9 Юли, 2024 13:49 902 15

Копринени буби за обяд? Сингапур одобри насекомите като храна

  • сингапур-
  • насекоми-
  • храна

Държавната агенция по храните в Сингапур (SFA) одобри 16 вида ядливи насекоми за продажба и консумация в страната

Копринени буби за обяд? Сингапур одобри насекомите като храна  - 1
Снимка: Shutterstock

В настроение ли сте за сатай с копринени буби? Или какво ще кажете за наси лемак, сервиран с малко хрупкави щурци отстрани?

Държавната агенция по храните в Сингапур (SFA) одобри 16 вида ядливи насекоми за продажба и консумация в страната, според публичено писмо от 8 юли, адресирано до търговците на храни.

"С незабавен ефект SFA ще разреши вноса на насекоми и продукти от насекоми, принадлежащи към видове, за които е преценено, че са с ниска степен на регулаторна загриженост", се казва в съобщението на агенцията.

Насекоми одобрени от SFA включват скакалци, червеи и няколко вида бръмбари.Тези насекоми и продукти от насекоми могат да се използват за консумация от човека или като храна за животни, отглеждани за храна”, казаха от SFA, добавяйки, че насекомите не могат да бъдат "събирани от дивата природа".

"Необходими са документи, които да докажат, че насекомите се отглеждат в помещения, регулирани от компетентния орган”, допълниха SFA.

CNN се обърна към SFA за допълнителен коментар относно новите разпоредби.

Подобно на голяма част от света яденето на насекоми в Сингапур остава новост. Изследователите са регистрирали повече от 2100 ядливи вида насекоми – много от които са пълни с важни витамини и минерали и служат като устойчив източник на високо съдържание на протеини за разлика от добитъка, произвеждащ метан.

"Насекомите са пренебрегван източник на протеини и начин за борба с изменението на климата,” според доклад от 2022 г. на Световния икономически форум. “Нашата консумация на животински протеин е източник на парникови газове и изменение на климата. Консумацията на насекоми може да компенсира изменението на климата по много начини,” казаха изследователите.

Такосите от скакалци се сервират като популярен деликатес в някои части на Мексико.

Мравки , щурците и дори тарантулите обикновено се ядат в други страни от Югоизточна Азия като Тайланд и Камбоджа.

В Сингапур живите насекомите обикновено се продават като храна за домашни любимци като пойни птици и влечуги, но те могат да бъдат нова и вълнуваща опция за вечеря. Местни готвачи, ресторанти и компании за храни и напитки експериментират с различни начини за безопасно сервиране на насекоми в ястия като осолени яйчени раци със суперчервеи и продукти като протеинови блокчета.

"Тъй като индустрията за насекоми е в началото и насекомите са нов хранителен продукт тук, SFA разработи регулаторна рамка за насекомите, която въвежда насоки за насекомите, които да бъдат одобрени като храна,” казаха още от SFA.

Източник: edition.cnn.com


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стас

    13 3 Отговор
    Да си ги ядат.Аз ще ям праскови.
  • 2 Дедо

    10 5 Отговор
    Честито, скоро и у нас.

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Механик

    13 6 Отговор
    Дааа, добра пропагнада на европейски ценности. Признавам ви.
    Ама трябваше да напишете, че който яде буболечки е по-малко склонен към "домашно насилие" и е по-склонен да подпише Истанбулската конвенция.
    За другия път моите забележки да ги вземете под внимание. Инак ще спрем грантчетата.
  • 5 у нас има хлебарки и котки

    2 2 Отговор
    ако измислят рецепта за паница с хлебарки , сигурно ще е скъпа . Ще лапаме на корем .
  • 6 Нищо лошо

    8 3 Отговор
    нека лапат насекоми, повече свинско за нас останалите

    Коментиран от #8

  • 7 Механик

    10 5 Отговор

    До коментар #2 от "Дедо":

    Не скоро. Вече е факт и у нас. Има удобрена разпоредба на ЕК, в рациона ни ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се включат брашна/протеини от насекоми. Дори процените са описани.
    Няма как тук да се дават линкове, но всеки който знае английски, може да намери официалния сайт на ЕК и да прочете разпоредбата.
    КАзано с други думи, вече ядем буболечки. В десертните блокчета, в полу-готовите пици и тестени изделия, в сладоледите, в чипсове, снаксове и пр.
    Честито !

    Коментиран от #12

  • 8 Механик

    10 4 Отговор

    До коментар #6 от "Нищо лошо":

    Свинското ще го забраняват. Много пръцкали свинете/кравите и им замърсявали атмосферата с "парникови газове". не си ли чувал за зелената сделка?
  • 9 Направо ни казват - да го д...т бедните

    12 5 Отговор
    Значи, олигарсите от Световния икономически форум, за които не е гласувал нито един човек, ще нагъват телешки пържоли, а за обикновенните хора - насекоми.
    Яко, а!?

    Само не казват какво правим с хитина, който е в насекомите.

    Коментиран от #15

  • 10 Де е Илия, на кирия

    4 2 Отговор
    Само по този начин можем да се избавим от хлебарките, които в природата оцеляват дори след ядрен взрив.
  • 11 Лост

    4 4 Отговор
    Сега ,ако ядат черничеви листа и сложат цедка на г.за си дали ще проточат копринени нишки?
  • 12 Идън

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    Не- не ядем бубулечки. Те са скъпи- 40лв сто грама брашно от насекоми- уж протеини... Тези пържени щурчови бутчета въобще не са привлекателни- ако ще и да ги панират...
  • 13 Име

    2 0 Отговор
    Помня ги от детството. Имахме черници и взимахме за отглеждане на пашкули.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Направо ни казват - да го д...т бедните":

    За тези умници има сармати ,посейдони и т.н.
    "После меня только тишина"