Last news in Fakti

22 Март, 2016 12:16 1 912 0

Службите трябва да работят така, сякаш очакват непосредствен атентат

  • иван радулов-
  • атентат-
  • брюксел

Според Николай Радулов атентатите в Брюксел са очаквани

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Това, което се случи в Брюксел е очаквано. До колкото знам специалните служби на Франция и на Белгия са имали предварителна информация, за това, че се очаква терористичен акт. Възможно е атентатите да са обвързани със залавянето на Салах Абдеслам. Според мен това е сложен план, който не е по неговите сили. Взривовете са естествен резултат от това, че джихадистите от Ислямска държава са притиснати на място в Близкия Изток. Рискът е много голям. Специалните служби трябва да работят така, сякаш очакват непосредствено да се извърши терористичен акт.“ Това коментира бившият секретар на МВР проф. Николай Радулов пред Факти.бг .

По-рано днес взривове разтърсиха летището „Завентен“  и метрото в Брюксел. Това става дни, след като беше заловен Салах Абдеслам, който се счита за един от организаторите на атентатите в Париж от 13-ти ноември.

Как ще коментирате експлозиите в Брюксел?

Само преди десетина дни по медиите излезе съобщение, за това, че избягал от Ислямска държава неин член е предоставил на специалните служби списък с имена и данни на 20 000 участници в групировката, които от зоната на военните действия са се прехвърлили в Западна Европа. Така, че това, което се случи сега е очаквано. До колкото знам специалните служби на Франция и на Белгия са имали предварителна информация, за това, че се очаква терористичен акт. Това не е неочаквано.

Можем ли да обвържем взривовете със скорошното залавяне на Салах Абдеслам, който се счита за един от основните организатори на атентатите в Париж?

Има някакви информации, за сега обаче са непотвърдени. Това е негова група, която изпълнява предварително съставен план. Пак казвам, че това е непотвърдена информация. Аз обаче съм на мнението на колегите от западните служби, че зад този човек стои някой друг, който дърпа конците. Той просто е прекалено млад. Вие знаете, че може би в рамките на десетина дни целият този белгийски квартал Моленбек, който е известен с наличието на джихадисти, беше подложен на множество проверки и обиски. Според мен това е сложен план, който не е по силите на Абдеслам, но все пак има връзка.

През последните седмици постоянно има информации за теч на данни от Ислямска държава. Дори се говори, че самият Абдеслам е започнал да подава информация. Дали това не е действие в резултат на паника?

Аз не мисля, че това е в резултат на паника. Това е естествен резултат от това, че джихадистите от Ислямска държава са притиснати на място в Близкия Изток и начинът да окажат въздействие върху психиката на хората и европейските лидери е този. Чрез терористични актове на територията на Европа.

Трябва ли вече сериозно да започнем да се притесняваме от бежанската вълна, тъй като вече все повече се говори за терористите, които влизат в Европа с имигрантите?

Ние не би трябвало да сме спрели да се притесняваме. Ако сега започваме, значи е късно. Всичко е много притеснително. Вярно е, че голяма бежанска вълна към нас все още няма, но времето се затопля. Нека да видим какво влияние ще окаже затварянето на коридора през Гърция на българо-турската граница. Има за какво да се безпокоим, защото заловените вчера 60 души, които са преминали нелегално през границата, са само тези, които са заловени. Дали някъде другаде през границата са преминали други 60 или 100 души? Ние не сме наясно. Колко от тези хора, тъй като всички идват без паспорти, принадлежат към Сирия или към някоя друга държава от региона, също е неизвестно. Рискът е много голям. Неопределонстта също е много силна. Специалните служби трябва да работят така, сякаш очакват непосредствено да се извърши терористичен акт. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА