Last news in Fakti

2 Февруари, 2015 20:26 6 535 47

Интереса на 12 000 адвокати срещу този на 7 000 000 граждани

  • интереса-
  • адвокати-
  • граждани-
  • закон за адвокатурата
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Спорният Закон за адвокатурата предстои да бъде коментиран в комисиите на Народното събрание. Той поражда твърде много спорове сред юристите.  Дали пък интереса на 12 000 адвокати не застава срещу  този на 7 000 000 граждани и не крие ли опасности за сигурността на гражданския оборот и тази  за националната сигурност на страната ни, тези въпроси задават експертите. Не крие ли законът  също наличието на висока степен на обществена опасност, която ще възникне с приемането на една единствена, на пръв поглед изглеждаща много демократична, втора алинея към чл.32 от Закона за адвокатурата.

Според обсъждания закон на дванадесетте хиляди адвоката в България и всеки адвокат от ЕС, който пожелае да работи в България,  се дава възможност да удостоверяват подписи върху договори, декларации, пълномощни и всички останали документи. Досега държавата е дала това правомощие единствено на 600 нотариуси в България. Дейността на нотариуса е безпристрастно да следи за защита по законосъобразен и справедлив начин за правото на собственост на всички граждани, водейки се от принципа за равенство на всички пред закона.

Защо се дават подобни правамощия на адвокатите, след като не е необходима регулация на обществени отношения, които вече повече от 15 години са стабилно уредени със Закона за нотариусите, не е ясно. Дублирането на този закон с още един нормативен акт ще доведе единствено и само до хаос.

Специално втора алинея към чл.32 от Закона за адвокатурата явно се предлага, за да се облагодетелства едно съсловие от 12 000 души, които да имат възможност да фабрикуват официални документи (иначе прерогатив на държавата) за собствени нужди. Приемайки настоящите промени обаче, обществото ще бъде изправен пред хаос и злепоставяне на интересите, свързани както със собствеността върху недвижими имоти, така и със защитата на правата им в съда и всички други институции. Някои от държавните институции, контролиращи прането на мръсни пари, НАП, а дори и тези, занимаващи се с данъчни измами, ще срещнат огромни затруднения в дейността си, а в някои ситуации ще бъдат и с вързани ръце. 

Нотариусите се явяват част от държавния апарат, изпълняващи публична държавна функция, независимо, че са организирани като свободна професия. След приемането на промените в оборота ще шевстват голям брой документи, неприсъствено заверени, носещи официално достоверни, но фактически недостоверни дати, преписи, чиито оригинали просто ги няма, за да бъдат сравнени. Тези преписи обаче, удостоверени по този начин, представляват официални документи. Визираната непосредствена опасност произтича от възможностите, които по принцип дава правото на удостоверителна функция, начинът, по който законът изисква да се водят регистрите, както и предвидената от закона сила на официалния документ. Ненапразно досега държавата беше доста пестелива в делегирането на тази функция. И така вероятно, ще се появят множество фалшиви договори за прехвърляне на МПС, множество неприсъствено заверени: декларации за съгласие за пътуване на деца в чужбина, договори за прехвърляне на дружествени дялове, пълномощни за боравене с банкови сметки. Не по-леко ще е положението и за институциите, които доказват произход на средства при определени сделки. При толкова много и трудно подлежащи на контрол „удостоверители“ все ще се намира възможност за представяне на договори за заем, записи на заповед и пр., които изведнъж с по-задна дата ще доказват произход на пари.

Трагично ще бъде и положението в съда, тъй като самият закон дава право адвокатите за собствена нужда да произвеждат официални документи, т.е. пристрастно (при наличие при тази дейност на установен принцип на безпристрастие) да удостоверяват определени факти и да злепоставят по този начин интересите на останалите участници в съдебния процес, извън техните доверители. Много примери могат да бъдат дадени в тази насока – представени обратни писма с достоверна дата, удостоверена в регистър с номер, запазен предварително, ако възникне нужда за изготвяне на такъв документ; представяне на официално заверен препис с регистрационен номер от същия тип и същевременно деклариране, че оригиналът е изчезнал и хиляди други примери, които недобросъвестният юрист може да създаде и това да бъде умножено по 12 000. Естествено, ще бъде зададен въпросът какво е различното сега. Отговорът е, че ситуацията е много различна сега. Тази удостоверителна функция в момента е възложена единствено на нотариусите при строга регламентация на държавния контрол, като държавата определя районите, в които действат, чрез Министерство на правосъдието контролира регистрацията им, изпълнението на изискванията за тяхната имуществена отговорност, определя таксите, които те събират, както и им вменява отговорността да следят за заплащане на всички данъци, местни и държавни такси, дължими по сделки с движими и недвижими вещи. Налице са изисквания за задължителна застраховка на дейността, която в голяма част от случаите покрива риск между 300 000 и 400 000 лв. годишно – изискване, което не съществува за адвокатите в новото предложение. На следващо място е налице изискване за наличие на кантора, отговаряща на конкретни условия, с цел съхранение на архив, прозрачност на този архив, както и водене на специализирани регистри, включително и депозиране на информацията в регистър на пълномощните по програма „Единство“, връзка на нотариусите с масивите на МВР относно документите за самоличност, при строг контрол върху тази връзка и в съответствие с изискванията за достъпа до лични данни. Този контрол естествено не може да бъде осъществен и тези права да бъдат дадени на един почти неограничен брой хора, членуващи в гилдия, провъзгласяваща се като свободна и независима, и членовете на тази гилдия носят задължението да бъдат пристрастни при защитата интересите на клиентите си.

Дейността по съставяне на официални документи винаги е била упражнявана при спазване принципа на безпристрастност, тъй като чрез нея държавата изпълнява задължението си по обществения договор, сключен с гражданите, да защитава еднакво техните интереси. Как в момента държавата ще гарантира тази защита на гражданите, възлагайки това си задължение на адвокатите, които принципно практикуват при спазване на строгите правила на пристрастие към каузата на собствените си клиенти срещу всички останали? Как едновременно тези хора, изготвяйки официални документи, ще бъдат пристрастни към собствената си кауза и безпристрастни към документите, които я подкрепят? Приемайки и гласувайки за тази промяна, се отваря широко голямата врата на хаоса и беззаконието, на които потърпевши ще бъдат обикновените граждани. Няма да мине дълго време и ще сме свидетели на много по-голям от сега брой лутащи се по съдилищата хора с продадени имоти с фалшиви пълномощни или останали без пари по сметките си, изтеглени с такива пълномощни, на хора, отчаяни, че са притежавали документи, които сега във вид на преписи изглеждат по съвсем различен начин и не защитават правата им, на родители, които твърдят, че декларации за пътуване на деца не носят техни подписи, но са представени като такива. Тогава отговорът ще е, че някой адвокат е бил недобросъвестен, но при големия им брой и възможността за абсолютна анонимност и липсата на контрол при този брой, санкцията ще бъде утопия, а за хората ще останат съдебните разноски и недотам задоволителния резултат от съдебното решение. Дали заслужава да бъдат изпълнени недотам чистите желания на една гилдия, която желае да удовлетвори стремежите за печалба на своите членове, или държавата трябва да застане твърдо зад задълженията, които е поела в договора с гражданите, и да гарантира тяхна лична сигурност и тази на собствеността им?

Дали е необходимо адвокати от чужбина да се ровят в личните данни на населението и в масивите на МВР, това е другият голям въпрос относно защитата на националната ни сигурност, който възниква, според юристите.

Очаквайте поредица от материали по темата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Люба Дупаринова

    1 0 Отговор

    Коментиран от #26

  • 2 гост

    0 2 Отговор
    Авторът на статията първо да погледне предвижданите промени (за сведение: http://parliament.bg/bills/43/554-01-14.pdf), пък после да коментира. 99 % от написаното по-горе е напълно невярно. Авторите на такива статии трябва да носят отговорност за въвеждане на четящите в заблуждение. FAKTI.BG, вие сте уважавана медия, моля контролирайте достоверността на информацията, която предоставяте!

    Коментиран от #3

  • 3 mediator37

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    100 % от написаното в статията е вярно. На практика адвокатът без да се е явявал на конкурс за нотариуси ще може да прави ВСИЧКО, което прави нотариусът вкл. продажби на МПС, без нотариални актове. Ползвах линка, който си дал, ето съдържанието на въпросния член:

    "След съответна регистрация адвокатът или адвокатът от Европейския съюз има право в кръга на дейността си да удостоверява подписите на частни документи и договори, които не подлежат на вписване, подписите и съдържанието на пълномощни по чл. 37 от Закона за задълженията и договорите, както и верността на преписи и извлечения от книжа и документи по ред, определен от министъра на правосъдието съвместно с Висшия адвокатски съвет. "
  • 4 да

    1 0 Отговор
    Напълно е вярно написаното. Кой има интерес от този хаос? Контрол на 12000 адвоката е НЕВЪЗМОЖЕН. Да не говорим, че по Конституция те са освободени от всякакъв държавен контрол! Адвокатите не са държавен орган, нито подлежат на какъвто и да е контрол, за да им се възложат държавни функции. Предлаганите промени противоречат на Конституцията! Последиците от предлаганите промени биха били разнородни и пагубни за всички.
  • 5 ЪПСУРТ

    1 0 Отговор
    Ако това лобиране с този законопроект се увенчае с успех, то по-добре е да закриваме държавата.....Законодателят много трезво трябва да помисли какво всъщност се предлага и какви биха били резултатите. Безконтролно предоставяне на удостоверителни функции на адвокати е равно на анархия и БЕЗБРОЙ измами от ВСЯКАКЪВ РОД!
  • 6 Лулчо

    1 0 Отговор
    Къде са тези 7000000 граждани? Махнете децата, старците, м...те и онези които отдавна избягаха и .......
  • 7 Гост

    1 0 Отговор
    Вижте, че 80% от депутатите са адвокати! Трябва да се забрани на адвокати и ченгета да стават депутати!!!
  • 8 Гост

    2 0 Отговор
    Този материал защитава интересите на нотариусите. Те се облагодетелстват от закона за тяхната дейност. Без да поемат някаква отговорност прибират огромни такси. В Европа дейността на нотариусите се изпълнява и от адвоката (покупко-продажби), цената на „услугата“ е доста по-ниска.
  • 9 Друг гост

    0 0 Отговор
    Очевидно авторката не е юристка, не е запозната с проблемите и някой доста доста пристрастно й е обяснил какво да пише. Преди да почне да плюе можеше да си направи справка дали адвокатите почти навсякъде по света нямат същите права и защо примерно в Германия или Англия няма проблем, а тук теоретично би имало. Можеше да си направи труда да отиде до която иска нотариална кантора в София и да види дали документите се гледат, готвят и заверяват лично от нотариус, или от безбройните му помощници-неюристи; и защо тези помощници, които нямат никаква диплома, да вършат адвокатската работа, а адвокатите, които са учили за това да не могат да упражняват една от най-присъщите части от професията си? Затова депутатите да доизгладят закона, да подготвят съответните промени в ГПК, ЗННД и пр. и да си го приемат, а че ще има прости, некомпетентни и озлобени същества, въобще да не ги тревожи. На такива хора нищо не може да им угоди
  • 10 Гост

    0 0 Отговор
    Всеки който представлява държавата би следвало да е на държавна заплата, това важи за нотариусите. Такава е логиката и така трябва да бъде, а не да се работи на процент - да не е някакво кафене!!!
    Другото е, че нотариусите вземат парите ни само за да видят, че сделката се изповядва пред тях. Интересен е моментът, че не носят никаква отговорност ако сделката е със запорирано имущество! Комисионната само за гледане на химикалката в ръцете на изповядващите сделката ли я вземат? Пълен абсурд!!!
    Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс, Закона за нотариусите и нотариалната дейност и Закона за адвокатурата са пълна подигравка с народа!!!
  • 11 майната

    0 0 Отговор
    да бе, ако правим с пловдивското адвокатче, с застрахователните измами...тогава ще е още по-лесно...заверяваси сам и си взема сам обезщетението....
  • 12 белЧо

    0 0 Отговор
    адвокатската професия е регулирана, а това да няма работа за всички си е проблем на колегиите...не малко места за адвокати се подариха на изпитите за адвокати....кой и как направи адвокат момчил мОндешки....писаха го по вестниците покрай белведере...ааааааа
  • 13 хараКиритУ

    0 0 Отговор
    ами нотарите да пУискат и те правата на адвокатите, ахахаха, лошо ли ще име, а после вкупом да станат и съдии-изпълнители....мухахаха
  • 14 политКомисар

    0 0 Отговор
    герб да внимават с исканията на продажните и некъдърни вносители...да това е една клика, която по-завоалиран начин иска да попречи на политическата сила на герб...това са лабораторията и тези около него, кунева също иска да подхлъзне герб...така, че дани кирилов да днимава
  • 15 държавник

    0 0 Отговор
    да върнат старата система....сгради има, или най-добре да възприемат турската нотариална организация...каква пара влиза в държавата....60 процента от таксите са за държавата....по-добре...а народа е много спокоен....има сигуеност
  • 16 по друг гост

