Last news in Fakti

19 Февруари, 2024 14:32 1 548 0

Най-добрите чайове при безсъние и проблеми със съня

  • чай-
  • спокойствие-
  • сън-
  • успокояване-
  • качество на съня-
  • безсъние

Тези чайове имат успокояващи свойства и насърчават продължителния и спокоен сън

Най-добрите чайове при безсъние и проблеми със съня - 1
Снимка: Shutterstock

Качественият сън е един от ключовете към отличното здраве и стабилна имунна система, а включването на определени чайове в рутинната ви програма преди лягане може да допринесе за спокоен и качествен сън.

Тук ще ви запознаем с петте най-добрите чая, известни с успокояващите си свойства и способността си да насърчават дълбокия сън:

  • Чай от лайка

Чаят от лайка е популярен избор за насърчаване на релаксацията и облекчаване на тревожността, което го прави отличен избор преди лягане. Чаят съдържа апигенин - антиоксидант, който се свързва със специфични рецептори в мозъка, намалява безсънието и предизвиква чувство на спокойствие, пише actualno.com. Неговият лек, цветен аромат го прави успокояващ избор за приключване на деня след дълъг престой.

  • Чай от корени на валериана

Коренът от валериана се използва от векове като естествено средство за лечение на нарушения на съня. Чаят от корен на валериана действа, като повишава нивата на гама-аминомаслената киселина (GABA) в мозъка - невротрансмитер, който помага за регулирането на нервните импулси. Това насърчава успокояващия ефект и може да спомогне за постигането на по-дълбок и спокоен сън. Важно е обаче да се отбележи, че вкусът на чая от корен на валериана може да бъде силен, така че подслаждането му с мед или добавянето на други билкови чайове може да подобри вкусовите му качества.

  • Чай от лавандула

Лавандулата е известна със своите успокояващи и ароматни свойства, а лавандуловият чай не е изключение. Чаят се приготвя от изсушените пъпки на лавандулата и е известен със способността си да намалява стреса и тревожността. Пиенето на лавандулов чай преди лягане може да помогне за отпускане на ума и тялото, създавайки оптимална среда за дълбок и възстановяващ сън. Нежният му флорален аромат добавя възхитително докосване към рутината преди лягане.

  • Чай от мента

Макар че ментовият чай често се свързва с ободряващите си свойства, той може да помогне и за насърчаване на съня. Чаят от мента помага за отпускане на мускулите, като облекчава напрежението и стреса. Освен това способността му да успокоява храносмилателната система може да предотврати дискомфорт, който може да наруши съня. Освежаващият и ментов вкус на чая от мента може да се ползва като алтернатива без кофеин вечер, като допринася за по-спокоен сън.

  • Чай от маточина

Чай от маточина, член на семейството на ментата, придружен от резенче лимон, традиционно се използва за намаляване на тревожността и подобряване на съня. Чаят от маточина съдържа съединения, които се свързват с GABA рецепторите в мозъка, като предизвикват успокояващ ефект. Лекият лимонов вкус го прави приятен избор за тези, които искат да се отпуснат преди лягане. Включването на чая от маточина в нощната ви рутина може да спомогне за насърчаване на релаксацията и поддържане на по-дълбок сън.

Включете тези пет чая в навиците си преди лягане, за да се радвате на спокоен нощен сън. Изброените билки действат успокояващо на организма, но въпреки това индивидуалните реакции към чайовете могат да варират и е препоръчително да се консултирате с медицински специалист, особено ако имате здравословни проблеми или приемате лекарства, които могат да взаимодействат с билковите чайове.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА