Last news in Fakti

4 Юли, 2024 21:50 956 6

Намериха възможни доказателства за съществуването на частици тъмна материя

  • космос-
  • тъмна материя-
  • юпитер-
  • наука

Резултатите от изследването са публикувани в списанието Physical Review Letters

Астрофизици от Принстънския университет и Националната ускорителна лаборатория SLAC откриха възможни доказателства за съществуването на частици тъмна материя. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Physical Review Letters.

Спекулира се, че тъмната материя може да бъде открита индиректно чрез светлината, излъчвана от анихилацията на сблъскващи се хипотетични частици. Учените казват, че са открили нещо, което според тях може да е такава светлина във външната атмосфера на тъмната страна на Юпитер.

Предполага се, че частиците тъмна материя са привлечени от Юпитер и се сблъскват с неговата йоносфера, произвеждайки изблици на йонизиращо лъчение. Това излъчване трябва да доведе до появата на излишък от H3+ катиони или протониран молекулярен водород.

Изследването анализира данни, получени от спектрометъра на сондата Касини в продължение на три часа. Проведени са инфрачервени наблюдения от нощната страна на планетата над нейния екваториален регион, което направи възможно намаляването на влиянието на полярните сияния. В данните учените търсят доказателства за повече радиация от H3+, отколкото може да се обясни, без да се прибягва до хипотезата за тъмната материя.

Изследователите са открили излъчване от H3+, но все още не е ясно дали има принос от тъмната материя. Астрономите планират да продължат изследванията си, за да потвърдят дали радиацията е поне отчасти резултат от унищожаването на неизвестни частици.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Терзиев

    6 1 Отговор
    На пеевски увисналия шкембак
  • 2 УЧЕНИТЕ

    4 2 Отговор
    ЩЕ ДОКАЖАТ, ЧЕ НИЕ СМЕ ДОШЛИ НА ТАЯ ПЛАНЕТА НЕЗНАЙНО ОТ КЪДЕ..НО СЪС СИГУРНОСТ Е ЯСНО, ЧЕ НЕ СМЕ СЕ ПРЪКНАЛИ ТУК...ОТ КЪДЕ ОБАЧЕ СМЕ СЕ СДОБИЛИ С ТОВА ТАЙНСТВО НАРЕЧЕНО ЧУВСТВО ...ТОВА НАИСТИНА Е ВЕЛИКО...
  • 3 У Факултето

    6 2 Отговор
    е пълно с тъмна материя...
  • 4 Ъхъ🙄

    2 3 Отговор
    След толкова изядени и изпити милиарди, нормално е да баламосват олигофрените с "частици"!
  • 5 Дааа

    2 0 Отговор
    С изключително висока концентрация в района на Москва !
  • 6 Хвърчилото

    0 0 Отговор
    на баба ми!