    0 0 Отговор
    друг гост лъже безсрамно, много знае той какво могат адвокатите, и сега адвоката може да заверява всички документи и доказателства по повод представителството му, дали пред съд, дали пред друг орган....просто иска още пари да взема....да вземат да си оправят проблемите със служебните защити, защото там се плащат огромни хонорари,,,на едни и същи лица....това си е адвокатски проблем
  • 17 гНОма

    0 0 Отговор
    искам да стана адвокат...на кого, колко...кажете...
  • 18 Наблюдател

    0 0 Отговор
    За да бъде разбрано добре какво ще се случи, ако тази промяна в Закона за адвокатурата бъде приета наистина е нужен някакъв минимум от правни знания. За тези, които притежават такъв, ще кажа, че ще трябва да зачеркнем от ГПК напълно чл. 181 и чл. 183 - основните институти в материята на писмените доказателства, които съставляват 90 % от доказването в гражданския процес. Тежко на адвокатите, които се явяват в съда и разбира се, на гражданите, които се надяват да получат адекватна защита. За пълномощните за продажба на недвижими имоти...... ако и това допуснат да се изготвя и заверява безразборно от адвокати ......тук всеки лаик може да си представи какво следва. Бъдете готови за измами и много, много дела. Имам чувството, че някой наистина иска постоянно да дестабилизира държавата.
  • 19 Гост

    0 0 Отговор
    Ако това: http://parliament.bg/bills/43/554-01-14.pdf го гласуват, в НС трябва да са си изгубили ума!!!
    Такава власт не се дава! На никого!
    Скоро ще искат и делата сами да си гледат, че по-лесно..... Пф!
  • 20 ЗВЕЗДА

    0 0 Отговор
    Защо всички говорят само за 12000 адвокати? Всъщност законопроектът предвижда и всички адвокати от ЕС, които пожелаят, да заверват документи на територията на България. Ако подпишете пълномощно за продажба на имот нотариусът е длъжен веднага да го регистрира в общия регистър на Нотариалната камара, а нотариусът, който изповядва сделката, да провери пълномощното в този регистър. Ако адвокатът от Италия /например/ завери пълномощното ви, кой и къде ще го търси да потвърди истинността на това пълномощно? Ами какво ще стане с извеждането на деца в чужбина? Радост за каналджиите!!!
  • 21 безпристрастен

    0 0 Отговор
    Определено статията е пълна с неверни твърдения и популизъм. На първо място: И в момента има Н на брой нотариуси, които заверяват без да са упражнили контрола, който им е вменен по закон. Резултат - 1-2 осъдени. Отговорността на адвокатите е лична - при първото нарушение - влизаш в затвора. Тоест - картинката ще си е същата. Да не говорим, че банки и адмнистрация въобще не зачитат закона - нотариуси извършват адвокатска дейност, счетоводители и хора без право регистрират фирмички и предоставят консултации за по 30 лева. Айде моля ви се - хаосът е пълен и това ви е последния проблем. Четете закона
  • 22 Възмутен

    0 0 Отговор
    Ако този закон се гласува във вида, в който е предложен, ще настъпи огромен хаос. Нотариусите, или поне тези от тях, които си вършат работата, както трябва, са една от малкото действащи гаранции срещу имотни, банкови и прочее измами. Не мога да повярвам, че този проект се коментира само из дебрите на интернет пространството и Фейсбук и на практика никой не предупреждава гражданите за опасността, която е надвиснала. Ако всички тези глупости се приемат, аз лично няма да мога спокойно нито да си купя имот, нито да си открия сметка в банка, нито да отгледам деца...... БЕЗУМИЕ!!!!!!
  • 23 държавност

    0 0 Отговор
    За да се създаде работа на една гилдия да вземем работата на друга, независимо от последиците за гражданите и за тях. Граденото с години да се унищожи за дребни лобистки интереси.
  • 24 хидко

    0 0 Отговор
    Не мога да разбера какъв е този рев? То и досега нещата са такива - с неприсъствено заверявани договори, с непроверяване за тежести на имоти, със заверяване на фалшиви удостоверения и т.н. Само че сега го правят само тези богопомазани 600 души и цената е голяма. Като се даде възможност на всеки адвокат да извършва святото тайнство, тогава цената на услугите им ще падне и всеки ще бъде доволен, но най-паче гражданите, защото избора за тях ще бъде по-голям и няма да се налага да се гърчат пред наглото високомерие на богоизбраните. Аз съм за!

