Last news in Fakti

24 Декември, 2015 10:55, обновена 24 Декември, 2015 16:12 22 482 44

Доган изхвърли Местан

  • лютви местан-
  • дпс-
  • ахмед доган-
  • оставка

Аз стоя зад позицията си в парламента за сваления руски изтребител и не приемам, че това е грешка, отбеляза още Местан

Доган изхвърли Местан - 1
Снимка: 24rodopi.com

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган изхръли наследника си Лютви Местан от ДПС. Това стана след близо двучасово заседание в „Сараите“ в Бояна. Лютви Местан е изключен от ДПС и от парламентарната група. Това става след като той е свален като председател на Движението. Председателски съвет ще ръководи партията до провеждането на национална конференция.В него влизат - Четин Казак, Мустафа Карадайъ и Рушен Риза.

На заседанието са присъствали повече от 80 от членовете на Централния съвет на ДПС и решенията са взети единодушно.

Доган е водил заседанието и е завършил речта си с думи по адрес на Местан: Такава ще бъде съдбата на всеки, който се изправи срещу националните интереси на България.

Председателят свиква Централния съвет на ДПС, никой друг. Това обяви преди обяд в Кърджали Лютви Местан, според когото форумът в София от 13.30 часа днес, на който той ще бъде свален от ръководния пост е нелегитимен.

Малко преди 15 часа приключи заседанието на Централния съвет на ДПС. Никой от излизащите не коментира. Само Петър Чобанов обяви пред журналисти, че ще им бъде обяснено. 

Аз стоя зад позицията си в парламента за сваления руски изтребител и не приемам, че това е грешка, отбеляза по-рано от Кърджали Местан.

Той посочи, че не е подал оставка, но ако Централният му съвет му я поиска, то той ще се съобрази с решението.

Местан призова след нова година да се свика форум на Движението, което да начертае бъдещето на партията.

19 години съм бил коректен в ДПС, именно поради тази причина от мен трудно ще се изгради образа на предателя.

Местан посочи, че ще продължи да работи за идеите на Движението като партия с евроатлантическа ориентация.

Местан заяви, че очаква днес като резултат от заседанието на Централния съвет на ДПС да получи най-ценния подарък за рождения си ден и отправи апел към заседаващите да не потъпкват човешкото си достойнство.

Това заяви още в Кърджали председателят на ДПС Лютви Местан.

„Отправям призив към всички да имаме съзнанието, че ако загубим човешкото достойнство, губим себе си. Знам какво ме чака. Няма от какво да се срамувам. Днес ще получа най-ценния подарък", каза Местан. На журналистическия въпрос „Какъв?", Местан отговори: „Свободата, Санчо, е велико нещо!".

Това отбеляза Местан.

Лютви Местан е в Кърджали.Той няма да отиде на заседанието на Централния съвет на ДПС в столицата, а направи изявление в Кърджали.

„За 19 години работа в ДПС

нито веднъж не съм допуснал и прашинка да падне върху политическия имидж на лидера

на партията Ахмед Доган. През последните години успяхме да разбием митологемата, че Движението за права и свободи е олигархична партия и още по-страшната, че представлява руските интереси. Положихме огромни усилия да освободим образа на ДПС от уклоните на тези митологеми, за да върнем партията в легитимната власт на страната". Това обяви на извънредно свиканата пресконференция в Кърджали председателят на Движението Лютви Местан. Той отдели най-много време на декларацията относно свалянето на руския самолет СУ-24, която бе наречена „огромен гаф" от почетния председател на партията Ахмед Доган и най-вероятно ще коства поста на Лютви Местан.

„Тази декларация, която аз диктувах пред голяма част от парламентарната група на ДПС, е ярка изява на образа, който искаме да изградим на ДПС-партията, която следва евроатлантическите ценности. За нас евроатлантизмът е израз, изпълнен с конкретно съдържание. Балансите, за които се говори в декларацията, могат да се търсят от различни държави спрямо статуса им.

България и в частност ДПС не могат да останат неутрални, изхождайки от статуса си на равноправен член на НАТО.

За нас е много важно да видим отношението на нашите избиратели по този казус. Сигурен съм, че голяма част от тях не биха видели проблем и дори биха приветствали декларацията. Тази пронатовска позиция да бъде наречена протурска, а ДПС едва ли не „пета колона" за мен е неприемливо. Такава декларация би последвала независимо на чия граница би станал подобен инцидент. Но дали тогава позицията щеше дза бъде определена като да речем прогръцка или пролатвийска.

Интересът на ДПС е България да се развива като пронатовска държава и да бъде в добри отношения с партньорите си, сред които е и Турция. Независимо от какъв статут, няма да отстъпим от позицията си ДПС да се развива в евроатлантическа насоченост.

Най-лошият сценарий би бил партията да се върне крачка назад към митологемите, които развенчахме",

заяви Местан.

На въпрос дали при евентуалното му отстраняване от председателския пост той ще създаде нова партия, Местан отговори, че винаги ще следва идеите на Движението за права и свободи. Той посочи, че никой не е искал от него да подаде оставка.

Председателят на ДПС предложи свикване на Централния съвет на 11 януари. Той посочи, че са необходими дебати на нива-общински и областни съвети, на които да се обсъди посоката на развитие на партията.

В 9.00 часа някои от членовете на Областния съвет на ДПС били привикани на сбирка.

Двама народни представители - Шабанали Ахмед и Хюсеин Хафъзов пристигнаха с Местан в Кърджали.

В офиса на областния съвет е и областния председател на ДПС в Кърджали Бахри Юмер, който е кмет на Джебел. Тук е и кметът на Ардино Ресми Мурад. Заедно с Шабанали Ахмед и Хюсеин Хафъзов, до Местан застанаха Айдоан Али от Шумен и Венцислав Каймакамов от Пловдив. Шестият е областният лидер на ДПС в Кърджали и кмет на Джебел Бахри Юмер.

Междувременно кметовете от региона и

народните представители Мустафа Ахмед и Ердинч Хайрулла отпътуваха за София,

където днес Местан ще бъде свален от поста председател на ДПС и изключен от ДПС.

Близки на Лютви Местан кметове и народни представители, които са получили инструктаж в нощта на 23 срещу 24 декември от лидера си в резиденцията на турския посланик Сюлейман Гьокче, няма да бъдат допуснати в така нар. „Сараи" в столичния квартал „Бояна".

Там ще се проведе извънредното заседание на Централния съвет на партията, на което Лютви Местан ще бъде свален от поста председател и ще бъде изключен от партията.

Местан дори е звънял на заместник-председателя на ДПС Рушен Риза да пита дали да е поканен на днешното заседание на Централния съвет. Риза отговорил на председателя, че не е е поканен. Това заяви пред БНР депутатът от ДПС Венцислав Каймаканов.

Лютви Местан ще бъде отстранен поради „трайна невъзможност на председателя да изпълнява свои правомощия". Това е записано в член 9, ал. 7 от Устава на ДПС.

С най-големи шансове за временен председател е депутатът Тунджер Кърджариев, като сред фаворитите е и евродепутатката Филиз Хюсменова.

По-малко вероятно е до провеждането на 9-тата Национална конференция са бъдат избрани двама съпредседатели – Тунджер Кърджалиев за Северна България и Мустафа Карадайъ – за Южна България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    6 0 Отговор
    На този трябваше да му падне главата още когато агитираше на турски и се гаври с песента за Райна Попгеоргиева като я превърна в м...лско маане. В турското посолство е бил за да осигури заплатата на оня с коня деси и други ме...ке...ре.....та.
  • 2 опсмопсус

    0 0 Отговор
    дпс на турчолята ли е или на ДС?доган кого обслужва, турция или останките от дс, кланящи се на Путин?
    доган е подлога на руски интереси, места е подлога на сащ!
  • 3 999

    4 0 Отговор
    Като си помисля ,че изстрадалият Български народ му свалят сто кожи с данъци,такси и акцизи за да може тая гнус да ходи със служебна кола, охрана и прислугващ персонал за да дава отчет в турското посолство направо ми се гади. Българи хрантутим престъпни предатели наричани политици време е да им преседне. Само си помислете, че този ни струва поне 5 броя винетки на ден и то по новите цени .
  • 4 123455

    5 0 Отговор
    Подготвят Кърджали за сирийския сценарий.
    Спрете да плюете Путин,че съвсем скоро може да се наложи да го търсите за помощ.
    Армията Бойко.....свиквай армията да тренира и да се въоръжава,
    започвай,че си много назад с тия евромангизи погледа ти съвсем се е замъглил и по далеч от Бояна не виждаш.
    Баба Меркел не я мисли,
    нея ще я ч.кат,ама тя е свикнала и ще се радва,
    ти му мисли.......
  • 5 Ботев

    4 0 Отговор
    Ислямисти са ДПС.....забрана на неоосманистката партия
  • 6 сланината

    0 2 Отговор
    да ги завраним да направим референдом
  • 7 Волен Сидеров

    0 1 Отговор
    ха ха ха ха ха
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 123

    1 0 Отговор
    Нашите се грухтят,самоизяждат ,нека ,само да е весело на българи,турци,арменци,цигани,евреи и други честни хора .Те политици играят театро ,ама цирка замина ,останаха само клоуни..Идиоти излизат по медии и наричат един друг -велики политици,журналисти/ки по продажни от коне.Лиги им текът ,сега е момента да се оближат интимните места ,напред гнила интелигенция...
  • 10 Местан фанатик

    0 1 Отговор
    Браво г–н Местан за вашата позиция!Аз заради шефа на КГБ –Ахмед Доган напуснах ДПС защото разбрах че са предатели и боклуци слуги на Русия,и сега моята партия е вече ГЕРБ!
  • 11 ДУХАЙТЕ СУПАТА БОКО

    1 1 Отговор
    21 милиарда заем взех за да има за крадене на воля, но вие ще го плащате докато сте живи и ако сте живи...Построих най-скъпите магистрали и тунели в света, за сметка на това ще ги ремонтирам до безкрай, а вие ще се трепете по дупките им и винетки по 150 лв. ще плащате.... и тока ще ви вдигна с 30%.А съда,съда ще решава каквото му кажа.Дано да сте доволни и бързо да мрете малко преди да се пенсионирате! Здравето ще остане само в пожеланията ви за Коледа, която ще обложа с "данък сланина", българи!

    Коментиран от #29

  • 12 БОКО ЩО МЪЛЧИШ

    1 0 Отговор
    Е, ТОЧНО СЕГА Е МОМЕНТА КОГАТО ДЪРЖАВАТА СЕ ТРЕСЕ И НАРОДА, ЧАКА ДА ИЗЛЕЗЕ НЯКОЙ - ПРЕМИЕР, ПРЕЗИДЕНТ И ДА КАЖЕ КАКВО СТАВА В ДЪРЖАВАТА - БОРИСОВ ДА СЕ ЛИГАВИ! НЯМА ЛИ КОЙ ДА СТАНЕ И ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА ДА КАЖЕ - ВЕРНО ЛИ МЕСТАН Е ШПИОНИН НА ТУРЦИЯ И СЛЕД КАТО СЕ ЗНАЕ, ЧЕ Е В ТУРСКОТО ПОСОЛСТВО ДА ИМА ОФИЦИАЛНА НОТА ЗА ПРЕДАВАНЕТО МУ НА НАШИТЕ ВЛАСТИ ОТ ТУРСКОТО ПОСОЛСТВО? ЗАЩО НИКОЙ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕ ИЗЛЕЗЕ ОФИЦИАЛНО И НЕ РАЗЯСНИ НА НАРОДА КАКВО СТАВА! ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ НАРОДА ВИ ИЗБРА, ДА РАБОТИТЕ ЗА НЕГОВИТЕ ИНТЕРЕСИ, А НЕ ЗА ТУРЦИЯ - В СЛУЧАЯ МЪЛЧИТЕ ЗА ДА НЕ ЗАСЕГНЕТЕ ТУРЦИТЕ ЛИ? АБДИКИРАХТЕ ЛИ, ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ? КЪДЕ СТЕ? АКО СТЕ АБДИКИРАЛИ, ТОГАВА НАРОДА ДА ПРЕДПРИЕМЕ МЕРКИ, НО ИЗЛЕЗТЕ И КАЖЕТЕ - ГЛУХИ ЛИ СТЕ, НЯМИ ЛИ СТЕ? В УПРАВЛЕНИЕТО НА БОРИСОВ ИМА ТАКИВА ГЛАСОВИТИ ЖЕНИ, ЧЕ ЗА ВЛАСТ СЕ БИЯТ! КЪДЕ СА СЕГА ТЕ?
  • 13 ха

    0 0 Отговор
    ВСИЧКИ КРАДЛИВИ РЕШЕНИЯ БОКО ГИ ПРЕКАРВА С МЕСТАН А ТОЙ ТУРСКИ ШПИОНИН,Е ТОГАВА БОКО КЪВ Е??????

