7 Септември, 2024 10:00 853 0

Пазарът на вещици в Боливия предлага ембриони от лама

  • боливия-
  • пазар-
  • вещици

Тук може да се намери лек за всичко

NOVA представи най-новата си рубрика „Непознатите земи”. Документалната поредица, посветена на места, до които малко хора могат да се докоснат, ще се излъчва всяка неделя в сутрешния блок „Събуди се”.

В продължение на 8 месеца репортерите на NOVA ще изминат хиляди километри, за да разкрият тайните най-екзотичните дестинации. Чудесата на света, Островът на подправките, Пътят на смъртта са само малка част от изненадите, които зрителите ще видят.

Завесата бе открехната с разходка до Пазара на вещиците в Боливия. Той има лек за всичко - от мазоли до душевни мъки. Марта е една от 100-те продавачки на пазара. Тя няма работно време и почивен ден. Казва, че за да бъдеш вещица са нужни знания. „Нямаме проблем с това, че хората ни наричат вещици. Ние ги лекуваме, наричат ни дори шамани”, казва тя.

В Боливия вещерството е професия. Предава се в семейството от майка на дъщеря. На този щанд са отварите - те се различават не само по цвят. „Всички тези бутилки се ползват по различни причини. В някои от тях има парфюм, който може да привлича успех, просперитет, или пък да отблъсква враговете ти”, обяснява Марта.

Въпреки магическите сили, които се предлагат по рафтовете, туристите често търсят нещо простичко - лек за главоболие. 4-те хиляди метра надморска височина, на които се намират, най-често удрят в главата. На пазара на вещиците се оказва, че има и еликсир, който може да ви подсигури вечна любов.

Независимо от къде си, любовта си остава световно заболяване, за което всеки търси помощ. „Имам специална отвара, за да привличаш любов към себе си. Ако имаш нужда някой да се влюби в теб – мога да ти дам от нея”, посочва Марта.

Местите казват, че вярата в народната медицина им е помогнала дори по време на пандемията. „Когато хората тук се разболяваха от COVID, те идваха на пазара. Купуваха си природни лекарства от вещиците, защото те им помагаха да се справят със симптомите на болестта”, заявява Ивар Тюба.

Преди всичко това обаче първото нещо, което ще видите на пазара са ембрионите от лама. Те висят от тавана на всеки магазин. Макар да ви се струва странна, тази гледка има обяснение. Температурите в планините в Боливия са ниски и често ламите не успяват да износят плода. Към молбата за плодовитост се добавя както козина от лама, така и бонбони.

Коя е най-високата столица в света, където лифтовете се използват за градски транспорт? Как изглежда водно огледало на площ от 10 хиляди квадратни километра? Гледайте „Непознатите земи”- Боливия тази неделя в „Събуди се”.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА