И японското саке влезе в Списъка на културното наследство на ЮНЕСКО

5 Декември, 2024 13:18 555 6

  • саке-
  • оризово вино-
  • япония-
  • юнеско-
  • списък на нематериалното културно наследство на юнеско

„Сакето се счита за божествен дар и е от съществено значение за социалните и културните събития в Япония“, заяви Такехиро Кано, японският посланик в ЮНЕСКО

И японското саке влезе в Списъка на културното наследство на ЮНЕСКО - 1
Снимка: Shutterstock

Традиционната японска напитка саке влезе в Списъка на нематериалното културното наследство на ЮНЕСКО, съобщават световните осведомителни агенции.

Сакето е може би нещо много по-японско от световноизвестното суши. То се приготвя във вековни пивоварни високо в планините, пие се в заведенията „изакая“, лее се по време на сватби и се сервира леко охладено за специални тостове.

Пивкото оризово вино, което играе ключова роля в кулинарните традиции на Япония, беше включено в сряда от ЮНЕСКО в списъка на „нематериалното културно наследство на човечеството“. На среща в Луке, Парагвай, членовете на Комитета на ЮНЕСКО за опазване на културното наследство на човечеството гласуваха за включването в списъка на 45 културни практики и продукти по света.

За разлика от Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, който включва обекти, считани за важни за човечеството, като пирамидите в Гиза в Египет, наименованието „нематериално културно наследство“ назовава продукти и практики на различни култури, които заслужават признание.

Японска делегация приветства съобщението от Луке. „Сакето се счита за божествен дар и е от съществено значение за социалните и културните събития в Япония“, заяви Такехиро Кано, японският посланик в ЮНЕСКО.

Основните съставки на сакето са малко: ориз, вода, мая и коджи - оризова плесен, която разгражда нишестето до ферментиращи захари, както се прави малцът при производството на бира. За да бъде категоризиран един продукт като саке, оризът трябва обезателно да е японски.

Традиционните начини за производство на занаятчийско сирене в бразилския щат Минас Жерайс (югоизточната част на страната) също така бяха включени в сряда в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Това сирене, произведено от сурово краве мляко, е известно като Queijo Minas (Сирене Минас), алюзия за името на щата със силни минни и земеделски традиции, където то се произвежда - най-често от семейни фермери в малки селски стопанства, сгушени в зелените хълмове на щата. Около 9 000 производители правят такова сирене по традиционния начин в Минас Жерайс.

Майсторите, които ремонтират цинкови покриви в Париж, вече са признати за културно наследство на ЮНЕСКО. В сряда световната културна организация включи техниките за реставрация на цинкови покриви в столицата на Франция в своя списък на нематериалното културно наследство.

„Възстановяването на покрива включва отстраняване на старите парчета цинк, измерване и изрязване на нови парчета по поръчка с помощта на специална сгъвачна машина, сглобяване и закрепване на парчетата върху покрива“, се казва в съобщението на ЮНЕСКО. С близо 80 % от покривите в Париж, покрити с цинк, градът е жив архив на тези умения, които оформят уникалната идентичност на градския му пейзаж. Повечето от покривачите са мъже, повечето са млади. Те често харесват височините, архитектурата и работата на открито.

ЮНЕСКО включи още „културата на панаирите“ в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството по съвместно френско-белгийско искане, признавайки „пътуващия начин на живот“ за носител на богати традиции.

Културата на панаирите е „елемент от живота на хиляди хора, а панаирът е важно събитие, което събира семейства и приятели. Той насърчава мира и социалното сближаване, като създава пространство, където могат да се срещат различни групи и общности“, признава оценяващият орган на ЮНЕСКО.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дон Вито

    5 1 Отговор
    Хаха, боклук!
    Сервират го ТОПЛО, защото тогава гадния вкус се усеща по-слабо и може да се натаралянкат.
    Капиш??
  • 2 СЗО

    2 0 Отговор
    Калайджиите кога ще ги вкарат в юнеско?
  • 3 Иванова

    4 1 Отговор
    А защо не и българския боб,руските пелмени,сръбските плескавици, и всичко каквото ви дойде на ума ? Стези измислени "нематериални културни ценности " се принизява признанието на наистина ценните неща в човешката история.

    Коментиран от #4

  • 4 Правилно

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иванова":

    Съгласявам се с Вас !
  • 5 въпросче

    3 0 Отговор
    И защо са в нематериалното културно наследстство,като са материални?Те не са направени от въздух.
  • 6 661

    4 1 Отговор
    Боже Боже , с какви глупости се занимават ротшилдовите лакеѝ.