5 Август, 2024 14:55 2 368 2

Златно съкровище е открито в непокътнати гробове на древноегипетски некропол (СНИМКИ)

  • гробница-
  • гробно място-
  • некропол-
  • древен египет-
  • златно съкровище-
  • съкровище-
  • злато

Археолозите са изумени, че гробниците не са били открити и ограбени през вековете

Изключително рядко откритие е направено в древноегипетския некропол Тел ел-Дейр в Дамиета. Там разкопките разкриха десетки погребения, които са били недокоснати в продължение на хилядолетия; кални камери, които все още са съдържали ценните съкровища, с които са били погребвани мъртвите преди повече от 2500 години.

Тези съкровища включват керамични съдове, погребални амулети и скарабеи за защита на починалия в задгробния живот, фигурки на ушабти, които да служат на починалия в задгробния живот, бронзови монети и изображения от златно фолио на религиозни символи и божества като Изида, Бастет и Хор.

Откритието е необичайно, тъй като много древноегипетски гробници са били разграбвани от времето на фараоните, като често крадците са оставяли съвсем малко след себе си. Непокътнатите гробове ни дават по-добра представа за погребалните обичаи на древните египтяни и според Мохамед Исмаил Халед, генерален секретар на египетския Върховен съвет по антиките, могат да помогнат за разкриването на тайните на една древна, завладяваща култура.

Археологическата мисия в Тел ел-Дейр продължава вече няколко години, като постепенно разкрива погребален комплекс, който датира от 26-та династия, между 644 и 525 г. пр. н. е. При предишни разкопки са открити 20 гробници, в които е имало амулети, покрити със злато скарабеи и миниатюрни канопични бурканчета - съдове, в които са поставяни органите на починалия по време на ритуалите по мумифициране.

Оттогава досега при разкопките са открити не само 63 индивидуални гробници от глинени тухли, но и останки от по-прости погребения. Изглежда, че в некропола са се извършвали всякакви погребения - от по-скромни до по-богато обзаведени места за последен покой на хора с по-висок статус.

Това, което беше изключително интересно откритие за екипа, беше архитектурното оформление на комплекса. Този дизайн е често срещан през целия късен период на Древен Египет, който започва с 26-та династия.

Това "подчертава историческото значение на това откритие, което може да бъде началото на преосмислянето на важен период от време за град Дамиета", се казва в изявление на египетското Министерство на туризма и антиките.

Интересен е фактът, че 38-те бронзови монети, открити в керамичен съд, са датирани към династията на Птолемеите, управлявала от 305 до 30 г. пр.н.е. – няколкостотин години след построяването на комплекса. Това навежда на мисълта, че Дамиета е била важен търговски център за известно време от историята на Древен Египет, казват археолозите.

Разкритите артефакти са с впечатляваща изработка, твърдят археолозите, като показват широк спектър от умения, достъп до материали и дори търговия между други средиземноморски крайбрежни градове, като някои от керамичните съдове са били внесени в Египет, предава ScienceAlert.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сатана Z

    3 1 Отговор
    Как да ограбиш нещо,което никога не е било там,а се е появило точно сега?