Last news in Fakti

26 Януари, 2014 09:21 3 956 0

Как да се справим с депресията през зимните месеци?

  • депресия-
  • зима

Автор: Мариета Георгиева

Около 10 до 20% от човечеството изпитва значителна промяна в настроението по време на зимните месеци. Причината за това се крие в по-оскъдната осветеност през този период. Състоянието е вид депресия, наречена сезонно афективно разстройство (Seasonal Affective Disorder) или SAD. Симптомите са аналогични с класическата депресия и включват: чувство на тъга, безпокойство, празнота, изпитване на вина, отчаяние, проблеми със съня, загуба на самочувствие, нарушения на паметта и концентрацията, силна умора, промени в хранителните навици и теглото, физическо неразположение, липса на мотивация, агресивност, социална изолация. В общия случай всичко започва около октомври-ноември и отшумява към март-април. Подобрението настъпва постепенно и окончателно в края на пролетта.

По-малкото количество светлина през зимата засяга някои биохимични процеси в организма - потиска се производството на серотонин, който е отговорен за доброто настроение, засилва се синтеза на мелатонин, което засилва умората и се нарушава хормоналния баланс. Поради това, един от ефективните начини за лечение на това разстройство е т.нар. фототерапия или светлинна терапия, която трябва да бъде проведена от специалист.

В общия случай, депресията може да бъде нормална реакция при негативни събития в живота, като загуба на скъп човек, неуспешна любов, физическо или сексуално насилие, загуба на работното място. Установява се възрастова и полова зависимост – по-често при навлизане в пубертета, с напредване на възрастта и предимно женския пол.

Важно е да се знае, че невинаги се касае само за нарушение в настроението. Тя може да бъде сигнал за сериозно психично разстройство, дистимия, симптом към заболяване или страничен ефект от приема на медикаменти.

Депресията може да бъде опасна! Хората, които са в неин плен, често имат суицидно поведение - прибягват до големи количества алкохол, медикаменти и дори наркотици. Не са малко случаите на хранителните разстройства, системното недоспиване и дори опити за самоубийство. Много често депресията ни кара да се чувстваме "изгубени", сами и неразбрани. Изкривява чувството за реалност и прави нещата да изглеждат много по-тежки, отколкото са в действителност.

Затова трябва да бъдем внимателни - още при първите сигнали, трябва да вземем мерки. Ако се касае за наш близък, е важно да поговорим с него, да го обградим с повече внимание и любов. Предложете му помощ за ежедневните задължения, повече забавления и най-вече - покажете му, че може да разчита на вас.

Ето и някои ефективни и общодостъпни методи за справяне с депресията:
1. Назад към природата!
Разходките на чист въздух, гледането на звездите нощем, контакта с животни, имат силен терапевтичен ефект. Животните притежават невероятната способност да "отнемат напрежението". Съществуват не малко теории и доказателства, че общуването с животни, ни помага да се откъснем от реалността, да забравим проблемите и да се докоснем до чистата душевност. Ако нямате възможност да си вземете коте или куче, ще се изненадате колко настроение може да ви донесе дори един аквариум с рибки.
2. Спазване на хранителен режим!
Консумацията на повече плодове, зеленчуци, ядки и варива, редуцирането на мазните и пържени храни, приема на чисто месо, както и контролирането на количествата, води до усещане за лекота, силен прилив на енергия и увереност.
3. Спортът е здраве!
И не само физическо, но и психическо. Много изследвания доказват, че редовните и умерени упражнения са мощно оръжие за справяне с депресията. Всеки вид спорт е ефективен - само установете какво ви доставя удоволствие и се включете. Много полезни са колективните форми на спорт, както и танците - има курсове за начинаещи, които са достъпни за всеки. А това е и добър начин за създаване на нови запознанства!
4. Направете нещо ново и различно!
Влизането в "коловози" е сред най-често срещаните причини за възникване на депресивните състояния. Правете по нещо различно всеки ден - тръгнете по нов маршрут за работа, опитайте нещо ново за обяд, обадете се на стар приятел, напишете писмо на ръка, отидете в нов ресторант.
5. Позитивното мислене помага!
Има теория, според която положителните мисли "улавят" положителни събития. Бъдете уверени, че по-доброто бъдеще предстои. То е там и ви чака. Докоснете го!
6. Мислете повече за себе си, почивайте си.
Поставяйте си реалистични цели и поемайте разумно количество ангажименти. Научете са да отказвате.
7. Не се обвинявайте!
Депресията е медицинско заболяване, а не е признак на слабост. Знайте, че всеки някога е допускал грешки. Но важното е да продължим напред! Направете своите изводи, вземете си поука, след което се "отърсете" и започнете нова страница от живота си!
8. Избягвайте негативните новини.
Да си информиран е важно, но в някои случаи е по-важно да запазим себе си. Затова за известно време не гледайте новини, не четете вестници и ако можете - не включвайте компютъра (освен, за да си пуснете хубава музика).
9. Направете нещо за себе си.
Поглезете се с масаж или спа-терапия, купете си нова книга, хубава дреха, отидете на концерт или футболен мач с приятели. Много подходящи за жените са разкрасителните процедури.
10. Намерете си хоби.
Дейности като шиене на гоблен, правене на апликации и оригами са често използвани методи и от двата пола.
И все пак не забравяйте - при тежки форми на депресия, е необходимо предприемането на по-сериозни мерки. Потърсете помощ! Съчетаването на подходящи антидепресанти и добра психотерапия може да помогне на всеки. Но те задължително трябва да бъдат назначени и контролирани от специалист.
Повече за симптомите, причините и начините на лечение на депресията, може да намерите на http://problem.framar.bg/депресия


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА