Last news in Fakti

15 Юли, 2015 09:11 1 472 3

Обама: Без Русия нямаше да има сделка за Иран

  • обама-
  • барак обама-
  • иран

Без активното съдействие на Русия нямаше да се достигне до споразумение за ядрената програма на Иран. Това заяви в интервю за в. „Ню Йорк таймс“ американският президент Барак Обама.

„Русия помогна. Ще бъда честен с вас. Отчитайки нашите разногласия с Русия за Украйна, аз не бях уверен, че Москва ще ни подкрепи. Аз останах изненадан как руският президент Владимир Путин и неговото правителство разделяха двата въпроса – за Иран и Украйна“, коментира Барак Обама. Той посочи, че без позицията на Русия да подкрепи усилията на Шесторката нямало да се стигне до споразумение с Техеран.

„Ние успяхме да гарантираме, че Иран няма да може да разработи ядрено оръжие. Това стана след последователна политика на санкции, които имаха отражение върху икономиката на режима на аятоласите. Обама все пак призна, че сред Шесторката не е имало консенсус, че Иран трябва да бъде ограничен в развиването на атомната енергетика за мирни цели. Американският президент на няколко пъти посочи, че основна цел на преговорите е било да се гарантира, че Техеран няма да може да се сдобие с атомна бомба, а не смяна на режима.

САЩ притежават смазващо военно преимущество над Иран и могат да нанесат поражение във всеки един момент, успокои духовете Барак Обама.

Във вторник Шесторката (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия) и Иран постигнаха историческо споразумение.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    1 0 Отговор
    Марш от десктопа ми бе!Еееее пак трябва да го чистя!!!
  • 2 бай тошо

    0 0 Отговор
    от тоя черния и на мене ми заби компа
  • 3 ссссс

    0 0 Отговор
    ше са сетите хахахахахахахах

    еднополюсния модел свърши добре че го осъзнахте без мнението на русия нищо вече не можете да правите

    американските тролове са изпокриха ..срам ги и е че любимия им негър хвали русия хахахха