Last news in Fakti

10 Април, 2016 09:00 29 681 0

Правенето на деца, ледената бира и простатата

  • красимир нейков-
  • правенето на деца-
  • простатата-
  • ледената бира
Правенето на деца, ледената бира и простатата - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След операция на простатата е много вероятно мъжът да остане безплоден. Това трябва добре да бъде обяснено от лекуващия лекар, за да може, ако мъжът иска, да замрази част от спермата си. Това посочи в интервю за Факти.бг проф. д-р Красимир Нейков, ръководител на Урологичната клиника към Специализираната Болница за Активно лечение по Онкология (СБАЛО), София. Проф. Нейков предупреждава и за една друга опасност, свързана с пиенето на ледена бира в горещо време...

 

Правенето на деца, ледената бира и простатата

Какви са най-честите болести при мъжете, от урологична гледна точка?

Най-честото заболяване при мъжете над 50 години е аденомът на простатната жлеза или доброкачествената простатна хиперплазия. Става въпрос за промяна в обема на простатната жлеза, която с възрастта нараства и се получават оплаквания при уриниране. Простатата се намира точно под пикочния мехур, между правото черво и пикочния мехур, и през нея минава пикочният канал. Когато се увеличава простатната жлеза, каналът се изкривява, стеснява се и оттам идват и затрудненията при уринирането. Тъй като каналът става по-тесен, е необходимо мъжът да се напъне, за да започне да уринира, най-често с коремната преса. Други оплаквания, които е възможно да се появят, са често ставане през нощта, както и задържане на урина в пикочния мехур, което налага човек да се обърне към лекар.

Освен доброкачествените заболявания при простатата, има и злокачествено, което се казва рак на простатната жлеза. По отношение на него, ние уролозите, препоръчваме на мъжете всяка година, след навършване на 50 години, да правят изследване на простатния специфичен антиген. Неговата стойност обаче не е специфична за раково заболяване, т.е., той може да е увеличен и при аденом на простатата, както и при хронично възпаление на простатата. Точно тук е силата на уролозите, които трябва да умеят да диференцират, за кое точно заболяване става въпрос. От една страна, да не се пропусне рак и той да се развие, от друга – да може да се различи кое заболяване не е раково.

Обобщено можем да кажем, че простатните заболявания са най-чести след 50-годишна възраст.

Някои се шегуват, че като навърши 50 години мъжът разбира, че освен половия има и други органи. Възрастта има значение, нали?

Да. Когато говорим за сексуалната сфера, половото влечение след 50-годишна възраст започва, полека-лека, да намалява. При някои хора това става по-бързо, при други по-бавно. Има хора, които са идвали при нас на преглед – на 70 и дори на 80-годишна възраст и имат същото желание, както на младини. Но това са по-скоро единични случаи.

Трябва добре да се прецени какво е положението при двойката. В момента, в който започнат оплаквания от ранно уриниране, особено пък, когато стане въпрос за доказване на рак на простатата, нещата се обръщат трайно към намаляване на сексуалното влечение. Ако се докаже рак, е възможна терапия с хормонални препарати, които имат за цел да намалят мъжкия полов хормон в кръвта. А при това, съвсем естествено, както казват, „самолетът започва да пада”.

Операцията на простатата влияе ли на сексуалното влечение?

Няма никаква връзка на доброкачествените заболявания на простатата и сексуалното влечение, но един мъж, който не е имал полово влечение преди операцията, няма защо да очаква, че ще има такова и след нея. Ние не сме магьосници и не можем да променим това. Така че той трябва да се примири с това.

Мъже, които са имали нормално влечение преди операцията, могат да го запазят в голям процент от случаите. Но трябва да знаят добре, че при операция на простатата настъпват промени в шийката на пикочния мехур и спермата не може вече да инсеминира там, където трябва. Тя се връща към пикочния мехур и се отделя с урината.  Това е неизбежно и се случва на всички пациенти в света.

Т.е., след операция мъжете стават безплодни.

Да. Имал съм интересни случаи, когато един мъж, след развод, се жени повторно, за млада жена.  След като той, по един или друг начин е стигнал до оперативна интервенция,  тук е отговорността на лекаря, който е назначил операция – може би са говорили, може би не, но се оказва, че той не може да има повече деца. Така се стига до конфликтни ситуации. В такива моменти е редно лекарят, който се занимава с оперативни интервенции в тази област, да обяснява добре на пациента, че след операция на простата е твърде вероятно той да не може да бъде повече баща. Разбира се, това може да бъди избегнато или преодоляно, като се замрази сперма преди операция и по-късно да бъде извършено изкуствено оплождане...

Но това е добре да се знае...

Да, добре е да се знае. Има такива възможности. Това не пречи на сексуалния живот, просто не може да се достигне до инсеминация.

Жените различно ли боледуват?

В нашата област специфично заболяване, което се среща по-често, е ракът на пикочния мехур. Мъжете страдат три пъти повече от жените от това заболяване. Примерно, за 2013 година, по данни на Националния раков регистър, цитирам по памет, има 1215-1220 новооткрити случая на рак на пикочния мехур у нас. От тях една трета са жени, две трети – мъже. Жените страдат по-рядко. Може би това се дължи на по-късия пикочен канал и възможността им да отделят урината по-бързо от мъжете. Освен това, трябва да се отчита, че най-големият рисков фактор за настъпване на рак на пикочния мехур е тютюнопушенето, което преобладава при мъжете.

Семейните или ергените са по-застрашени от рак на простатата?

Няма такова проучване, което да хвърли светлина върху този въпрос. Поначало ракът на простатата е заболяване на възрастта. Възрастта е най-честия рисков фактор. Ако човек доживее до 100 години, например, вероятността да му се намери рак на простатата е почти 100%. Отделен е въпросът, дали възрастните хора умират от самия рак или от някое друго заболяване. Има много случаи, когато след смъртта на човек от едно заболяване, при аутопсия се открива, че той е имал и рак на простатата. Но ракът е бил само придружаващо заболяване, той не е изиграл основна роля за смъртта на този човек.

Искате да кажете, че ракът на простатата не води директно до смърт?

Точно така. Той не винаги води до смърт на индивида.

А как влияе алкохолът?

Алкохолът се отчита като лек рисков фактор за рак на простатата. Ако алкохол се употребява от пациенти, които имат оплакване от уринирането, без да имат рак, трябва да се има предвид, че алкохолните концентрати влияят лошо на самото уриниране. Алкохолът води до напълване и разширяване  на кръвоносните съдове. А простотата се нарича „мъжкото сърце” и е богато снабдена с кръвоносни съдове. При употреба на алкохол, пикочният канал, който минава през простатата, се стеснява, притиснат от кръвоносните съдове.

Случва се човек, който има проблем с уринирането, когато пийне дори и бира - да речем в горещо време вземе една ледена бира от хладилника и я изпие на две-три глътки, да не може да уринира след това. Изпада в състояние на пълна задръжка на уринирането и се налага да ходи до „Пирогов” или някъде другаде, за да му сложат катетър.

Така че алкохолът трябва да се ограничава при пациенти, които имат изразени микционни оплаквания (нарушения в уринирането - бел.ред). Трябва много да се внимава и трябва особено да се внимава с ледена бира в горещо време!

Нещо, което се препоръчва отвсякъде по рекламите, особено със затоплянето на времето...

Те го препоръчват, но тази бира, не трябва да е ледена и трябва да се пие по-бавничко. От една страна бирата е ледена, от друга – изпивайки една-две бири на екс, се стига до повишено отделяна на урина, по бързо напълване на пикочния мехур. Като се препълни пикочният мехур и когато от алкохола се раздуят кръвоносните съдове и съответно простатата, може да се стигне до подобен неприятен момент, като гореописания – да му се уринира на човека, но да не може.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА