Last news in Fakti

24 Октомври, 2011 12:35 2 535 0

Васил Гарнизов: Атака и Синята коалиция са големите губещи от вота

  • васил гарнизов-
  • избори
Васил Гарнизов: Атака и Синята коалиция са големите губещи от вота - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Разширяването на управлението на ГЕРБ зависи единствено от волята на Бойко Борисов. В момента няма никаква причина той да свиква предсрочни избори, посочи политологът пред Факти.бг

 

- Г-н Васил Гарнизов, кои са големите губещи на проведените в неделя първи тур на изборите за президент и местна власт?

- Атака е най-големият губещ от гледна точка на ролята, която досега играеше в парламента. Сега на практика лидерът на партията Волен Сидеров трябва да се прости с идеята да влезе в изпълнителната власт. В момента той няма да може да тропа по масата и да иска постове.

Другият голям губещ са различните формати на така наречената „Синя коалиция“ и по-точно за Румен Христов. СДС само взима 2% и не беше нужно да се правят тези преговори и да се сформират тези партийни конфигурации.

Синята коалиция в София застана на „едно било“ и не разшири своята база. Въпросът е дали Прошко Прошков ще вземе повече от гласовете на Мартин Димитров.

Ако Прошков вземе по-малко, то сегашният проект на Синята коалиция е много по-слаб от този през 2007 г. Дори и Синята коалиция да успее да вкара 9 или 10 общински съветника отново, това не е успех, защото тя не дава възходяща тенденция и знак, че старата десница разширява своето влияние.

При това положение трябва нов десен проект. Трябва да се сложи край на кавгите „Вие се провалихте в СДС плюс стари десни шапки“ и „А, пък Вие, като Синя коалиция в София“.

 

- Как оценявате представянето на ДПС?

- Трудно е за коментар преди ЦИК да обяви окончателните резултати. Лидерът на ДПС на този вот „остана на сянка“. Той имаше един проблем с Касим Дал и в близките дни ще видим как той е разрешен. Една част от избирателите на ДПС са подкрепили Калфин. Все пак Доган запази и голям резерв за втория тур. Бойко Борисов вече открито заяви, че няма да преговаря със Сокола. Все пак трябва да предупредим, че ако Бойко Борисов допусне всички да се обединят срещу него, това ще е тежка политическа грешка.

Лидерът на ГЕРБ трябва да започне разговори с Иван Костов и Мартин Димитров, не толкова за техните малки проценти, а да не допусне на създаването на „широк ОФ фронт“ срещу неговото управление.

 

- Какво ще прави Меглена Кунева?

- Доколкото знам я натискат да прави партия. По тази причина тя през последната седмица „като овен“ челно се сблъска с Плевнелиев. Тя дори и свика опълчение за първия тур срещу кандидата на ГЕРБ. И сега възниква основния проблем. Опълчението е събрано. Сега какво го правиш за втория тур. Ако искаш да го втвърдяваш трябва отново да го буташ срещу врага. Ако не искаш да го втвърдяваш, трябва да му кажеш да гласува по съвест. Има и трета възможност – Кунева като Сирма воевода на Димитровден да го разпусне за зимата и да го свика напролет, т.е. за следващия вот (смее се).

 

- Как ще се отразят изборите на работата на парламента?

- Вотът няма да се отрази драматично на работата на парламента. ГЕРБ продължава да бъде водеща сила. Атака няма да може да предявява повече претенции. В Синята коалиция трябва да се проведе дебат за водената политика и за бъдещето на формацията. Разширяването на управлението на ГЕРБ зависи единствено от волята на Бойко Борисов. В момента няма никаква причина той да свиква предсрочни избори.

В момента Бойко Борисов не се изкушава от предсрочни избори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА