Last news in Fakti

25 Май, 2024 18:21 1 054 5

Какво е розовият шум и защо е добър за нас?

  • розов шум-
  • бял шум-
  • шум-
  • фон-
  • фонов шум-
  • почивка-
  • мозък-
  • мозъчна дейност

Според учени розовият шум помага за подобряването на паметта и почивката

Какво е розовият шум и защо е добър за нас? - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от Северозападния университет в САЩ проучват как кратки интервали розов шум могат да засилят бавните мозъчни вълни на дълбокия сън. В малки изследвания такива импулси розов шум са дали обещаващи резултати за подобряване на паметта и релаксацията, предаде Асошиейтед прес.

Белият шум - като от радио или телевизор, е по-известен сред използваните за релаксиране и подобряване на паметта. Звуковите инженери го определят като равномерна сила на звука във всички честоти, доловими от човешкото ухо.

Розовият шум се различава от него по това, че изключва високите честоти, които могат да звучат грубо. Така че той е с по-ниска височина и наподобява естествения звук на дъжда или океана.

"Розовият шум има честотен профил, много подобен на разпределението на честотите на мозъчните вълни, които наблюдаваме при бавновълновия сън, тъй като това са големи, бавни вълни", каза д-р Ронийл Малкани, доцент по неврология в Медицинския факултет "Файнберг" на Северозападния университет.

Ако изследванията на учените от Северозападния университет се окажат успешни, те биха могли да доведат до създаването на медицинско устройство за подобряване на съня или паметта чрез персонализирани импулси на розов шум. Но много научни въпроси остават без отговор, казва Малкани. Все още има много работа за вършене.

Съществува цяла палитра от успокояващи шумове, въздействащи върху съня, концентрацията и релаксацията. Те не са изучени в дълбочина, но това не спира хората да ги използват.

Кафявият шум е с още по-ниски честоти от розовия и прилича на ромон.

Белият шум се препоръчва за концентриране на хората с хиперактивност/дефицит на вниманието, без доказан ефект.

"Шумът стимулира мозъка, без да му предоставя информация, и така не отвлича вниманието", казва Джоел Ниг от Орегонския здравен и научен университет в Портланд. Той се използва и при звън или бръмчене в ухото (тинит).

Според специалистите прибягването към такива шумове за релаксиране е безвредно, стига да са тихи и човек да си почива от тях.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зрител

    3 0 Отговор
    преди да заспя намалявам телевизора в спалнята.
  • 2 Къде бе, Събче?

    11 2 Отговор
    Къде го намираш този боклук, че да го превеждаш и цапаш сайта? Тези шумове в науката са известни отдавна. Учат се в университетите и се ползват за анализи и акустично моделиране.
    Бял шум - спектрална плътност на мощността не се променя с честотата, константа.
    Розов шум - спектрална плътност на мощността е обратно пропорционална на честотата.
    Червен шум или браунов шум (нищо кафяво) е шум, породен от брауновото движение. Кръстен е на откривателя на това движение Робърт Браун.

    Коментиран от #5

  • 3 До авторката

    10 1 Отговор
    Когато решите да пишете за неща, от които хал хабер си нямате, помолете някой да ви помогне и да коригира написаното! Ужасно неграмотно и без всякаква стойност е това писание!
  • 4 Анонимен

    0 1 Отговор
    Кафявият шум са го измислили нацистите. Не е желателно да се слуша защото трябва да има наблизо тоалетна ако въобще има време да се стигне до нея.Затова е кафяв.
  • 5 Идън

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Къде бе, Събче?":

    Браун- означава кафяв-brown, но е по- правилно да се свързва с името на учения- отколкото с цвета и точно този шум.По- правилно е шумът да е червен- т. е той е по- басов- с по- силни тонове и без високи честоти- бученето е червен шум.Бученето при буря- голям водопад или буйна река.Фоновият шум- независимо от цвета може да има и негативно възприемане.