25 Юли, 2024 14:45 1 827 8

Зъбите на комодските варани са покрити със слой желязо

  • комодски варан-
  • зъби-
  • желязо-
  • учени

Изследователите допускат, че подобни железни покрития може да са съществували при месоядните динозаври

Зъбите на комодските варани са покрити със слой желязо - 1
Снимка: Shutterstock

Страховитият Комодски варан, който се среща в Индонезия, има слой желязо върху острите си като бръснач зъби, който му помага да убива плячката си, предаде АФП, позовавайки се на ново изследване.

"Тази характеристика досега не е наблюдавана при месоядни влечуги", пишат авторите му в списание Nature Ecology & Evolution, предава БТА.

Под ръководството на учени от Кралския колеж в Лондон, които са използвали съвременни технологии за визуализация за целите му, изследването разкрива, че влечугото - най-големият гущер в света, има защитно покритие от желязо върху зъбите си.

Откритият от изследователите железен слой е особено видим върху зъбите на представителите на вида Комодски варан, но подобни характеристики вече са наблюдавани при други влечуги като варани, крокодили и алигатори.

Авторите на изследването посочват, че желязото играе решаваща роля за поддържането на зъбите при тези огромни гущери, които ги използват, за да убиват плячката си.

Огромните влечуги нападат различни животни - от гризачи до водни биволи, улавяйки ги в отровната си захапка.

Изследователите допускат, че подобни железни покрития може да са съществували при месоядните динозаври, но да са се изгубили с течение на времето. Досега не са откривани никакви следи от тях върху фосилизирани зъби на влечуги и динозаври, близки до комодския варан.

Комодските варани обитават едноименния остров Комодо и съседния остров Флорес.

Хиляди туристи се стичат всяка година към този архипелаг в Източна Индонезия - единственото място в света, където тези огромни гущери могат да бъдат наблюдавани в естествената им среда.

По данни на Международния съюз за опазване на природата в дивата природа са останали само 3458 възрастни и малки комодски варани.

Влечугите, достигащи до три метра на дължина и до 90 килограма на тегло, са застрашени от човешката дейност и изменението на климата, които са заплаха за местообитанието им.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 само не разбрах

    13 2 Отговор
    дали им ръждясват зъбите на тия животни или са от неръждавейка?

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гхйклл

    12 2 Отговор
    Варана не убива.
    Хапе, а в слюнката има бактерии. Жертвата умира бавно от инфекции. Варана ходи по следата, намира жертвата и я чака, без да бърза!

    Коментиран от #4

  • 4 00014

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гхйклл":

    Да бе, не убива. Това за слюнката е вярно ама не си ли гледал клипчета колко е бърз и как си похапва бягащи бозайници?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Друга особеност

    5 1 Отговор
    при тези хищници е , че когато се бият по между си било то за територия, плячка , или за женска никога не се давят до смърт . Смята се , че това им е инстинкт за да се запази вида .
  • 7 Ко речи?

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хохо Бохо":

    Ти за железен окис (оксид) чувал ли си. Познати са общо шестнайсет железни оксида.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.