Last news in Fakti

24 Декември, 2015 13:27 5 684 9

Стратегическа височина

  • доган-
  • местан-
  • дпс

Ако Доган целеше да унищожи със словото си Лютви Местан той можеше да го унищожи и с една дума, дори и без думи

Стратегическа височина - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Така мога да нарека позицията на Ахмед Доган в речта му пред актива на ДПС в навечерието на Нова година. Само от такава височина

може да се каже успешно „Не!” на „Стратегическата дълбочина”

на турския министър-председател Давутоглу, чиято дебела Тухла раболепно бе представена у нас пред значими актьори в политическия ни театър.

Сега медиите се надпреварват да си задават едни и същи въпроси – какво става с Местан, какво ще стане с ДПС, ще се върне ли Доган в политиката, или ще предложи двама съуправители на Движението, та те взаимно да си слагат букаи и да не могат да вземат единични „прибързани решения” като Лютви Местан, например, във връзка със сваления от турска страна руски боен самолет в Сирия.

Това посочва в коментар за в. „Нов живот“ Иван Бунков.

Вярно, това са злободневни въпроси, на които още днес сигурно ще получим отговор от Боянските сараи. И докато актива на ДПС заседава по тези организационни въпроси, искам да извлечем пред скоби основното, което искаше да каже Доган не само на своите гости в петък вечер, а на всички българи, че и на целия свят.

Ако Доган целеше да унищожи със словото си Лютви Местан

той можеше да го унищожи и с една дума, дори и без думи. Това го знаем всички, защото всички вече познаваме Местан – и то не само от снимката с вълците. Срещу Нова година Доган си е поставил далеч по-голяма и далечна цел. Всички знаем, че Лютви Местан без него се чувства като пърле без майка си, и сега , той панически остана без мощната подкрепа на почетната глава на тялото, наречено партия и потърси рамото на Гьокче – посланика на мощна Турция в София?!

Мисля, все пак, че Местан ще има доблестта, като инат момче от катранливите ниви, да остане в ДПС, да се извини и да поеме – така като той умее – я парламентарната група, я нещо друго в ДПС. Какво ще стане с него – дните ще покажат. Но словото на Доган казва сега категорично и ясно едно: ние сме в беда! Съвременната икономическа криза прерастна в световна политическа криза, нищо вече не е това, което беше и за което по инерция се представя. При това положение на нещата, ако продължаваме да се плъзгаме по излъсканите стари прилагателни и метафори, по старите коловози на полуразединена и дезориентира Европа, съвсем очаквано, за мен, можем да останем сам-сами, незащитени, в голямата война, която може да се появи в света. Без армия, без икономика – без път и цел – жалка плячка за всеки блудник, решил да ни посегне.

В това отношение

Доган отново прояви своя умерен национализъм,

за който и друг път се е застъпвал. Защото той и хората му от ДПС може да ги смятаме за всякакви, но са български турци, те тук живеят, тук са имотите им, тук са децата им и те не искат тук да бъдат разменна монета или пък жертва в бъдещ курбан на каквато и да е Стратегическа дълбочина.

Издигнал се високо над всекидневието, над пладнешките ни битки и страсти, Доган е успял, и това личи и в езика му – вече не само философски, политическси, но някакси езотеричен, да изрече всичко, което ни тормози. Казват, че няма да бъде разбран. Може да не бъде разбран, но ще бъде почувстван, точно както казва от „морфичния резонанс” на тялото. Хората го усещат вече без думи, защото у всеки от нас трепти този оня кръг на тревога, на безверие и безизходица от сегашното инертно съществуване. От тази височина, стратегическа височина,

Доган нанася удар не на Лютви Местан,

който като много други в България, следвайки себе си, може и да не знае какво прави. Доган нанася стратегически удар върху „Стратегическата дълбочина” на Давутоглу, като заявява, че няма и не ще да бъде ни пета, нечия шеста колона на Балканите.

След изявлението на Доган политиката на България вече няма да е същата. Той ще яде критики от всички посоки. Но неговата позиция ще бъде лакумсът, който ще покаже кой накъде и как се е запътил и докъде може да стигне. Включително и така наречените патриотични формации, които днес онемяха.

Дали Доган ще се върне или не в реалната политика има значение, но още по-голямо значение има всеки от политиците ни, способни на духовен полет, да се отделят от инертното си всекидневие и с бистър ум да видят отвисоко света. Кой къде е и къде сме ние? И безстрашно да вземат решение. Трябват ни истински визионери!

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КТК

    0 0 Отговор
    Машалла! То и Доган ще излезе по БЪЛГАРИН от Бойко. Е до къде я докарахме.......
  • 2 123

    1 0 Отговор
    заупокой ,бог да прости тези глупости на слуги и строители на Цанков камък
  • 3 ггг

    1 0 Отговор
    КОЙ Е ТОЙ - бетона на съвременната България,спасителя - Алилуя. България вече не е същата и други подобни МАЛОУМИЯ ,добре подплатени от Библиотекарски университет.
  • 4 истина една

    1 0 Отговор
    за пореден път виждаме кой е шефа не само в ДПС но и на България време е локомотива да си влезне в релсите. Доган помни кой го създаде и отлично знае на къде духа вятъра преценява адекватно плюсовете и минусите от изтока и запада с няколко хода е пред премиера а пред президента е на няколко партии горкия тази игра му е тъмна Индия.Жалко че нямаме политик с ума на Доган ,но отстояващ националните интереси
  • 5 Али Бабата

    0 0 Отговор
    Глупости на търкалета!
    След свалянето на руския бомбардировач от Турция и след срещата на Джон Кери с Путин и Лавров.Някои хитри,умни хора /като Сокола/ усетиха „Накъде духа вятърът“.
    Лидерите на по-младата и по-агресивна мюсюлманска религия в днешна Турция, под предлог, че проповядват „умерения ислям” не крият своя „неоосманизъм”, т.е. както казва пророкът Мохамед - „В лоното на исляма народности няма”, „Братя са само единоверците”, „Колективните права са дадени от Всевишния на мюсюлманската общност...” Реджеп Ердоган не скрива желанието си Турция да стане икономически и духовен център на мюсюлманските народи от Китай до Адриатика, а Русия допусна бившите републики в Средна Азия да попаднат под нейното силно влияние. Западът налива милиарди в турската икономика /стабилен ръст/ и не протестира, че много от неговите продукти се продават в Близкия изток с клеймото „Произведено в Турция”.

    Сапунените сериали, по които са луднали балканските страни, директно подготвят населението на България и Сърбия за бъдещата „Швейцария на Балканите”, т.е. за държави с етнически анклави /кантони/. В Крим например турските неправителствени организации са около 60 на брой и чрез своите фондове възпитават идеологически децата на кримските татари в дух на пантюркизъм. Същото става и на Балканите, макар че в големите градове не се забелязва от раз. Младежката организация на ДПС е от 20 000 членове. Колко от тях са преминали платено отвън религиозно обучение и са зубрили Ко
  • 6 Али Бабата

    0 0 Отговор
    Колко от тях са преминали платено отвън религиозно обучение и са зубрили Корана и колко са били на учение в Турция, едва ли някое българско ведомство знае.

    Доган иска запазване на статуквото и на стабилността в България.
    Какво ще е бъдещето на България след още 25 г. ако се запази сегашната линия на развитие? Колко ще са българите в България и колко ще са хората от електората на ДПС.? Какъв ще е облика на държавата?
    Ще стои ли тогава въпроса,чия страна да вземем в един конфликт между Русия и Турция?
    Ето за такива нещица бе наритан Местан, ..„бърза като теле пред майка си“.
  • 7 Бай Коста

    0 0 Отговор
    Я, не ни стигаше Валерия Велева да ни хвали Ахмед, появи се още един. То голяма мъдрост, голям патриотизъм, пък и джедай - само с една дума унищожава, дори без думи...
    Айде по-деликатно, ако може.
  • 8 Реалността

    0 0 Отговор
    И агент Сава, и агент Павел и останалите агенти в ДПС и в други партии са инструменти на ДС, а някои от тях вероятно и на чужди служби. Така че нека не преувеличаваме ролята и значението на който и да е от тях. Друг ги активира и дезактивира ! Такава е за жалост вече 26 години нашата реалност.
  • 9 зевзек

    0 0 Отговор
    Тия м...ли ни разиграват театро за да си запазят мат'риала. Рософили при Доган, туркофили при Местан. Като утихне гюрултията пак ще се прегърнат. Иначе, без ДПС, те и двамата са господин никой.