Last news in Fakti

28 Октомври, 2011 13:16 8 487 10

Македонски филм за "фашистка България"

  • македония-
  • филм-
  • евродепутати-
  • "трето полувреме"
Македонски филм за "фашистка България" - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Македонски филм за Втората световна война ще се опита да  представи България в по-лоша светлина от нацистите. „Това би било много лошо за двустранните отношения, както и за европейската интеграция на Република Македония“, заяви за Факти.бг евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ-ЕНП), който заедно с колегите си Евгени Кирилов (БСП-ПЕС) и Станимир Илчев (НДСВ – АЛДЕ) сезираха еврокомисаря по разширяването Шефан Фюле за скандалния филм.

Сценарият на „Трето полувреме“ разказва за събитията през 1942 година, когато македонската територия е под юрисдикцията на Третия Райх и българската администрация е активна там. „Деликатният момент е дали българите ще бъдат представени като по-големите неприятели на Македония от германците и какво ще бъде политическото послание на този филм“, каза Ковачев, според когото е редно и български историци да бъдат включени.

Тримата евродепутати се надяват сценарият да бъде променен и в крайния вариант на лентата да няма насаждане на омраза към страната ни. „Това е наш опит да предотвратим такова негативно развитие на нещата. Филмът още не е готов и се надяваме, ако има такива идеи, те да бъдат изоставени“, допълни представителят ни в Европейския парламент и отсече, че историците, а не политиците трябва да имат думата по деликатните и спорни въпроси на миналото.

Ковачев е учуден, че македонското правителство счита филма за приоритет и го спонсорира, а премиерът Груевски ходи да наглежда как върви снимачният процес в Скопие.

Това ни навежда на мисълта, че може пак да бъде използвана политиката на утвърждаване на националната идентичност на Македония. Не можем да останем безучастни към манипулирането на историята. Независимо дали става дума за цар Самуил, братя Миладинови, Яне Сандански, Гоце Делчев или за събитията от 40-те години на миналия век“, заяви Ковачев. Според него само европейската интеграция на Скопие ще заличи разделителните линии на историята.

„Загрижени сме в Македония отново да не се изопачава историята. Това не е от полза за Македония, сегашния момент на Балканите и бъдещата европейска интеграция“, категоричен е Андрей Ковачев.

Българските евродепутати получили информация за филма от граждани, медии, неправителствени организации.

Лентата има два сюжета – политически и романтичен. Богата еврейка се влюбва в беден македонски футболист в размирни военно време, където водеща роля играе „фашитска България“.

„Трето полувреме“ има бюджет от 2 150 000 евро. Според Министерството на култура на Македония ко-продукцията, обявена за "проект от национален интерес", е получила съществена държавна субсидия от 1 000 000 евро както и 500 000 евро от Македонския филмов фонд. Генерален спонсор на филма е македонска банка. Фондът "Холокост срещу евреите от Македония" и Македонската еврейска общност също имат финансово участие.

Андрей Ковачев не одобрява идеята да наложим вето на присъединяването на Скопие към  ЕС, ако не спре изопачаването на историята: „Не съм привърженик на поставянето на каквито и да било ултиматуми, но европейската интеграция е процес, при който трябва да се приемат определени ценности. Ако някои политически лидери в Македония искат да останат вечно на власт, експлоатирайки тази тема, това може и да е така. Въпросът е до колко македонските граждани ще се оставят да бъдат манипулирани“.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бpигaдиp

    0 0 Отговор
    Алкохолизираните ДС-агенти, изживяващи се като евродепутати, в действителност разчепкват "лa.нoтo" из.paнo от българските окупационни корпуси, полиция и администрация във Вардарска и Егейска Македония и Тракия от 1941 до 1944 и увеличават интереса на европейците към този исторически период и случващото се на Балканите, с което правят безплатна реклама на филма още преди да бъде заснет! Дали пък македонците и евреите не са им дали по едно шише шльоковица за тази "национално-отговорни" българи за рекламната услуга? Вече не се съмнявам в бизнес и пропагандния успех на този филм и ще чакам с нетърпение да го гледам когато излезе на екран!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 IRAKLI

    0 0 Отговор
    Дайте тогава България да се казва Македония,да се здобрим и да
    станем по единни.
  • 5 марко

    0 0 Отговор
    Съвсем скоро македнонците ще се избавят от досадните претенции на българите че сме един народ,защото ще бъдат асимилирани тотално от техните избавители и настояшти братя албанците и ще се превърнат в свободна провинция на Aлбания.
  • 6 История

    0 0 Отговор
    От възрастни хора, свидетели на онова време знам, че там са ставали неприятни неща. Ходът на историята приблизително е следният. Фашистка Германия не успява да превземе директно Югославия и Гърция. Царска България сключва договор с хитлеристите и допускат немските войски да атакуват сърби и гърци в гръб. След като сломяват съпротивата им, немските войски са заменени от български окупационни сили в превзетите територии. Тогава България изпраща с приповдигнато настроение окупационните войски, които няма как да отречем че са вършили "нередни неща". Тогава навсякъде в България се е говорело за "Велика България", навскъде са били окачени карти, показващи апетити към териториите на всички съседни държави. Затова сега няма нужда някои да носят вода от девет кладенеца или да се опитват да вменят вина на други. Това са истини, които досега са премълчавани или отричани без основание. Свидетели сме на излизането на истински факти за много аспекти на тогавашното време, независимо на кого не му харесват те. Никой досега не е успявал да деформира трайно историята. И в този случай ще е така. Най-добре е трезво да се преценяват фактите и да не се отричат само защото не ни харесват.
  • 7 Янко

    0 0 Отговор
    Мнооооого Ви моля наложете вето на присъединяването на Скопие към ЕС, за какво им е фалирала организация,да плащат кредитите на гърците и да масажират прасета с музика на Моцарт ... лудост.
    Какво повече имаме ние от е.аната ЕС, всичко поскъпна,заплатите надолу, ЕС - бандити ...
  • 8 Сокол

    0 0 Отговор
    Е какво лъжа ли е ,а?
    Чиста истина,боли или не това е.
    Били сме фашисти и окупатори, не тряба да се срамуваме,истина е.
  • 9 Азъ Буки

    1 0 Отговор
    До История:Явно не си прочел нищо от българската история за да пишеш, че в България имало карти "...показващи апетити към териториите на всички съседни държави..." България е претендирала ДА И СЕ ВЪРНАТ ОТНЕТИТЕ ИЗКОННИ БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ! НАСЕЛЕНИ С БЪЛГАРИ! О неразумний юроде, що си не знаеш историята?
  • 10 Азъ Буки

    1 0 Отговор
    до #8 Да лъжа е, какви окупатори може да сме на ИЗКОННИ БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ! НАСЕЛЕНИ С БЪЛГАРИ!