Last news in Fakti

29 Февруари, 2024 15:28 1 246 5

Защо се депресираме на рождения си ден?

  • рожден ден-
  • депресия-
  • тъга

При някои хора наближаването на най-личния празник поражда негативни чувства. Защо е така?

Защо се депресираме на рождения си ден? - 1
Снимка: Shutterstock

Рождените дни са време за празнуване, за да погледнем назад към изминалото време и да очакваме с трепет предстоящото.

Не всички обаче изпитват щастие и надежда, когато наближи рожденият им ден. Понякога депресията от рождените дни може да порази човек и да го накара да се чувства крайно негативно.

"Рожденият ден е предназначен да бъде празник на живота, но понякога може да предизвика чувство на тъга и безпокойство. Ако рожденият ви ден предизвиква у вас чувство на депресия и тъга, не сте сами," пише терапевтът Андреа Евгениу, като обясни какво се случва при хората, които са застигнати от този проблем.

Рождените дни са време, когато хората се обръщат назад към миналото си и се опитват да оценят постиженията и стремежите си. Когато почувстват, че не са постигнали това, което са си пожелали, това може да ги накара да се почувстват унили.

На рождените дни се събирате с близките си. Когато любим човек почине или пък сте преживели раздяла, рождените дни могат да напомнят за важна липса в живота ви.

Рождените дни могат да бъдат натоварващи за хората, които са изправени пред финансова криза. Мисълта за организиране на парти или купуване на подаръци може да ги накара да се чувстват стресирани.

На рождените дни често има много очаквания празникът да протече по определен начин. Когато празненствата не отговарят на очакванията, това може да накара човек да се почувства тъжен.

Когато хората се сблъскват с изолация или липса на близки взаимоотношения, рождените дни могат да им напомнят за това и да ги накарат да се чувстват нещастни.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Умирам от смях

    9 0 Отговор
    От възрастта е. Като си посрещах 22-я рожден ден хич не помня да съм се депресирал, но като посрещнах 41-я бях депресиран. Пинк Флойд са го казали много ясно в Time.
  • 2 Наркос

    9 0 Отговор
    Защото ни напомня, че не живеем, а всъщност умираме. Както безброй същества умрели преди нас, извода е индивида няма абсолютно никакво значение, важно е само разплода да продължи.

    Коментиран от #3

  • 3 Роза

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Наркос":

    Това,което пишеш,е много тъжно,но е истина!Живеем като сенки и умираме без време!За повечето възрастни хора рождения ден не е повод за радост,защото не знаят дали ще дочакат следващия!
  • 4 СМЕХОРИИ

    2 0 Отговор
    Ами не го празнувай щом се депресираш, и без това никой не знае кой и кога има рожден ден
  • 5 Не празнувам.

    3 0 Отговор
    Не ме интересува, не се депресирам изобщо. Излишни главоболия.