    Коментиран от #44

  • 25 Лоби

    0 0 Отговор
    Адвокатски лобизъм, който противоречи на Конституцията. От практическа гледна точка, някои от радващите се по-долу /щото щяло да стане по-евтино/, като им изпразнят банковата сметка с пълномощно, заверено от адвокат в Горно Нанадолнище, друга песен ще запеят. евтиното винаги накрая излиза скъпо. А и кой ви каза, че ще е по-евтино, не знам.
  • 26 12345

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Люба Дупаринова":

    То това не е интересът на 12 000 адвокати дори, а на една малка част от тях, ама айде. Оф, аман от дивотии. Давай сега всички да действат като всичко - адвокати, нотариуси, ЧСИ, пък по съвместителство може и с хомеопатия, примерно.
  • 27 Питащ

    0 0 Отговор
    Кой нотариус ще извърши сделка за продажба на имот с пълномощно, заверено от адвокат, без да е сигурен, че изобщо има такъв? Нотариусът без да е убеден, може да откаже да извърши сделката, щото може да увреди страните. Да не говорим пък от адвокат-чужденец. Тия вносители на промяната да са чували примерно за апостил? Лобисти, лобисти, ама то бива неграмотници.
  • 28 Пенкилер

    0 0 Отговор
    Да им дадат на адвокатите и права на съдии, прокурори, следователи. Що не? Нали са учили едно и също, както казват. Пък и какво сложно има да слагат и ваксини срещу грип, да речем. Рядко съчетание на наглост, глупост и безотговорност.
  • 29 Пешо

    0 0 Отговор
    Абе май накрая са се усетили, че стават доста нагли. Можеше да искат и сделки с имоти да правят. Адвокатът е длъжен да защитава интереса на клиента си. Значи, клиентът му има половината от един имот и иска да вземе и другата половина. Адвокатът му плясва едно пълномощно от името на другия съсобственик и неговия клиент става единствен собственик на имота. Ей това се казва ефективна защита на клиента.
  • 30 Въпрос

    0 0 Отговор
    А пита ли някой съдии, прокурори и МВР, дали са очаровани от идеята 12000 български и незнайно колко още адвокати-чужденци да правят нотариални заверки. Ако това стане, ще бъдат залети от жалби и дела за всевъзможни измами.
  • 31 Шмекер

    0 0 Отговор
    Ами то това всъщност е целта на адвокатите. Да настанат масови измами и измамените да ги търсят, за да им водят делата и да печелят добри пари. От заверки на преписи и пълномощни няма да изкарат кой знае какво. Е, виж последиците от едно пълномощно вече е друга работа. Може да ти изчезне я имот за милион, я фирмата. И те така...
  • 32 ЕС

    0 0 Отговор
    Който иска нотариусите пак да са държавни, явно е забравил какво беше до 1998г. в държавния Нотариат. Мерси. Стига сме измисляли топлата вода. А държавата ни ще стане нормална, когато всеки българин поживее една година в Австрия, която е съпоставима с нас по население и площ. Там всичко са измислили отдавна. Нотариусите не са държавни, а и адвокатите им не се чудят каква глупост да сътворят, за да изкарат някое евро повече. Аман от Андрешковци.
  • 33 Иван

    0 0 Отговор
    Когато нещо работи, не се пипа, освен ако не искаш да го развалиш.
  • 34 Фродо

    0 0 Отговор
    Вносители на законопроекта - тройна коалиция адвокати от ДПС, ГЕРБ и РБ. Честито г-н Борисов, някой пак си урежда далаверки зад гърба ви, подлагайки динена кора.
  • 35 ти

    0 0 Отговор
    Тази държава не върви, защото правилата постоянно се променят в движение. Затова никой не ги знае, а този който ги знае, не ги спазва, щото знае, че утре ще ги променят. Доверието е едно от най-важните неща. Когато някой е ставал адвокат е знаел, че не може да заверява документи, но е станал. И обратно, нотариусът е заверявал, а сега му казват, че и още 12000 други ще го правят.
  • 36 1989

    0 0 Отговор
    Нотариусите на държавна заплата? Ами да върнем на заплата зъболекарите, сервитьорите и продавачите в магазините. После чл.1 от Конституцията и БКП, СССР и Варшавския договор.

    Коментиран от #38

  • 37 Бюро по труда

    0 0 Отговор
    Кой им е виновен на адвокатите, че са допуснали куцо и сакато да се впише като адвокат? Сега реват, че нямали работа. Ами огледайте си собствената къща първо. Този, който не го наемат, значи не става. Знаещите, можещите и търсени адвокати, няма да разчитат на доходи от заверки на пълномощни и преписи. Явете се на конкурси за съдии, прокурори, нотариуси, ЧСИ и т.н., ама там има все пак някакви правила и отговорност. Адвокат, да иска държавата да му осигури клиенти и работа, звучи меко казано странно.
  • 38 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "1989":

    Ти голям довод извади - сигурно и турското робство ще се върне ако нотариусите са на държавна заплата?! Но какво ли друго да кажеш като си личи, че си нотариус?! Е, аз обаче не харесвам статуквото да се продава имущество със запор през нотариусите и те да не носят никаква отговорност!!!
    Пък примера ти с държавна заплата на зъболекар е нелеп, защото много ясно съм написал защо нотариусите трябва да са на държавна заплата - защото представляват държавата с подписа си, а в същото време я ощетяват с тлъстите си комисионни! Зъболекарите, сервитьорите и продавачите с какво представляват държавата, бе???
    По твоята извратена логика и ченгетата, прокурорите и съдиите трябва да са на процент и тогава хазната ще е напълно изпразнена, защото всеки ще си работи за него!!!
    То и онзи по-долу коментар 32 е същия - тръгнал да ни сравнява с Австрия. Защо не спомена, че там при нотариално изповядана сделката. процентът за държавата е 50? Или гледаме само това което ни изнася???
    Аман от корумпирани алчни к...та!!!
  • 39 1989

    0 0 Отговор
    Първо, не съм нотариус. Ако бях, изобщо нямаше да се занимавам да отговарям на неграмотници. Второ, и аз не харесвам да купувам запорирано имущество и затова си правя проверка преди това или лично или чрез нотариуса. Трето, предпочитам да платя на нотариус, когато ми трябва, а не всеки месец през данъците си, ако е на заплата. Четвърто, нотариусите не представляват държавата. Пето, процентът за държавата няма нищо общо с нотариалната такса, тя не е за сметка на държавата. И последно, когато бяха държавни до 1998г., повечето от нотариусите наистина бяха корумпирани и алчни к...та. Изкарай някой лев, разходи се из Европа и потърси държавни нотариуси. И до тогава не се обаждай повече. Щото на крив к.., нали знаеш кво му пречи...

    Коментиран от #40

  • 40 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "1989":

    Неграмотността ти съчета с изключителната ти наглост, те правят класически бай Ганьо!
    Повече няма да се занимавам с теб, а само ще цитирам какво пише в ЗННД:
    "Чл. 2. (1) (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2003 г.) Нотариус е лице, на което държавата възлага извършване на предвидените в законите нотариални действия."
    По-ясно и конкретно от това, здраве му кажи!
    Научи се, че най-важни в една държава са законите, а не тъпите ти и смешни разсъждения.
    Съветът ми към теб е пак да събереш пари и да се махаш от тази държава, защото такива анархистични тролове не ни трябват тук!!!
  • 41 НС

    0 0 Отговор
    Гост, ти хубаво цитираш ЗННД, ама не схващаш смисъла на чл.2. Нотариусите не представляват държавата, както ти твърдиш. А и основното в настоящата дискусия е следва ли адвокатите да извършват нотариални действия. Щото в цитираната разпоредба пише от кого се извършват. Не виждам думата адвокат. Така както в Закона за адвокатурата не срещам думата нотариус, във връзка със същността на адвокатската дейност. А относно заплата от държавата, колкото по-малко хора на държавна ясла, толкова по-добре.

    Коментиран от #42

  • 42 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "НС":

    Шизофреник ли си, че пишеш от няколко ника? Или си мислиш, че така ще си наложиш нелепото мнение? След като се прегледаш може и да вникнеш в смисъла на закона, а не да се опитваш да изкарваш черното бяло.
    Добре, че не са направили куките частни, че с твоята малоумна логика, ще направим дебелите катаджии, още по-дебели!!!
  • 43 1989

    0 0 Отговор
    http://www.bia-bg.com/standpoint/814/Относно_проекта_на_ЗИД_на_Закона_за_адвокатурата
    И бизнеса е против.
  • 44 вещица

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "хидко":

    Ще падне, друг път! Адвокатите си имат тарифа за минимални възнаграждения - и да искат, пак по-малко не могат да ти вземат. Ама повече могат.
  • 45 адвокат

