26 Юли, 2024 11:45 836 0

Фалшиво ВИДЕО с образа на Глория рекламира продукт за подмладяване

  • глория-
  • фалшива реклами-
  • изкуствен интелект-
  • измама

Примата на родния попфолк предупреди феновете си в социалните мрежи

Фалшиво ВИДЕО с образа на Глория рекламира продукт за подмладяване  - 1

Видео, създадено с изкуствен интелект, използва лицето на примата на родния попфолк, за да рекламира продукт за опъване на бръчки, пише "Телеграф".

Клипът, който бе спонсориран, обиколи социалните мрежи. „Здравейте, приятели, аз съм Глория“, съвсем безобидно започва тя. И наистина за обикновения потребител на пръв поглед това е звездата.

„Аз съм певица и съм на 50 години. Много хора ми казват, че изглеждам с 20 години по-млада от възрастта си. Преди месец се случи чудо. Видях новина за жена, която изглежда с 20 години по-млада, оказа се, че тя използва продукт, който помага бързо без инжекции и операции да се отървем от бръчките“, разказва се в клипа.

След което звездата приканва потребителите в мрежата да натиснат линк, който ще ги отведе към самия продукт, и така ще могат да научат повече. Оказва се, че между многото, които успяват да различат фалшивата Глория от реалната, има и такива фенове на звездата, които наистина вярват и така фалшивата реклама успява да изпълни целта си.

Проверка показва, че видеото е така наречен дийпфейк (deepfake) – създаден с помощта на изкуствен интелект. Кадрите са взети от истински клип на певицата в социалните мрежи, а звукът е манипулиран, като е насложен изфабрикуван звук, който наподобява гласа на певицата, а изображението е променено така, че движенията на устата да се доближават до лъжливото послание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА