Last news in Fakti

12 Юни, 2015 12:17 1 731 5

Фалшивите дилеми пред България

  • фалшивите-
  • дилеми-
  • българия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако едно право стане задължение – то става отвратително – като задължителните манифестации или задължителния секс. Написах тази статия миналото лято, когато рояци политици се опитаха да се възползват от популистките искания за задължително гласуване и пр., но поради неувяхващото всемирно историческо значение на темата и коментара ми, я публикувам днес, коментира Николай Близнаков, социологически екип на Института за модерна политика /ИМП/.

Последните месеци у нас доста – смятани уж за „демократи“ – българи претърпяха сериозна загуба.

Загубиха мен.

Загубиха ме като техен съмишленик и евентуален поддръжник.

Впрочем, първо си помислих, че загубата е повече за мен – защото се надявах, че с тях сме съмишленици. Те – партийните лидери, професорите, ярките публицисти и просто хора с отделни добри идеи. Оказа се, че страната ни е по-пуста откъм светли мозъци, отколкото съм си представял, че пораженията на безвремието и нагаждачеството са по-сериозни. Добре е, всъщност, че вече го знам и нямам излишни илюзии за всички тези столични, „елитарни“ идеолози и кандидати за водачи. Така че май не губя – когато получаваш истината, всъщност си на печалба.

Всички тези хора загубиха не само мен, а и доста други, мислещи като мен, защото подкрепиха възторжено, с патос и дори с пяна на уста, една невероятно глупава и невероятно мракобесна идея:

ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАСУВАНЕ.

Впрочем, червеите на съмнението в тяхната безкористност (или интелект?) се появиха още при стартиране на отявлено-партийната кампания за референдум по изборния закон миналата година. В която „независими граждани“ за 2 седмици! събраха 600 000 подписа под одобрителното цвилене на залели медиите клакьори. Размахвайки с десетилетно закъснение мръсната вече думичка „референдум“ като панацея. И превантивно заплашвайки всеки, позволяващ си да има друго мнение, че се разкрива като агент на определени реакционни сили (партии) с недоизказани заплахи към този „всеки“ – т.е., блесна отново сталинисткия манталитет на тези самообявили се „демократи“.

Забележете, че днес яростните защитници на референдума по гласуването не изтъкват безспорни доводи „за“, а спекулират с предположения чии и какви интереси евентуално защитавали критиците му. (Видите ли нападки към личностите, а не обоснована критика към същината на тезите, отпишете завинаги подобен автор като заслужаващ някакво доверие човек.) Значи, ако имам друго мнение, съм непременно обвързан с нечия партийна кауза, интерес и т.н. ли ? Най-вече – ДПС?

Я, стига!

Няма да стане, мисля, че все пак има достатъчно разсъждаващи хора у нас, които без да обръщат внимание на подобни спекулации, ще размажат популистките „демократични“ изстъпления просто от позициите на хуманизма, свободомислието  и логиката. И които също няма да се побоят да излязат срещу преобладаващото настроение на масите.

Да караме по ред…

Единият довод ЗА задължително гласуване е свързан с къде по-прикрито, къде съвсем директно изказаната цел, да се натика в ъгъла и смаже ДПС. Открито заявяват тезата някои парламентарни групи, а по-прикрито други – например през лятната криза на 2014 г. дори разстроеното БСП уж нападна ДПС, подкрепяйки инициативата на президента и кой ли не още за задължително гласуване. Другият довод е, че така ще направим изборите честни. Ако оставим настрани тоталитарните рефлекси, които тези политици демонстрират с подкрепата си, те очевидно са скарани с логиката и фактите.

Защото задължителното гласуване е погрешна идея, която нито прави изборите по-честни и справедливи, нито дори удря ДПС и неговия „етнически вот“.

Защо ли? Да започнем от безапелационното твърдение, че то ще „потопи“ етническия вот на ДПС в дружния български етнически вот. Според този мит, нашите  турци гласуват като един под строй за ДПС и за разлика от българите в големите градове, от които половината не ходят до урните, турците гласуват масово като при социализма – с, ако не 99% участие, то поне с 80-90%. Затова ДПС има толкова добри резултати на избори. Ако задължим българите да гласуват и активността им в българските селища достигне 80-90% - относителната тежест на турските гласове щяла да падне почти двойно и ДПС най-сетне ще изпадне от властовата си позиция.

Нарекох това „мит“, защото го чувам да се повтаря от студио в студио, от статия в статия, от кафене в кафене…(най-вече). Без да седне някой поне да погледне безпристрастно фактите. Странно е, че това го разправят и повечето мастити социолози, чиято работа е и да се ровят внимателно в цифрите.

И защото лежи на гнила основа. Тази гнила основа е предположението (възприемано като безспорна АКСИОМА), че в турските селища се гласува масово, например 80 % и повече, а в българските – едва 40-50.

Нека погледнем фактите.

Ето данните за активността на избирателите на Парламентарни избори 2014, 2013, 2009 и на президентски`2011 г.) Сравняваме големите български крепости – София, Пловдив, Варна, Бургас – с основно турските райони на Кърджали, Търговище, Разград.

Или усреднено за трите последни избора:  56% : 46%. За условно „българските“ райони!

Е, още ли вярвате, че турците гласуват два пъти по-масово? (И като овце …) Още ли не виждате, че точно ДПС може да спечели от задължителния вот ? (Като имаме предвид и резервът им от 300 000 негласуващи наши граждани в Турция…) Какви са тогава тези глупости за „потапяне“ на техния вот от българския етнически – та техният резерв от гласове процентно е по-голям!

Разбира се, най-трагичното (и неморално) в случая е готовността с лека ръка да разменим основни ценности (свободата) само и само да наврем в ъгъла един политически опонент. Готовност и неморална, и глупава.

Другата спекулация  за задължителното гласуване е, че то щяло да неутрализира купения вот. (Накрая ще се спрем на най-важното - принципното неприемане на задължителността на нещо, което е право – като задължителния секс или задължителната манифестация, и то става отвратително.)

Три категории хора не гласуват.

-Едните го правят от принципни съображения – не харесват никого от кандидатите и не искат да носят отговорност за един предизвестено лош избор. За тях задължителното гласуване ще е като изнасилване – и реакцията им е ясна – задраскани бюлетини, надписани с ядни послания, бели бюлетини и прочие протестен вот. И тъй като – ако не знаете, чуйте го и го разберете! – тези невалидни бюлетини вдигат процента на гласувалите, но по никакъв начин не участват в разпределението на местата, тоест, на властта – няма НИКАКЪВ СМИСЪЛ  да произвеждаме подобен протестен вот!

-Донякъде подобно е положението с втората категория негласуващи – хора, които по работа или друга причина са извън местоживеенето си. Човекът може да е от Смолян, но за 3-4 месеца се е хванал да строи нечия вила в Софийско – връщането му не само означава загуба на две надници, билети и пр., но може и да е невъзможно поради изискванията на работния процес… Та тези ядосани хора или ще преглътнат глобата и няма да гласуват, или ще гласуват с яд и омерзение - немалка част, навярно, също протестно…

-Третата група са онези напълно дезинтересирали се от политическия (и обществен) живот хора, които не знаят даже кой е царят… Не всички са нискокултурни, но немалко от тях са точно такива. Те не са само от малцинствата, не…, но също не правят разлика между президент и министър, да не говорим за Европейския съвет и Европейския съюз.

Тези хора са идеални за подкупване, нещо повече, те сами жадно ще търсят някой да осмисли напълно безсмисленото, според тях, разкарване до урните – и ще увеличат със сигурност броя на подкупените гласове…Със съответно падане на цената им. (Очевидно е защо, нали ? Не само заради увеличения брой политически апатични и неориентирани хора, за които не е проблем да продадат гласа си – т.е, ще имаме увеличено предлагане. Но и защото Държавата ще свърши половината работа на купувачите на гласове – ако досега купувачът трябва да накара избирателя: а)да се вдигне и отиде до секцията да гласува  и б) да гласува с  определена бюлетина , то при новата ситуация първата част от работата ще е съвршила държавата – под заплаха тя ще накара тези безразлични към политиката хора да се вдигнат до секциите. За купувачите остава да подпомогнат втората част – как именно да се гласува.)

Така че като резултат – нищо хубаво… Още повече, че е безумно да се опитваш да накажеш (глобиш) напр. 1 000 000 души от 6-те милиона, имащи право на глас. Да не говорим за онези близо 2 милиона, които са временно или постоянно в чужбина. Усилията и разходите ще са огромни. Нервите, съпротивата и саботажите – повсеместни. Представяте ли си какво ще ви струва да накарате строителния работник от София или пък продавачката от морския курорт да се върне в родното си село за да гласува? Цялата ни съдебна и административна система ще запуши от напрежение и ще блокира.

Но – най-важното за мен си остава предателството към принципите.

Заради дребничка, конюнктурна цел, за да си осигурим 2-3% отгоре, за да ударим някоя несимпатична ни партийка, да си направим едно ефимерно пи-арче, ние сме готови да се откажем от принципите си. Задължително гласуване, задължителни манифестации, задължителна любов, задължителна вяра – знаем накъде вози този път. С тежък грях ще натоварят душите си онези, които биха се опитали да ги въведат. Целта оправдавала средствата?... Само за тези, с които не искам да имам нищо общо…

... А на това отгоре, както показах дотук, и предлаганото средство е абсолютно негодно, освен , че е морално неприемливо…

Подкрепяте задължителното гласуване ?

Тъпанар - или тоталитарен мракобес – изберете сами…

(Изобщо не засегнах правните проблеми на темата – добре известно е, че в Конституцията е утвърдено ПРАВОТО за гласуване, не задължението. Сега се опитвах с лукави извъртания да заобиколят това основно положение, позволявайки си спекулативно тълкуване на основния закон. Известно е в правния мир, че висша сила има т.нар.АВТЕНТИЧНО тълкуване, т.е. – тълкуването от органа, издал закона. В случая това е VІІ Велико Народно събрание, чието евентуално тълкуване на конституционен текст стои НАД съответно тълкуване на Конституционния съд. Доколкото съм един от членовете на това В Н С, участвал в изготвянето, гласуването и подписването на Конституцията ни, мисля, че съм в правото си да изказвам мнения и по конституционността на определени (проекто)закони.)


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 европееца

    0 0 Отговор
    Браво! Една нормална статия, от един нормален човек!
    Парадокса е, как отказа от права, ще доведе до повече права!? Правото на избор е гарантирано от Конституцията на Република България и така трябва да остане за напред.
    Не виждам, кой нормален човек ще се самобичува и самонакаже, като гласува за задължителното гласуване, това е все едно да се глобиш сам. Повече от ясно е, че ще има санкции и глоби, които ще са солени!

    Друга причина мафията да иска задължително гласуване е, да си легитимира кражбите пред ЕС!

    Комунизма си отиде, но комунистите останаха и започнаха да я карат, както си знаят, по комунистически!
    Сега остава да въведат и софийското жителство, под предлога, че столицата е пренаселена.
  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор
    Първото ми впечатление от внимателно прочетеното писение е,че макар и на едно единствено място авторът говори эа себеси в МЪЖКИ РОД,а горе на снимката се мъдри Калинка!КОЕТО ЭНАЧИ ЧЕ СТАТИЯТА Е ПЛАТЕНА и въпросната дама е само фигурант!А кой може да си поръча подобна статия с толкова много "аргументи эа "жестокото и невиждано потъпкване на човешките права в България " с въвеждането на эадължително гласуване?Ами точно Партията эа эащита на ПРАВАТА И СВОБОДИТЕ-или накратко ДПС!Точно эатова и така яростно се акцентира с таблици и факти че как в турските райони турците не гласували под строй и "като овце".Та на тоя автор ще му кажа:Аркадаш,референдум ще има и решението му ще се спаэи,эащото е каэано "Глас народен-глас божи"!Пък ще видим реэултата и дали след това Местан ще говори с такова самочувствие и саркаэъм след иэборите.
  • 3 НИВИ

    0 0 Отговор
    На "приятеля с коня" - пише си горе на 3-4 ред, че авторът е Николай Близнаков, никаква Калина. Доц.Н.Близнаков е социолог, от Пловдив е и е екс-депутат от ВНС - достатъчно известна фигура. но не е важно кой е авторът, а дали тезите му са силни и добре аргументирани. В случая, според мен, е точно така - статията е много точна!
  • 4 гфгфгфгф

    0 0 Отговор
    Ами който не му харесва референдума - да не гласува! Там ще се види кой крив, кой прав. Макар че този път ГЕРБ взима мерки. Първо ще се изчистят избиратъелните списъци, за да може да се получи висок процент на гласували около 60-65%. Да не се получи както беше при избора на Плевнелиев. Тогава, провеждайки избори 2 в 1 ГЕРБ се опита да спечели от първи тур, но лошо съставените избирателни списъци го провалиха. Защото в секцията тогава (а и сега ще е така) всеки влязал да гласува бива записван във всички списъци от активистите на ГЕРБ в комисията - и за съветници, и за кмет, и сега за референдума. Като диктуваха данните от личната карта на висок глас, за да се чуят от всеки и едновремено се записваха във всеки списък. Ако не гласуваш - просто пускат бюлетина вместо теб накрая. Така че референдума ще е валиден!
  • 5 Манолов

    0 0 Отговор
    Днес, след резултатите от Гърция съм още по-убеден, че авторът Николай Близнаков е абсолютно прав, отричайки напълно идеята за задължително гласуване. Трябва да спрем тази опасна и глупава инициатива още сега, преди да се стигне до поставянето и на референдум - през глупостта пътят към катастрофата е най-кратък!