    Коментиран от #23

  • 14 БАЙ ГАНЬО

    1 0 Отговор
    АКО РУСКИ САМОЛЕТ НАРУШИ БЪЛГАРСКОТО ВЪЗДУШНО ПРОСТРАНСТВО КАКВО ЩЕ НАПРАВИ НАШЕТО ПРАВИТЕЛСТВО МОЖЕЛИ НЯКОЙ ДА МИ ОТГОВОРИ............
  • 15 Той

    2 0 Отговор
    Деси, Десиии, Деси бе! Къде си да видиш какво става тука! Ама това на нищо не прилича, ела, ела бе да ги стегнеш. Тея са си разпуснали конете, даже и оня с коня го няма.

    Коментиран от #26

  • 16 НАБЛЮДАТЕЛ

    1 0 Отговор
    ОТ ВСИЧКО КОЕТО СЕ СЛУЧВАШЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА И ПОЛОВИНА СТАВА ЯСНО ,ЧЕ БОКО И МЕСТАН СА ДЕЙСТВАЛИ ЗАЕДНО И ВСЕ В УЩЪРБ НА БГ И БЪЛГАРИТЕ .ТАКА ЧЕ БОКО ВЕДНАГА ТРЯБВА ДА СИ ДАДЕ ОСТАВКАТА И ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ПОЛИТИКАТА И ВСИЧКИ КОЙТО СА ГИ ПОДКРЕПЯЛИ
  • 17 reigan

    0 0 Отговор
    Все пак е добре ,че джагалите се карат помежду си единият слуга на кгб другия на турските служби все изменници на България .ДПС се разцепи това е добре за страната
  • 18 234

    2 0 Отговор
    Боко пил кафе с Местанчо,И каза че ДОГАН велик Балитик.
  • 19 възмутен

    1 0 Отговор
    То човешкото достоинство у Местан отдана е изчезнало и еава сега се сети и кое в него заговори за такива човешки ценности слеа като го отстраниха
    Навярно си знае след това какво го очаква.Природата не търпи празно пространство особенно при ПП ДПС там неможе Местан да е по велик от Везира.
  • 20 гостенин

    0 0 Отговор
    Браво, да се разцепат та да се не видят... ама никога вече...
  • 21 Румен Янев

    0 1 Отговор
    Турци се ръчкат БЪЛГАРИНА мълчи !!! Нови цени за винетки ...повишаване на всичко - но мълчи!!!Нека ни е!!!500 години не стигат - новото лого на ГЕРБ

    Коментиран от #22

  • 22 scar face

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Румен Янев":

    Отличен коментар! Кратко, точно и ясно. Казал си всичко.
  • 23 Кольо

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "ха":

    Е нали през турция си изнася мангите бат Ви Бойко с Руменчо "Пашата"
  • 24 Волен Сидеров

    0 1 Отговор
    а сега познайте кой е Христос -доган или мъстан-оправиха ни празниците пак ,отново...вместо да се занимаваме с празниците медиите ни промиха мозъците с дпс...
    не са виновни от дпс те си правят игрите-Виновни са медиите че им обръщат внимание и ни развалят празника...
    а да ни са честити...ама какво незная.....то едни празници станаха.....ех тези телевизори и медии
  • 25 бат митьо

    0 0 Отговор
    Всичкото са си техни игри,сега нищо чудно Доган и Местан да си хапват локум в сараите и да ни се смеят на акъла
  • 26 tost

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Той":

    Деска и Оня са се качили на коня и право в турското посолство за нов инструктаж.

    Коментиран от #28

  • 27 909

    3 0 Отговор
    Местане ТУК РЕШАВАМЕ НИЕ БЪЛГАРИТЕ ! Турция Е ВИНОВНА И ТОЧКА !!!
  • 28 стратокастър

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "tost":

    Вие към сарайте ! От тук на-татък там ще е касата !Намажете се дебело !Там трябва да ходиш подготвен!
  • 29 бокоТИКВОКО

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "ДУХАЙТЕ СУПАТА БОКО":

    Брато това дето го дрънкаш е вече СТАРО И ИЗТЪРКАНО - дай моля ти се нещо ново тва всички сме го чували много пъти и е старо и изтъркано вече
  • 30 миседниш накура

    1 0 Отговор
    днес е коледа,не разваляйте християнския празник с тази антибългарска партия-дреме ми на хура дали ще се разцепи дпс
  • 31 Еркеч

    1 0 Отговор
    М-да,сокола заиграва с Русия,какво ли има предвид.Тази работа е съмнителна...
  • 32 тракиец

    2 0 Отговор
    това не съм го вярвал ,че може да стане .той му беше най верния.мислех че е и вън от политиката ама явно пак дърпа конците вече и явно.нещо пак крои тая лисица
  • 33 гларус

    0 1 Отговор
    Naii dobriat politik na prehoda Napravete razlikata kakvo napravi za Balgaria toi i kakvo Ivan Kostov Ediniat ot dvamata triabva6e ako sme nacia da e lin4uvan Molia otgovorete koii e za besene
  • 34 диан

    2 0 Отговор
    направо се разцепи
    по единни не съм виждал
    само посочиха един
    бил тои и предцедател
    и приключи човека
    няма ама това крило го подкрепя
    ама парламентарната група не е съгласна
    посочват и край
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Турчина

    1 0 Отговор
    доган какво си мисли че вече ше гласуваме за него ли ?
    те видяха че вече не могат да лъжат турците и използва пак най удобния момент и уж се грижил за народа той трябва да измисли някъква нова тактика тия тактики вече остаряха и политиката му не действа
  • 37 sspp

    3 0 Отговор
    Чудя им се на нашите турци толкова години ги подкрепят а за тях нищо не се променя, все са си бедни и децата им бачкат по Европата черна работа. Страшни права и свободи няма що без пари в джоба......
  • 38 УМНИК

    2 0 Отговор
    Абе балъции!Точно тия обикновени,бедните и недоволните турци от ДПС иска да хване Доган,като разцепи партията на две!В противен случай те ще гласуват за някоя българска партия или въобще няма да гласуват!
  • 39 МЪЖКАРЯ

    2 0 Отговор
    АБЕ ТАЯ ПАРТИЯ НЯМА ЛИ ДА Я МАХНАТ ВЕЧЕ ТАКА ЛИ НЕ РАЗБРАХТЕ ЧЕ ТАЯ ПАРТИЯ НЯМА МЯСТО В ПАРЛАМЕНТА И НЯМА ПРАВО ДА ВЗЕМА РЕШЕНИЯ СВЪРЗАНИ С БЪЛГАРИЯ .
  • 40 БЪЛГАРИН

    1 0 Отговор
    ГОДИНА И ПОЛОВИНА БОКО И МЕСТАН УПРАВЛЯВАТ ЗАЕДНО ,ЗАЕДНО ФАЛИРАХА КТБ ДА ВЗЕМАТ ВЛАСТТА,ЗАЕДНО СИ ТЕГЛИХА 16 МИЛИАРДНИЯ ЗАЕМ ,ЗАЕДНО ОБИРАТ БЪЛГАРИЯ.СЕГА ЗАЕДНО В ЗАТВОРА ЗА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО
  • 41

    1 0 Отговор
    ДПС Е АНТИБЪЛГАРСКА НЕЗАКОННА СТРУКТУРА ПРИЧИНИЛА МНОГО ЗЛИНИ НА БЪЛГАРИЯ, СМЪРТ ЗА ДПС.....
  • 42

    1 0 Отговор
    АЙДЕ БОКО ВРЕМЕ Е ЗА КАФЕНЦЕ С НОВИТЕ ЛИДЕРИ НА ДПС......

    Коментиран от #43, #44

  • 43 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от " ":


  • 44 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от " ":

    ДОБЪР КОМЕНТАР
    МИТКО
    И АЗ КАТО ТЕБ СЕ ЯДОСВАМ АМА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове