Last news in Fakti

16 Юли, 2015 08:00 2 042 0

Как Обама видя сделката с Иран

  • сащ-
  • иран-
  • ядрена сделка-
  • барак обама

Американският президент бил вдъхновен от двама свои предшественици да подаде ръка на Иран.

Как Обама видя сделката с Иран - 1
Снимка АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Само часове след сключването на споразумението с Иран за вдигне на финансовите и петролни санкции в замяна на съкращения за ядрените възможности на Иран, президентът Обама е човекът, който свидетелства, че не е имал колебания относно сделката.

В 45-минутно интервю, с журналиста от вестник "Ню Йорк Таймс" Томас Фрийдман, президентът на САЩ подчерта един аргумент: Не ме съдете за това дали тази сделка ще трансформира Иран, дали ще сложи край на агресивно поведение на Иран към някои от арабските му съседи или ще доведе до понижаване на напрежението между шиити и сунити. Съдете ме за едно нещо:  Дали тази сделка ще попречи на Иран да направи ядрено оръжие през следващите 10 години и това по-добър резултат ли е за Америка, Израел и нашите арабски съюзници, отколкото всяка друга алтернатива поставена на масата?

Президентът ясно заяви, че не е съгласен с оценката, че САЩ не е използвал всички възможности и всички съюзи, за да попречи на Иран да застане на прага на възможността на се превърне в ядрена сила, чрез придобиване на пълна независима инфраструктурата, която има потенциал да подкопае световния режим на неразпространение на ядрени оръжия.

Обама заяви, че той е трябвало сериозно да се бори с убеждения и вътрешна логика с неговите критици и Конгреса.  За да лансира тази сделка към скептично настроения Конгрес, президентът е трябвало да се държи здраво за своите аргументи.

"Ние не измерваме тази сделка с това дали тя ще промени режима вътре в Иран. Ние не измерваме тази сделка с това дали ще разрешим всеки проблем, който може да бъде проследен до Иран, дали сме елиминирали всичките им престъпни дейности по целия свят. Ние измерваме тази сделка - и това беше първоначалната идея на тези преговори, включително и от страна на министър-председателя Нетаняху - Иран да не може да създаде ядрено оръжие. Това винаги е била дискусията. И това, което се отивам да кажа и мисля, че ще бъдем в състояние да докажем, е, че Иран няма да получи ядрено оръжие. Ние ще бъдем в състояние да постигнем това с пълното съдействие на световната общност и без да се налага да се занимаваме в нова война в Близкия изток", заяви Обама.

Все още не е ясно обаче дали сделката ще успее да преобрази Иран в дългосрочен план, дали ще помогне за заличаването на Американо-иранската студена война и дали ще спомогне за намаляването на разпространението на ядрени оръжия в Близкия изток. За близкото бъдеще обаче сделката ще бъде съдена за това дали Иран наистина ще намали своите възможности за обогатяване на уран и дали дълбоко натрапчивата международната системата за контрол, която наблюдава процеса, ще открие и възпре всяка измама.

На въпроса дали САЩ е използвал всички възможни средства, включително и реална заплаха от сила, президентът заяви: "Мисля, че критиката е зле направлявана. Ние отрязахме всеки път на Иран до разработването на ядрено оръжие. Причината за това е, че ние успяхме да обединим световната общност около най-ефективния режим на санкции, които някога сме създавали, режим на санкции, който осакатява иранската икономика и в крайна сметка ги поставя на масата. Светът се съгласи с нас, че ще е голяма опасност за региона, за съюзниците ни и за света ако Иран притежава ядрено оръжие. Ние нямахме глобален консенсус около идеята, че Иран не може да се наслади на каквато и да е ядрена енергия. И като член на Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО), техният (на Иран) аргумент беше: "Ние имаме право на мирна ядрена програма."

"Това, което успяхме да направим бе а заявим: 'Като се има предвид поведението ви в миналото, имайки предвид нашата силна подозрителност и доказателства, че сте направили опити да създадете ядрени оръжия с ядрената си програма, като се имат предвид дестабилизиращите дейности в региона, с които сте обвързани и подкрепата ви за тероризма, не е достатъчно да приемем на честна дума, че ще използвате само мирна ядрена програма. Вие трябва да го докажете.' И така, цялата тази система, която изградихме не се основава на доверие. Тя е базиран на проверима механизъм", обясни Обама.

Президентът заяви, че неговият подход е израснал от една и съща стратегическа логика, която президентите Ричард Никсън и Роналд Рейгън използват, когато се обръщат към Съветския съюз и Китай.

Обама призна, че въпреки големите си различия с Рейгън, той се възхищава на подхода му по време на Студената война и споразумението, "което беше договорено с империята на злото, която бе твърдо решена да ни унищожи и бе далеч по-голяма екзистенциална заплаха за нас, отколкото Иран никога няма да бъде."

"Имах много разногласия и с идеите на Ричард Никсън, но в онзи момент той разбира, че съществува перспективата, възможността, Китай да бе тръгнал по различен път", обясни американският президент и добави: "Можем да преодолеем различията докато развиваме способностите си за убедителен отговор, за военни действия когато е нужно да защитим нашите приятели и съюзници, това е риск, който ние трябва да вземем. Това е практичната позиция, тази на здравия разум. Това не е наивност, а признание, че ако в действителност можем да разрешим някои от тези различия, без да прибягваме до сила, ще бъде много по-добре за нас и за хората от този регион."

Запитан дали вярва, че новоподписаният договор с Иран можеше да помогне на гражданското общество в страната да се интегрира към останалата част на света ако не се бе случла "Зелената революция" през 2009 г. президентът каза:

"Иран е велика цивилизация, но също така и една авторитарна теокрация, в която анти-американските, анти-израелските и антисемитските настроения, спонсорството на тероризма и още куп други неща, които ни различават едни от други. Но да не забравяме, че в началото ние имахме много по-скромен цел - да се уверим, че Иран не разполага с ядрено оръжие. Интересното, ако се вгледаме в това, което се случи през последните няколко месеца, е че иранските противници на тази сделка са хардлайнерите и тези, които са инвестирали най-много в спонсориране на тероризма, който са инвестирали най-много в дестабилизирането на съседите на Иран, най-яростните антиамериканци и и антиизраелци. И това трябва да ни каже нещо, защото тези хардлайнери инвестират в статуквото, в което Иран остава изолиран, а те имат власт“, обясни Обама.

Американският президент каза още, че критиците изместиха проблема извън ядрения въпрос, и се насочиха към теми като: "дори ако ядрения въпрос се разглежда, те все още ще спонсорират тероризма, и въпреки това ще получат облекчаване на санкциите. Така те ще имат повече пари, за да се включат в тази ужасна дейност."

"Това е възможност, а ние ще трябва системно да се пазим и да работим с нашите съюзници -. страните от Персийския залив и Израел. Но централната предпоставка тук е, че ако Иран има ядрено оръжие и въпросът с тероризма щеше да е различен, а по този въпрос, ние постигнахме нашата цел", обясни Обама.

Запитан дали президентът на Русия Владимир Путин е бил в помощ или пречка при сключването на тази сделка, Обама заяви:

"Русия помогна за сделката. Ще бъда честен с вас. Не бях сигурен, предвид силните различия с Русия около кризата с Украйна, че ще получим подкрепа. За мое учудване Путин и руските власти разделяха тези два въпроса и ние не бихме могли да постигнем споразумение, ако нямахме подкрепата на Москва в преговорите с Техеран.

Обама разкри, че преди седмици е говорил с Путин за ситуацията в Сирия и възможностите за идването на джихадистите на власт.

„Мисля, че руснаците си дават сметка, че режимът на Асад губи контрола върху по-големи територии в Сирия и че перспективите сунитските джихадистите да поемат контрола и да изкоренят сирийския режим става все по-голяма заплаха с всеки ден. Това ни дава възможност за сериозни разговори с руснаците“, казва Обама.

Обама добави, че републиканците изобщо не подкрепят тази сделка,ащото има изградена партийна линия, която и Конгреса спазва. "Ще бъде интересно да се види какво има да каже някой като Ранд Пол за това. Но мисля, че ако бях се кандидатирал с републиканците за президент и бях спечелил - и аз щях да правя всичко, което мога, за да предотвратя това - но ако бях републиканец щях да бъда в много по-силна позиция, отколкото бях, когато дойдох в офиса, по отношение на ограничаването на ядрената програма на Иран.

Той добавя, че следващият президент на САЩ ще бъде в много по-силна позиция във връзка с Иран, отколкото той лично е бил. Следващият президент на САЩ ще знае, че 98 процента от ядрения материал на Иран се изнася извън страната и че голяма част от центрофугите на Иран са демонтирани, че няма реактор за тежка вода, ще е научил всичко, което ще бъде научено от режима на проверките и ще разполага с целия арсенал на въоръжените сили и на американските разузнавателни и дипломатически служби, за да се справи с възможността Иран да се опитва да мами.

Относно притесненията на Израел и американските съюзници в Персийския залив Обама припомни, че САЩ работи по споразумения в областта на сигурността, които ще им дадат допълнителни гаранции за сигурността от страна. Обама признава, че е опитал да обясни на противници на сделката с Иран, в това число и на израелския премиер Нетаняху, че в случай на отсъствие на такова споразумение поддържането на санкции срещу Иран е щяло да бъде трудно, предвид, факта, че не само Иран плаща цената на тези санкции, но и страни, като Китай, Япония, Южна Корея, Индия, и почти всеки вносител на петрол по света, който е имал преди това договори с Иран. На тези страни санкциите са коствали милиарди долари, припомня Обама.

"В някои отношения САЩ плаща най-ниската цена за поддръжка на санкциите, защото ние не правим бизнес с Иран на първо място. Израел направи значителна жертва. Причината за това беше, защото моята администрация, нашите дипломати бяха в състояние да ги убедят, че единственият начин за решаване на този ядрен проблем беше да се премахнат тези санкции."

Обама е на мнение, че с новата сделка на Иран се предоставя историческа възможност.

"Тяхната икономика е в критично състояние заради санкциите. Сега те могат да предприемат някои решителни стъпки, за да създадат по-конструктивни отношения с международната общност. ... Те трябва да се възползват от тази възможност, техните лидери трябва да се възползват от тази възможност. Истината е, че Иран ще бъде и трябва да бъде регионална сила. Иран е голяма и модерна страна в региона. На иранците не им е нужно да предизвикват враждебността и противопоставянето на техните съседи чрез поведението си. Не е е необходимо за иранците да бъдат велики като критикуват Израел, или заплашват Израел, или отричат Холокоста, или се впускат в антисемитски дейности“, казва Обама.

В интервюто се прокрадна и темата за Ислямска държава. "Никой няма интерес "Ислямска държава" да контролира огромни територии между Дамаск и Багдад. Това не е добре за Иран. Това прави много трудна задачата да се поддържа буфер, който винаги е бил значителен мотиватор за тях, след войната между Ирак и Иран. Това не е добре за саудитците. Ситуацията ги прави уязвими по най-различни начини", заяви Обама и допълни: "Всики виждаме как "Арабската пролет" се превръща в "Арабска зима" и вие плачете за загиналите деца в този регион, не само за тези, които са били разселени в Сирия и не само за тези, които в момента страдат от хуманитарни ситуации в Йемен, а и за обикновенните ирански младежи или саудитски младежи или кувейтски младежи, които си задават въпроса: 'Защо ние нямаме същите възможности като някое хлапе във Финландия, Сингапур, Китай, Индонезия, САЩ? Защо никой не вижда, че имаме същата възможност, същите чувства на надежда?' Ето защо аз съм на мнение, че лидерите в тези страни трябва да се съсредоточът върху тези въпроси, върху тези деца и младежи."

"Америка трябва да слуша своите сунитски съюзници, но и да не попада в капана на обвиненията за всеки проблем по отношение на Иран. Гражданите на повече от няколко арабски държави от Персийския залив са били силни участници в сунитските джихадистки движения, които са били също толкова дестабилизиращи и опасни", каза още Обама.

Иран има нужда да му се протегне ръка. "По същия начин, както Роналд Рейгън и други се договаряха за споразумение със Съветския съюз, трябваше да признаем, да, това е зло, ужасна система, но в нея живеят хора със специфични исторически идеи и спомени и ние трябва да сме в състояние да разберем тези неща и да се опитаме да направим някаква връзка. Същото се отнася и по отношение на Никсън и Кисинджър в Китай, което в крайна сметка е много важна стратегическа полза за САЩ," обясни Обама.

Сега целият свят чака да види дали ядрената сделка ще промени статуквото в Иран.

*Текстът е със съкращения


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА