11 Септември, 2024 15:29 3 900 15

Допускаме "огромна грешка" при приготвянето на бъркани яйца

  • яйца-
  • готвене-
  • готварство-
  • бъркани яйца-
  • мляко-
  • готвач

Готвачи твърдят, че добавянето на мляко към яйцата е "грях"

Допускаме "огромна грешка" при приготвянето на бъркани яйца - 1
Снимка: Shutterstock

Всяка сутрин бърканите яйца се сервират на безброй маси за закуска в целия свят. Независимо дали става дума за част от обикновената английска закуска, или за здравословна закуска върху препечен хляб, това основно ястие е много обичано и изключително просто. Всеки има свой собствен начин за приготвяне на ястието, като някои го разбиват предварително в купа, а други разбиват яйцата директно в горещия тиган.

Един готвач обаче твърди, че ако правите едно нещо, извършвате „ върховния грях“ за готвачите. Много хора обичат да добавят малко мляко в яйчената смес, преди да ги разбият. Дан Джойнс, който ръководи няколко награждавани ресторанта, заяви, че това е голяма грешка и трябва да се избягва на всяка цена.

Той обяснява: „Никога не добавяйте мляко към бърканите яйца - то разводнява вкуса и увеличава вероятността те да се получат "гумени". Аз винаги използвам масло. Уверете се, че маслото е златисто, но не и кафяво, преди да сложите яйцата. Разбърквайте на среден до слаб огън. Продължавайте да ги движите и разбърквате с шпатула, докато станат леко течни, но слепени.“

Люк Селби, друг готвач, работещ във водещ ресторант, се присъединява към твърденията на Дан, наричайки това „ върховен грях“, и добавя: „От това те стават прекалено мокри и воднисти.“ Писателката Рейчъл Фипс също се съгласи, като каза: „Макар че слагането на мляко в бърканите яйца може да добави малко повече обем, те стават доста безвкусни и придобиват цвят, какъвто бихте очаквали от заведение за обществено хранене.“

Във видеоклип в TikTok кулинарката Максин Шарф сподели демонстрация как се приготвят перфектните бъркани яйца. Тя обясни: „Реших, че искам да направя бъркани яйца като готвач със звезда на „Мишлен“, затова изучих метода на Томас Келер и опитах. Той ви кара да прецеждате яйцата, за да разбиете протеините, и след това да готвите на много слаб огън, като накрая добавите малко крем фриш. Казвам ви, че те се получиха толкова кремообразни и невероятни.“

@maxiskitchen Thomas Keller's scrambled eggs✨ Thanks @chefthomaskeller for this recipe! ▪️6 Eggs▪️1 Pinch Salt▪️2Tbsp Butter▪️1-2 Tbsp Crème Fraiche (or sour cream)▪️2 Slices Sourdough or Brioche Toast▪️Parsley, minced▪️Maldon Salt▪️ 1️⃣ Crack eggs into a bowl, season with kosher salt, and whisk. 2️⃣ Pass eggs through a fine mesh sieve. 3️⃣ Preheat a nonstick pan over low heat. Add butter and pour in the eggs. 4️⃣ As the eggs start to set, gently scramble using a rubber spatula. Remove the pan from the heat before the eggs are completely done, or they will continue to cook. 5️⃣ Stir in the crème fraiche and immediately spoon onto the toast. Complete with Italian parsley and Maldon salt. ⏲15 minute total prep + cook time Recipe serves 2 people . #recipesoftiktok #easyrecipes #scrambledeggs #recipehack #easyrecipes #maxiskitchen ♬ original sound - Camille Sahnow


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    20 6 Отговор
    Такааа, пак разни шамани дават разни акъли, а среностатистическото шиле се пули глупаво и "следва" инфлуенсърите.
    Аз лично не слагам мляко в яйцата, но има рецепти, които без мляко няма как да станат. Например крем карамел, фернски-бухнал омлет и много други. И не, нито карамела, нито омлета стават "гумени" или воднисти.
    Аман от разбирачи, начи!

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Град Козлодуй

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Механик":

    Ти кога завиваш гайки по цял ден видиш тук май издават менте фактури по ддс

    Коментиран от #4

  • 4 Мъдев

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Град Козлодуй":

    Ддсарче викаш е тоа джуревец механика
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Санитаро

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "цербер":

    Не ти ли омръзна бе шнорхел
  • 7 Искр. Полковника измамник

    0 2 Отговор
    На пежото и на морето, нищо че ще имаш двама баджанака шматки
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 шекер

    10 2 Отговор
    Измислят какви ли не хитрини, само и само да ти пробутат в ресторанта колкото може по-скъпо едни най-обикновени яйца. Добре поне, че засега не твърдят, че бъркани яйца без трюфели - пари на вятър.

    Коментиран от #14

  • 10 Мара

    7 3 Отговор
    Пиши си за яйцата, вместо да преписваш сляпо пропаганда. Виж как ти отива. Мисирка!
  • 11 Бети кукерчето алтаво

    3 2 Отговор
    Може да съм грозна ама ме мандръсат кво кат са шматки 🤭
  • 12 Росен Йорданов Доормекс измамника

    2 1 Отговор
    Който иска хиляди мизерии да заповяда да си купе от мен апартамент в драгалевци , покровителстван съм от партия герб и възраждане 🤭🤡
  • 13 Яйца на очи

    6 3 Отговор
    Затова и се наричат объркани яйца, защото всички кокошки допускат "огромна грешка" в кухнята.
  • 14 Слави

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "шекер":

    След Кофида е ерата на чарпака и хотелиера.
  • 15 Рон Джереми

    7 2 Отговор
    Без да имам звезда Мишлен ще кажа, че бърканите яйца се бъркат в тигана, за да имат разнородна текстура. Т.е. да се вижда и белтък и жълтък. Просто така на някои хора им харесва. Предварителното разбиване с тел се прави по-скоро за омлет.