Last news in Fakti

30 Януари, 2024 12:15 1 886 7

15 идеи за зимни дестинации в България

  • забележителности-
  • българия-
  • зима-
  • дестинации

Ако искате да прекарате романтичен зимен уикенд, ето нашите предложения 

15 идеи за зимни дестинации в България - 1
Снимка: Shutterstock

Много са красивите места в България, но на някои от тях зимата придава особено очарование. Ако искате да прекарате романтичен зимен уикенд, ето нашите предложения за Топ 15 забележителности:

1. Трявна

Стара планина е прегърнала китното градче, чиито зимни пейзажи вдъхновяват не един или двама художници. По улиците ще видите запазени възрожденски къщи, работещи занаятчийници, страноприемници. И всички те изглеждат още по-красиви, когато са отрупани със сняг. В уютните механи ще се насладите на вкусни традиционни ястия.

2. Широка лъка

Родопското селце е едно от най-посещаваните места през зимата. Сгушено в планината, селото е съхранило красиви старинни къщи, традиционния си фолклор и местни кулинарни традиции. Усещането се допълва от камина, гайди, родопски песни, ароматна храна, както и великолепни гледки към покрити със сняг къщички и природни пейзажи.

3. Априлци

Априлци се намира в сърцето на Стара планина, под връх Ботев. Може да отседнете в някоя от къщите в традиционен стил, от които ще се наслаждавате на приказни зимни пейзажи. Може да посетите Видимското пръскало, да изкачите връх Мара Гидик или да се разходите до близките хижи.

4. Златоград

Най-южният град на България ще ви впечатли със снежната си красота през зимата. Това, което го прави уникален е, че е ограден от всички страни от Родопа планина. Освен от красивата природа, ще останете очаровани от красивите възрожденски къщи, традиционни занаятчийници и вкусна родопска кухня.

5. Сапарева баня

Сапарева баня е известна с горещата си минерална вода и потънал в пара гейзер, който не може да видите никъде другаде в цяла Европа. Едва ли има по-подходящ сезон от зимата да посетите това място и да се отдадете на релаксиращи процедури в мразовитите дни.

6. Копривщица

Копривщица е град-музей, разположен в сърцето на Средна гора, който впечатлява с красиви възрожденски къщи. През зимата околните природни пейзажи и автентичните къщи са още по-красиви. Опитайте вкусните традиционни копривщенски гозби сред топлината на горяща камина и на фона на заснежени планински пейзажи.

7. Банско

Не може класация на красиви места през зимата без Банско. Един от най-посещаваните ски курорти в България е привлекателен както за ски любители, така и за хора, които не практикуват зимни спортове. Разположен в подножието на планината Пирин, градът съчетава облика си на възрожденско градче с лъкатушещи калдъръмени улички, стари къщи и черкви със славата си на модерен ски курорт с луксозни хотели, ваканционни имоти и заведения.

8. Етъра

Етнографският комплекс на открито е особено очарователен с възрожденските занаятчийници и калдъръмените улички през зимата. Насладете се на кафе на пясък, домашно сладко, захарно петле, топло симидче или геврече сред топлината и уюта на автентични кафенета, в които всичко се приготвя по оригинална рецепта, запазена от векове.

9. Жеравна

Близо до Котел, в Стара планина се намира възрожденското селце Жеравна, където ще се потопите в самобитния дух и облик на селото, което и до днес съхранява традиционните възрожденски къщи. Близо до Йовковата къща е местната шекерджийница, в която може да се насладите на традиционни сладкиши.

10. Дряново

Старопланинското градче е истински рай през снежната и мека зима. Може да се разходите и насладите на живописните старопланински пейзажи. Ако предпочитате архитектурни забележителности, градът също има какво да предложи, пише actualno.com. Сред най-интересните сгради са църквата “Свети Никола”, музей “Колю Фичето”, моста на майстор Колю Фичето, Дряновския манастир, първата релефна физическа карта на България.

11. Белоградчик

Днес на територията на този малък град могат да се видят 5 природни забележителности, най-известни сред които са Белоградчишки скали - уникален природен феномен на възраст над 230 млн. години.

12. Вършец

Най-старият балнеолечебен курорт в България е разположен в подножието на връх Тодорини кули, в северните склонове на Стара планина. Чистата природа, живописното местоположение и топлата минерална вода са истински дар за Вършец. Една от забележителностите на града е Алеята на чинарите - пешеходна алея с чинари и секвои на над 100 години.

13. Тетевен

”Ако не бях дошъл в Тетевен и аз щях да бъда чужденец за майка България” пише Иван Вазов. Градът е заобиколен от красиви върхове - Петрахиля, Трескавец, Острич, Червен. Районът е богат на пещерни и скални образувания и водопади. Наблизо могат да се видят Гложенският манастир, водопадът Скока, пещерата Съева дупка. В полите на Тетевенския Балкан се намира и едно от най-красивите курортни селища на България - Рибарица.

14. Девин

Родопският град Девин привлича с многобройни природни забележителности и останки от древни времена. Интересни са и разположените наблизо Триградско ждрело, пещерите Дяволското гърло и Ягодинската пещера, местностите Лесичево, Амзово, Изворо, скалният феномен Слонът.

15. Добринище

Освен като балнеолечебен курорт, Добринище е известен планински град. Разположен е на 850 м надморска височина и е заобиколен от три планини - Рила, Пирин и Родопите. В Добринище се намира единствената в България градина за еделвайси. Добринище съчетава най-доброто за зимните и летни почивки - живописна природа, гостоприемни хора, ски писти и възможности за селски и еко туризъм.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варненски Моряк

    0 2 Отговор
    Сапарева баня е най добре от изброените г-це Найденова!там ще те заведа:)

    Коментиран от #4, #5, #6

  • 2 Акула

    6 0 Отговор
    България е Красива Родина
  • 3 плюс минус

    7 0 Отговор
    На снимката е етнографският комплекс Етъра, направен по времето на соца.
    Прекрасно място с много занаятчийски работилници.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.