Last news in Fakti

9 Април, 2016 04:00 1 411 1

ТОЛ - системата в този вариант ще оскъпи превозите

  • красимир лалов-
  • тол - системата-
  • вариант-
  • оскъпи-
  • превозите

Явно тази поръчка е за някой, заяви Красимир Лалов

ТОЛ -  системата в този вариант ще оскъпи превозите - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

И нашите приятели от автобусните превози са силно против така предложената ТОЛ система и стартиралата държавна поръчка поради простата причина, че това е ненужно и ще оскъпи самите превози.  Това заяви за Факти.бг Красимир Лалов, председател на Националното сдружение на българските превозвачи.

 Трябва да уточним много ясно - ние не сме против ТОЛ - системата, но сме против нея в този и вид. Поради простата причина, че се предлага тя да обхваща освен аутобани и пътища втори и трети клас. След това самата система е така избрана, че всички коли трябва да имат GPS и това ще доведе до доста голяма инвестиция за всяко едно превозно средство.

Отделно от това,  ние от две години имаме предложения и не бе нужно Световната банка да  консултира АПИ.  Не е ясно защо това се е случило, което, междувпрочем, е било доста скъпо. Предложихме им да отидат до Турция и да изпратят трима техни служители и да видят как там се работи. Тяхната система е много по-рационална. Ако направим една сметка трасето София – Бургас  ще струва минимум в едната посока 120-130 лева. Тази цена е незнайно защо. В Турция трилентов аутобан, не като нашия, който половината път не се знае какъв е,  таксата например от Одрин до Истанбул, както и от Истанбул до Анкара, е 15,5 турски лири или това е 4 евро. Четири евро както искате го смятайте, но не е повече от 8 лева. Така, че някой трябва да ни обясни защо е необходима толкова скъпа ТОЛ – система?! Второто, което трябва да ни обяснят защо е избрана този тип ТОЛ - система?

И най.-вече започваме да имаме чувство, че пак тази държавна поръчка явно е за някой. Така, че ние с автобусните превозвачи се разбрахме и може би сряда или четвъртък ще дадем обща пресконференция на представителите на товарните и пътническите превози, че ние ще предприемем ефективни действия, ако не се съобразят с нашето мнение, тъй като тези пари ще трябва да ги платим ние, а не някой друг.

И имаме още едно питане, след като болшинството от други държави, се облагат само аутобаните с ТОЛ – такси, а който не иска да пътува бързо и удобно си пътува по другите пътища без да плаща, защо е необходимо, така да се оскъпява и така да е социално несправедливо за останалите хора, тази система?!

 И не на последно място къде отиват парите от акцизите на горивата, които предимно тези, които пътуват ги заплащат. Така, че не е ли по рационално с тези пари от акцизите и от тази ТОЛ – такса, която ще се събира предимно от товарните автомобили,  да се изграждат новите аутобаните. Или в краен случай някой от участъците могат да бъдат дадени на концесия при определени условия.

От институциите продължава мълчанието, а ние се информираме чрез средствата за масова информация за ТОЛ системата и какво ни чака за нея, това не може да е политика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tornado

    0 0 Отговор
    скъпо,скъпо,колко да е скъпо.абе скъпо си е