Last news in Fakti

7 Ноември, 2015 16:09 4 748 7

Как Европа загуби своя път

  • европа-
  • как-
  • път

ЕС не успява да се справи с пресиращите го външни и вътрешни проблеми

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализът е публикуван в “Project Syndicate”

Отговорът който Европа има за стратегическите предизвикателства, пред които е изправена, като руската агресия в Украйна, бежанците от Близкия Изток и вълненията в Северна Африка, оставя впечатлението, че нейните лидери нямат представа какво правят. И явно това е реалността, която те се опитват да замажат, пише Андерс Аслунд, старши сътрудник в Атлантическия съвет във Вашингтон.

От една страна Европа е притисната от външни обстоятелства, а от друга - вътрешните й проблеми са оставили на нейните лидери малко варианти за маневриране. За щастие Европа има възможностите да преодолее тази криза, ако успее да призове своята политическа мъдрост и воля.

Корените на проблемите на ЕС се намират в грешния подход към преодоляването на финансовата криза през 2008 г. Отговорът се състоеше от две години на мащабни фискални стимули. Тази мярка направи малко за постигане на растеж, но осакати публичния дълг. Оттогава насам средният публичен дълг е отбелязал растеж от 87% от БВП, като остави малко място за политиката или иновациите.

Поглеждайки назад разбираме, че е твърде очевидно какво е трябвало да бъде направено. Гърция, където имаше най-голямо фискално стимулиране, е страната, чиято икономика понесе най-големи щети. В същото време страни като Латвия, Литва и Естония, които по-рано извършиха радикални фискални корекции и либерализиране на своите икономики, сега се радват на силен растеж. В същото време бавният темп на взимане на решения в Европа само изостри проблемите на Гърция. В икономическата политика бързите и ефектни мерки много често са по-полезни от бездействието. Вместо бързото решаване на гръцката криза, европейските лидери оставиха въпросът да бъде изместен от други теми в продължение на 5 дълги години. В същото време Гърция така и не взе нужните мерки за възвръщане на доверието към страната.

С внимание фокусирано върху макроикономиката, ЕС пропусна да вземе мерките, които да върнат икономическия растеж. Преди почти 10 години италианските икономисти Алберто Алесина и Франческо Гиавази подчертаха, че „без сериозни, дълбоки и всеобхватни реформи, Европа неминуемо ще мине през икономическо и политическо свиване". Така след 20-30 години вероятно икономическият дял на Европа ще е много по-нисък, а нейното политическо влияние силно ограничено.

Доклад на Световната банка от 2012 г. сочи, че „застаряващите европейци са притиснати между иновативните американци и ефективните азиатци“. Главните виновници за слабите резултати на Европа са добре известни: високи данъци, прекалено много и лоши наредби, липса на ключови пазари, както и високи публични разходи. Има само една причина, заради която европейските правителства харчат толкова много и това е прекомерната социална защита. Според Световната банка европейските правителства харчат с 10% повече от своя БВП в сравнение със САЩ, Канада и Япония. Разликата в разходите за социална защита е 9%.

За да се финансират тези разходи, приходите трябва да бъдат повдигнати. Затова и Европа е наложила по-високи данъци върху труда. В Южна Европа данъците и стриктната фискална политика поддържат максимално висока безработица, достигаща до 11% от работната сила. Последиците са малко работа, малко инвестиции в образованието, малко иновации и минимално повишение в производителността.

Най-силно Европа изостава в развитието на високите технологии и иновациите. Ако погледнем списъка с 50-те най-добри университети в света ще разберем, че 30 от тях са американски, 6 или 7 британски и само една шепа могат да бъдат намерени в континентална Европа. Голяма част от страните в Северна Европа могат да се конкурират със САЩ, когато става въпрос за изследвания и разходи за развитие и издаване на патенти. Южните и източните части на Европа обаче изостават.

На ЕС сега му предстои да отвори пазарите си за бизнес услуги и цифрова търговия, въпреки че те процъфтяват в американската икономика. През 2006 г. Европейската комисия издаде директива за либерализиране на търговията с услуги, но големи държави, най-вече Германия, отказаха да я приложат. Липсата на услуги и дигитални пазари вреди на модерните пазари в Европа.

Все пак сериозни европейски правителства като Ирландия и Полша вече са преодолели тези проблеми. В останалата част от ЕС трябва не само да следват този пример, те също така трябва да намалят постъпленията и осигуровките, както и да либерализират своите пазари на труда.

Основни икономически реформи се провеждат най-често след тежка криза, какъвто е примерът с Великобритания в края на 70-те години на миналия век и Швеция и Финландия в началото на 90-те. ЕС губи възможностите, които бяха предоставени с финансовата криза през 2008 г. и последвалата криза с еврото. Вместо да направят трудните промени, европейските политици решиха да натоварят икономиката с повече разходи и дългове.

ЕС ще продължи да потъва, докато не признае грешките си и не извърши реформите, от които се нуждае. Континентът трябва да се върне на пътя на растежа. Само така ще се справи с външните предизвикателства, пред които сега са изправени европейските политици.

Превод: Росен Стойчев


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    3 0 Отговор
    Как да се справят като и европейския парламент е пълен с некомпетентни, алчни и корумпирани политици. Вижте само българските които са там.
  • 2 ПК

    3 0 Отговор
    Европа (ЕС) е като Титаник, построена уж солидно и всички си мислят, че няма да потъне. Сега като се удари в арабския айсберг, капитан Меркел е наредила на оркестъръра да свири тържествено на стюардите (премиери) да успокояват пасажерите и всичко е наред...дружно и сигурно потъване ....какво стана с Титаник всички знаят. А дали, ще се появи спасителен кораб Карпатия никой не знае...
    Така че Селин Дион да пее и Камерън да снима Титаник 2, пардон Европа.
  • 3 БАТ мишо

    1 2 Отговор
    е верно ли не го знаеш ИМЕТО на спасителния кораб след 500 г робство където цяла европа ни е гледала сеира че и помагала на турция да ни язди -
  • 4 БАТ мишо

    1 2 Отговор
    ще подскажа- една оплювана държава , която не признава евроценности международно право и суверенитет на държавни държавни граници със същата вяра и писменност като твоята и народа и ЕДИНСТВЕН В СВЕТА не ни мрази или презира ...а сети се името на спасителния кораб или слагаи феса и марш на юг а жената и дъщерята си прати на запад ,, да берат червени домати,, И НЕ ЗАБРАВЯЙ ДА ИМ ЛИЖЕШ Дупарите и фалиш колите
  • 5 ааааа

    1 0 Отговор
    да свикват европейците.....като много знаят,скоро пак в центъра на Берлин ще се пеее ставай страна огромная!
  • 6 Чукча

    2 0 Отговор
    Измислен съюз,който не може дори да се защити, а се надява НАТО в лицето на САЩ и Турция да направят това без дори да са негови членове. Това,че Европа все още е окупирана от САЩ не означава,че последните ще се бият за нея.Разберете го,не може чужда армия да пази Европа. И никога няма да я пази. Историята го доказва.
  • 7 Да бе да

    1 0 Отговор
    На тази статия само и липсва надписът "платен от неолибералните среди репортаж". То най-голямото завоевание на Европа е социалната и политика, айде сега да я прецакаме и нея и да работим по американски с домове за временно настаняване на бездомници... Ами така де, айде стига глезотии...