16 Септември, 2024 12:32 945 5

7-те най-трудни предизвикателства във връзките: Как да ги преодолеем?

  • двойка-
  • двойки-
  • връзка-
  • взаимоотношения-
  • предизвикателство

Експерти във взаимоотношенията дават ценни съвети как да постигнем баланс с най-близкия си човек

7-те най-трудни предизвикателства във връзките: Как да ги преодолеем? - 1
Снимка: Shutterstock

Ако влюбването е вълнуващата част, да останеш влюбен е трудната част. Независимо какво ви казват сълзливите романтични филми, взаимоотношенията изискват много работа. И пътят към формирането на дълготрайна, дълбока и значима връзка с някого не винаги е очарователен или забавен.

От проблеми с общуването до това, че е трудно да намерите време един за друг, тук ще ви запознаем с няколко често срещани трудности, които повечето хора във взаимоотношенията изпитват на един или друг етап.

The Independent разговаря с експерти по запознанства, за да ги идентифицира и, най-важното, да обясни как можете да ги преодолеете.

1. Взаимно уважение

Може да звучи очевидно, но докато преминавате през приливите и отливите на живота с друг човек, вие сте длъжни да се сблъскате с периоди от време, в които нивото на уважение един към друг се променя. Понякога за добро, понякога за лошо.

Но незачитането на мирогледа, границите, интересите и семейството на вашия партньор може да доведе до сериозни проблеми във връзката, казва дипломираният психолог Дария Кус.

“Уважавайте се, те може да са различни, да харесват различни неща и да имат различни мнения и потребности от взаимоотношения,”, казва тя за подхода към партньора ви.

“Надеждата да ги промените не е реалистична стратегия и има вероятност да се провали в дългосрочен план. Признайте, че може не винаги да сте съгласни с всичко и бъдете благодарни за това кои са те и тяхната роля в живота ви.”

2. Дефиниране на връзката

Благодарение на появата на приложенията за запознанства имаме повече избор от всякога по отношение на това с кого искаме да имаме връзка. Новата среща е буквално само на разстояние от едно плъзгане.

Но преходът от случайни срещи с хора до влизането в сериозна връзка с един човек може да е трудно нещо.

“Един от най-големите проблеми в съвременните взаимоотношения е да разберете кога "виждам се с някого" се превръща в отдадена връзка”, казва треньорът по запознанства Хейли Куин.

“Трябва да проведем разговор, за да проверим къде сме.”

За да стигнете до етап, в който можете да дефинирате връзката, Куин съветва да се вслушвате в това, което другият човек ви съобщава относно позицията си относно ангажираността.

“Ако кажат, че не търсят нищо сериозно в момента, повярвайте им . Второ, съсредоточете се върху търсенето на партньорство с хора, които споделят същите ценности като вас по отношение на ангажираността. Не се опитвайте да се убедите, че искате по-малко, отколкото сте се заели да търсите, само защото сте срещнали някой, който харесвате.”

3. Липса на комуникация

Неефективното общуване с партньор е една от най-честите причини за спорове, най-вече поради това колко разочароващо може да бъде, когато чувствате, че някой не ви слуша.

За разрешаване на проблеми с комуникацията, независимо дали става дума за липса на комуникация или неразбиране, Кус препоръчва отделяне на време за говорене, внимателно слушане и перифразиране на казаното от другия човек.

“Избягвайте обвинения и осъждане,” добавя тя, отбелязвайки, че това само ще влоши нещата. ”Бъдете открити и уважавайте чувствата и нуждите на другите.”

4. Време един за друг

Ние всички сме заети хора, така че понякога може да е лесно да оставите една връзка, особено дългосрочна, да се разпадне, когато социалният ви календар стане твърде натъпкан.

“Всички вече трябва да знаем, че не можем да задоволим всичките си нужди чрез един човек и че отношенията процъфтяват, когато в тях има достатъчно сигурност и двете страни да се наслаждават на независими дейности и приятели,” казва Куин. “Въпреки това, когато времето насаме се сведе до почти нула, във взаимоотношенията може да започне да липсва физическа и емоционална интимност.”

С други думи, не искате да стигнете до момента, в който единственото време, което прекарвате с партньора си, е пред телевизора или когато и двамата миете чиниите или почиствате из къщи.

“Опитайте да преминете към low-fi и да изключите технологията, отидете на разходка (това често улеснява воденето на емоционално интимни разговори), подредете пъзел или дори обядвайте заедно с изключени телефони.”, предлага Куин.

5. Физическа интимност

Ако вие и вашият партньор преминавате през суша по отношение на физическата ви близост, което е често срещано, това може да причини други проблеми във връзката.

“Сексът и физическото докосване произвеждат окситоцин - хормона на любовта, който изгражда доверие и сближава двойката” отбелязва Кус.

“Следователно това трябва да се насърчава, за да се поддържа ниво на близост между партньорите.”

6. Компромиси

Това е най-старият съвет за връзка в книгата: научете се как да правите компромиси с партньора си. Но това наистина е важно, казва Куин, и често е източник на спорове във връзки, които не вървят толкова добре.

Докато да се научите да правите компромиси е неразделна част от успешната връзка, също така е важно да сте наясно каква е правилната степен на компромис, добавя тя.

“Важно е да имате реалистични очаквания за връзката си и да не е необходимо да имате 100 процента едни и същи предпочитания, тъй като това ще ви позволи да оставите по-малките проблеми да се изплъзнат, да създадете хармония и да прегърнете някои добри старомодни давания и вземания във вашите партньорство.

Понякога обаче компромисът може да отиде твърде далеч и да пренебрегне важни нужди и граници."

За да възстановите баланса, Куин предлага наистина да помислите кога е подходящо да се оставите на течението и къде е необходима ясна комуникация, за да изразите нуждите си, ако се сблъскате с партньора си за нещо.

7. Разногласия

Споровете са неизбежна част от всяка връзка. Но начинът, по който спорите, е наистина важен, казва Куин.

“​Това, което е от значение, е способността ви да продължите ефективно, след като не сте се съгласили,” казва тя.

“Това може да означава, че вместо да се цупите, като спите на дивана, прегръщате партньора си, дори след като сте имали разногласия. Може също така да означава, че обещавате да запазите разногласията по текущия проблем, вместо да влачите в дискусията други неща, с които не сте се съгласявали през годините.”

Може също така просто да се опитвате да достигнете етап на приемане по отношение на навиците, които вашият партньор има, които ви дразнят.

“Както гласи максимата, "можете или да сте прави, или да бъдете щастливи", така че вместо да се опитвате да се състезавате и да печелите срещу партньора си всеки път, постоянно напомняйте на себе си (и на тях) за важността на вървенето заедно като екип.”


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Написалият статията има ли връзка?

    3 2 Отговор
    Поредните празни съчинения!
  • 2 цербер

    1 1 Отговор
    дипломираната психоложка Дария Кус.
  • 3 Аз пък

    3 0 Отговор
    Отказах секса , и сега имам пълен покой и истински мир!
  • 4 Име

    1 0 Отговор
    Първият контакт!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.