    0 0 Отговор
    Защо са необходими промените в ЗА

    Внесения проект за изменение на ЗА е изработен от българските адвокати. Той предизвика яростна съпротива на две общности: нотариуси и счетоводители! Те лицемерно представиха засягането на техните икономически интереси за “опасност за обществения мир”, ”създаване на монополно положение” “опасност за бизнеса” и какви ли не още грандиозно преувеличени и неверни опасности!
    Същността на предвидените изменения в ЗА са следните:
    - Повишаване на изискванията за да бъде прието едно лице като адвокат и на неговите отговорности.
    - Осигуряване на ефективна защита на законните права на клиентите на адвокатите, чрез конкретизиране правата на адвокатите при изпълнение функциите им.
    - Определяне предмета на дейност на адвокатите, за да се знае, какво могат да работят и за какво носят предвидените в закона отговорности.
    - Подобряване правилата за вътрешната организация за избор на органите на адвокатурата и тяхната дейност.
    Какво предизвика инициативата за изготвяне на проекта за изменение и допълнение на ЗА!
    Преди да се изработи проекта за изменение на ЗА се стигна до извода, че една от основните причини за развихрилата се дълбока корупционна криза в българската правосъдна система са ограничените права на адвокатите и слабата адвокатура! И това е така защото:
    - Поради същността на своята работа адвокатите са законосъобразна опозиция на всяка власт и защитавайки своите клиенти се противопоставят на беззаконията които касаят цялото общество.
    - Корупцията в съдебната система ощетява адвокатите, като ги лишава от доходите, които отиват не за адвокатски хонорари, а за подкупи. Неоправданата загуба на дела вреди и на техния професионален авторитет.
    - Адвокатите при ежедневната си работа са запознати най-добре със случаите на корупция, методите и средствата на корупционните техники и следва да имат нужните процесуални права, за да може борейки се за конкретните права на своите клиенти да защитават законността и обществените интереси. За целта адвокатите следва да имат гарантирани от закона права, с които да защитават законните права своите клиенти.
    Целта на законопроекта е създаване на силна адвокатура, която да може реално да защитава законните права на българските граждани и икономически субекти, а от там на законността и държавността в страната, чрез реално противопоставяне на корупционните практики, чрез създаване на реална и ефективна адвокатска защита, на действаща адвокатура с работещи органи с оптимални функции.
    Яростната атака на нотариуси и счетоводители срещу проект за изменение на ЗА касае една минимална част от предвидените промени!
    Защо ли и с какво са засегнати тези две общности?
    1/ Нотариусите:
    Преди години бе приет ЗННД с който една шепа нотариуси си разпределиха територията на България, като си осигуриха твърда клиентела и постоянни доходи. Осигуриха си и монопол, понеже по техния закон броя на нотариусите е точно ограничен, за разлика от този за адвокатите, където може да бъдат приети неограничен брой адвокати. По закона за нотариусите след попълване определения от закона малък брой нотариуси, за да станеш нотариус следва някой от старите да умре! Та монополно положение създадено от закон имат нотариусите, а не адвокатите!!!
    С този закон нотариусите си присвоиха възможността сами да извършват консултации, сделките с недвижими имоти, като сами изготвят и си таксуват нотариалните актове, договори за доброволна делба, завещания. Това е принципно недопустимо, тъй като те извършват държавна функция и не могат да действат в условия на конфликт на интереси! Особеното е, че рядко всички страни по сделката възлагат на нотариуса изготвянето на нотариален акт. Обикновено това прави един, той поръчва акта и за него работи нотариуса! Твърдението, че нотариуса се грижел и пазел интересите на всички е лицемерно и се потвърди от множеството имотни измами, с които бяха измамени стотици хора, доверили се на брокери и нотариус, без да си наемат адвокат! Жестоки и много скъпи грешки от глупави икономии, довели до това хиляди българи да загубят закупените от тях без участие на адвокат имоти! Съзнателно и до момента Нотариалната камара не публикува данни за това:
    - колко измами с имоти са извършени от нотариусите?
    - колко хора са останали без имотите си?
    - каква е цената на измамите?
    - колко нотариуси са били осъдени за измами?
    При това нотариусите изготвящи и таксуващи нотариалните актове невярно записват в тях, че не те са го изготвили, а им бил представен отстраните, явно за да не носят отговорност при неговата отмяна и за да не го таксуват официално и да плащат данъци върху тези суми.
    Когато се прие този закон, който отне работата на адвокатите и постави в реална опасност интересите на гражданите и на обществото, старото висше адвокатското ръководство спеше, улисано в напоителното харчене на общите адвокатски пари, в това да поемат най-платежоспособните клиенти и да се самообявят за най-великите адвокати!? Поради това срещу закона за нотариусите, с който бяха жестоко ощетени адвокатите те не възразиха! Сега обаче, когато адвокатите искат да си възстановят една минимална частица от отнетата им работа и това което правят пред съда е предвидено да се прави и извън делата – заверка на документи, които не подлежат на вписван, от което доходите са минимални и от което хората само ще спечелят, то срещу тях от страна на нотариусите се направи грандиозна медийна кампания и бяха обвинени в какви ли не грехове, едва ли не държавна измяна!
    2/ Счетоводители
    България е капиталистическа държава, основана на частна собственост и частна стопанска инициатива. Това означава, че основните икономически субекти са частните фирми, които създават работни места, националния продукт и икономическия просперитет на държавата. В частните фирми са вложени всички свободни активи и спестявания на търговците. Те са както тяхна лична ценност, така и обществена! Регистрацията на фирми, на промени в тях /смяна на съдружници, промени в предмета на дейност, в капитала, смяна на вида на фирмата от един вид в друг, преобразувания, сливане, вливане и др.п./ са изключително сложни и важни промени, всички изискващи не само юридическите познания на адвокатите па търговско право, но и специализация и професионален опит. Едновременно с това с режима на вписване се създаде допълнителна опасност – обстоятелства , които не са вписани могат да се считат за не настъпили, а такива които са вписани, но са с невярно съдържание да не може своевременно да се докаже грешката и от нея да се причинят вреди. По такива причини много фирми бяха съсипани от неправилно изготвяне на документите по такива промени от хора , които не са държали изпит по търговско право и не са правоспособни юристи и не са адвокати! Много фирми бяха откраднати с подписването на неверни документи при такива промени!
    Много от тези неверни документи /сгрешени или съзнателно направени такива/ са изготвени от счетоводители или лица представящи се за такива. Особеното е, че много от тези счетоводители работят чрез регистрирани от тях счетоводни къщи, които са дружества с ограничена отговорност /ООД или ЕООД/. От тях са установени такива условия на работа, че рискът и отговорността от грешки, пропуски или съзнателни причинени вреди да не могат да се докажат лесно и вредите да останат за търговеца. А дори и да се докажат, то поради това, че тези счетоводни къщи са дружества с ограничена отговорност, отговорността им за причинените вреди е ограничена до максимум 5000лв., а причинените от тях вреди могат да са за милиони. Не са малко случаите, при които търговци предоставящи счетоводното си обслужване на такива счетоводни къщи дори не проверяват дали тези лица имат нужното образование и професионален опит!
    3/ Каква е разликата между тях и адвокатите?
    Адвокатската професия, поради своята обществена значимост е регламентирана в Конституцията и Закона за адвокатурата. За да може едно лице да стане адвокат, освен висше юридическо образование следва да е преминал стаж, след което изпит за придобиване на професионална правоспособност. След това следва да издържи специализирания изпит за адвокати и после да премине успешно през събеседване за установяване наличието на нужните морални и нравствени качества. И след като е станал адвокат няма право да се захваща с дейност която не е специализирал и от която не разбира, като носи дисциплинарна отговорност за действията си, а за причинените вреди, дори и при небрежност носи и пълна гражданска отговорност. Едновременно с това задължително следва да има професионална застраховка, за да може този на който са причинени вреди сигурно и своевременно да си получи обезщетението.
  • 46

    0 0 Отговор
    А така ли е в Европа. Май не.
  • 47 Yore

    0 0 Отговор
    Нотариусите непрекъснато дават за пример Европа, но в Европа покупко-продажбата на автомобил е безплатна! В най-лошият случай, цената й се регулира от пазарни закони и принципи. А тук се минава през нотариус и се заплаща по "нотариална тарифа". Това ли не е в интерес на гражданите? Или това, че делата излизат скъпо, защото адвокатът е принуден да се бори за всеки къс информация. Знаят ли гражданите, че ако не знаят адреса на ответника, ние ходим 2 пъти до съда, редим се на 6 опашки и накрая отиваме в покрайнините на София за да се снабдим с удостоверение, къде все пак живее въпросния ответник и къде да му прати съда молбата. И целият този труд отива на сметката на клиента. А би могло просто да имаме достъп до тези данни, който достъп да осъществяваме по същия начин - не АНОНИМНО, а с идентификация чрез ел. подпис или по др. начин (както вероятно ще бъде уредена тази дейност). Или не е в интерес на гражданите да се разкарват до нотариуси за един спесимен от 6 лв? Или да бъдат лъгани от разни счетоводители, че регистрацията на фирмата е "безплатна", но само ще ни подпишете ето това договорче... :))