заснети на хиляди километри", добави тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българин

    14 0 Отговор
    Така е, погледнете "умните, младите и красивите" какви дебилни зомбита са, всичко живо до 40 год. гледа като шиле телефона си по улиците!

    Коментиран от #7

  • 3 УдоМача

    8 0 Отговор
    Аз съм си прехвъролил сим картата в Нокиата с фенерче, а смъртфона съм го захвърлил в чекмеджето. Така ми е по-добре и по-леко!
  • 4 Така е

    3 1 Отговор
    Прекомерното пиене на вода - също.
  • 5 Полит коректно

    9 0 Отговор
    Уврежданията вече са масово видими без значение образователния ценз...
  • 6 Механик

    7 0 Отговор
    Не е МОЖЕ а е ИМА пагубни последици.
    Нали ги виждам всеки ден как ходят като маносани и пръстчета размазват цифки по дисплеите.
    Тръгва да пресича, нито се оглежда, нито поглед вдига от шаренийката. Седнало да обядва, погледа му в телефона. И ред други примери, които всички виждаме.
    Никога не съм вярвал, че може човечеството така да изпростее.
    ГМО-бройлери.
  • 7 Механик

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Те да бяха само тия до 40, на ръце да ги носиш.
    Бабичките пред блока са се телефонизирали дори. Комшийката ми на 80 години, през ден, през два ме вика да и оправям смартфона, че нещо сгафила. Питам за за какво са и толкова много приложения на телефона. А та ми отговаря, че без фейс и вайбър не можела. Сега дори щяла да си купува нов смартфон. Щото стария не бил мощен.
    Все едно ще се занимава с графичен дизайн или кад-кам програми.

    Коментиран от #9

  • 8 Гост

    2 0 Отговор
    Съгласен съм с написаното, но и още много е спестено.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.