15 Октомври, 2024 14:31 735 9

Откриха вкаменелост на непознат вид влечуго, която може да разкрие как са се появили динозаврите (СНИМКИ)

  • вкаменелости-
  • динозавър-
  • влечуго-
  • произход

Палеонтоложкото откритие е направено в Бразилия

Откриха вкаменелост на непознат вид влечуго, която може да разкрие как са се появили динозаврите (СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от Бразилия обявиха откриването на една от най-старите вкаменелости в света, за която се смята, че принадлежи на древно влечуго, живяло преди около 237 милиона години, предаде Ройтерс. Уникалната находка може да помогне в откриването на произхода на динозаврите, допълва БТА.

Наречен Gondwanax paraisensis, видът четириноги влечуги е бил с приблизителните размери на малко куче с дълга опашка или около 1 метър на дължина и с тегло между 3 и 6 килограма. Малкото влечуго вероятно е бродило на територията на днешна Южна Бразилия, когато светът е бил много по-горещ.

Вкаменелостта е идентифицирана като нов вид силезаврид - изчезнала група влечуги. Палеонтолозите спорят дали представителите ѝ са били истински динозаври или евентуално предшественици на съществата, които някога са доминирали на Земята.

"Разбирането на характеристиките на тези предшественици може да хвърли светлина върху това какво е било от решаващо значение за еволюционния успех на динозаврите", се казва в направеното от учените изявление.

Открита в скален слой, датиращ от периода триас преди между 252 милиона и 201 милиона години, вкаменелостта на Gondwanax paraisensis е от времето, когато за първи път са се появили динозаври, както и бозайници, крокодили, костенурки и жаби.

През 2014 г. лекарят Педро Лукас Порсела Аурелио открива фосила в град Параисо до Сул в най-южния бразилски щат Рио Гранде до Сул. През 2021 г. той го дарява на местния университет, с което поставя началото на тригодишни изследвания.

"Да бъдеш първият човек, докоснал се до нещо отпреди 237 милиона години, е изключително. Чувството е неописуемо", каза Аурелио пред Ройтерс.

Откритието е описано подробно в статия на палеонтолога Родриго Темп Мюлер, публикувана в научното списание Gondwana Research.

"Най-важната част от това откритие е неговата възраст. Тъй като е толкова стара, находката ни дава сведения за това как са се появили динозаврите", казва Мюлер в интервю.

В наименованието на новия вид Gondwanax означава "господар на Гондвана", като се има предвид земната маса Гондвана в южния регион на суперконтинента Пангея преди континентите да се разпаднат, а paraisensis е в чест на градчето Параисо до Сул, където е намерен фосилът.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гробар

    3 5 Отговор
    когато козлодуйския паразит пукяса съседите ще разберат по вyнята. Ще разбият врата с екипите от гражданска защита, а вътре ще го намерят надут, накацан от буболечки, ако е стоял по дълго и с чepвеи. Търбуха му ще се е спукал от трупните газове и ще тече гнойна течност. Тургат го в гумен чувал и в служебния гроп!

    Коментиран от #3

  • 2 гробар

    2 3 Отговор
    и козлодуйски така ще го открият у жилището му.
  • 3 Азазел

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "гробар":

    Хахаха... А сега отново ще изпратя в главата ти мислите за нигерийците...
    В Ада ще ти осигуря много маркучи...
    Хахаха...
  • 4 Това е

    1 2 Отговор
    Прадядото на Путин !
  • 5 Третокласник

    1 0 Отговор
    Това е макята на една съученичка от 3-ти Б.
  • 6 Аз да пиша

    1 0 Отговор
    Ми питайте Лили Иванова, тя знае кога е станало това.
  • 7 Начо Видалл

    1 0 Отговор
    А защо не написахте че в едната лапа е държало македонска книжнина.
  • 8 БгТопИдиот🇧🇬

    2 0 Отговор
    На МунчоПаси родата .
  • 9 Плезиозавър

    0 0 Отговор
    Динозаврите са се излюпили, а вкаменелостите показват как са измрели.