15 Август, 2024 11:13 1 449 19

Щастието наистина се купува с пари

  • щастие-
  • късмет-
  • пари-
  • бедност

Животът в бедност утроява вероятността от развитие на депресия и тревожност

Щастието наистина се купува с пари - 1
Снимкa: Shutterstock

От хиляди години хората си задават един въпрос: парите носят ли щастие ? Идеята, че парите не могат да го купят, е дълбоко вкоренена в обществото, но нова работа на изследовател на щастието поставя това под въпрос - авторът твърди, че парите все още могат да купят щастие.

Изследователят на щастието Матю Килингсуърт, старши сътрудник в Wharton School of Business към Университета на Пенсилвания, казва в новата си работа, че е открил, че идеята, че парите не могат да купят щастие, е напълно погрешна.

Той установи, че щастието му се увеличава постоянно, поне до доход от стотици хиляди долари годишно. Но какво се случва след това? Дали щастието се стабилизира, намалява или продължава да нараства?

Проучването установи, че парите могат да купят щастие, а животът в бедност утроява вероятността от развитие на депресия и тревожност, пише IFLScience. От друга страна, внезапният късмет значително ще подобри нашето краткосрочно щастие.

От психологическа гледна точка редовната заплата е джакпот, каза Килингсуърт, а по-високият годишен доход корелира с цялостното щастие и благополучие на човек, пише glasnews.bg.

В работата си Килингсуърт сравнява данни от три групи изследвани, общо 33 000 души:

  • хора с ниски доходи;
  • хора със среден доход;
  • изключително богати хора.

Резултатите от анализа показват, че богатите хора са значително по-щастливи в сравнение с хората, които печелят над 500 000 годишно.

Освен това разликата между богатите хора и участниците със средни доходи е почти три пъти по-голяма от разликата между хората със средни доходи и хората с ниски доходи.

Между другото, резултатите поставят под съмнение идеята, че хората със средни доходи са близо до върха на своята крива пари-щастие.

Изследователят също така отбелязва, че абсолютният размер на разликата в щастието между най-богатите и най-бедните хора е невероятно голям.

По този начин авторът на изследването заключава, че връзката между количеството пари и щастието всъщност продължава, независимо колко напредвате нагоре по икономическата стълбица.

Килингсуърт също отбелязва, че връзката между щастието и богатството не се ограничава до факта, че богатите могат да купуват повече материални блага.

Изследователят смята, че това е малко по-дълбоко: всъщност притежаването на богатство е по-скоро свързано с чувството за сигурност, което идва от наличието на по-голямо количество пари.

Всъщност по-голямото чувство за контрол върху живота може да обясни около 75 процента от връзката между парите и щастието.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 6 Отговор
    А кумунягити и ивреити са измислили любовта за да получават безплатен секс‼️

    Коментиран от #18

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 8 Отговор
    Този искал да провери и колко пари може да изхарчи една жена за един ден, ама още 15 минути след отваряне на магазините , спрал опита поради изчерпване на средствата ‼️
  • 3 ха ха

    7 4 Отговор
    Това обяснява защо жените никога не са доволни... Не стигат парите!
  • 4 Щастливецът Байдън

    5 8 Отговор
    Ха-ха-хаааа.
    Излиза, че който харчи пари си губи от щастието. Парите са щастие, не ги давайте на никой.

    Колко ниско е пазнала европейската философия в последните години - остава загадка за обяснение от бъдещите поколения. Как ли ще обяснят нашия упадък сега?
  • 5 Цветанова

    3 7 Отговор
    С моята приятелка юристка ще си пасеме козите и ще продаваме сирене и мляко на пазара 🤣🤭💨
  • 6 ПАРИТЕ

    7 5 Отговор
    Не купуват щастие....НО.....могат да ти го донесат....вервайте ми.....Ако ли не,питайте леля Гошка в Испания.....!!!!
  • 7 Георги Илиев Митев

    7 5 Отговор
    Това ви се иска на всички богаташи , крадци и самозабравили се " хубавци " и " хубавици " . След като по рождение или от умствен мързел сте умствено недоразвити няма начин да сте щастливи и още по-малко да бъдете щастливи . Това е въпрос на ценностна система , която се формира в началните години от живота на Хомо сапиенс .

    Коментиран от #11

  • 8 Парите

    11 6 Отговор
    Носят някакъв вид спокойствие поне до някъде! Няма да мизерстваш и да се лишаваш от нищо, Но ще трепериш да не те убият, отвлекат или оберът! И нещо важно, което пропускат в това проучване. Ако си неизлечимо болен и всички пари да имаш дали ще си щастлив
  • 9 Тотално изтерясохте

    7 7 Отговор
    Щастието е според ценностната система на човека. Когато парите са най-ценното, то и щастието е според обема им.
  • 10 бай Даньо

    6 5 Отговор
    Разбира се, че носят повече,, отколкото тяхната липса
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 РЕАЛИСТ

    4 4 Отговор
    Само тези имащи пари разбират правотата на това твърдение.
  • 13 Леля Гошо

    4 4 Отговор
    В един момент многото много пари почват да носят чувство за несигурност, защото се страхуваш че ще ти ограбят къщата или ще отвлекат детето ти за откуп
  • 14 Парите

    5 3 Отговор
    носят сигурност
  • 15 За протокола

    3 4 Отговор
    За да се определи дали щастието се купува с пари, на първо място трябва да се отговори на въпроса какво е това щастие. Без да претендирам за даване на такова определение, смятам, че някои съществени компоненти от щастието са удовлетвореността от постигнатото и положението в обществото, хармонията в отношенията с хората и околната среда. И това е индивидуално. При богатите със сигурност не е така.
    Добър пример е едно изследване от миналата година, при което най-щастливи са се усещали жителите на малък остров в някой от океаните, където със сигурност не са милиардери, нито разполагат с кой знае какви блага на съвременната цивилизация.
  • 16 И що да не се купува

    4 4 Отговор
    Купуваш си мощна кола, не ти дреме от глоби и един ден след среща с някое дърво, щастлив отлиташ към небето.

    Коментиран от #17

  • 17 За протокола

    3 4 Отговор

    До коментар #16 от "И що да не се купува":

    Доста щастливи богаташи и у нас отлетяха щастливо - И. Павлов, Кюлев, както и доста други не толкова известни. Други са щастливи в затвора или под домашен арест. Трети се наслаждават на щастието обградени с охрана, очаквайки непрекъснато нещо да ги сполети отнякъде.
    А бе щастието е много интересно нещо!
  • 18 Сър Пичук

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    През 20-те години на миналия век в СССР царува "свободната любов" – забраните и ограниченията от предреволюционния период са в миналото. Заедно със социалистическата революция настъпва и сексуалната. Болшевиките настояват, че е необходимо да се изкоренят потисничеството, неравенството и експлоатацията не само в социалните, но и в любовните отношения. Сексуалните отношения трябва да се изграждат върху взаимна любов и другарско чувство: "Задачата на пролетарската идеология не е да изгони Ерос от социалното общуване, а само да превъоръжи неговия колчан със стрели от нова формация, да култивира чувство на любов между половете в духа на най-голямата нова душевна сила – другарската солидарност", пише за това Александра Колонтай, която сред основните идеолози по женския въпрос в СССР. Настъпва масов разврат, голите хора по улиците и обществените места стават масово явление и голяма чааст от политическия и интелектуален елит на Русия с радост се възползва от това. Докато в един момент палачинката се обръща и СССР става най-пуританската държава.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.