Last news in Fakti

9 Ноември, 2011 07:02 2 745 1

Мис България 2011 се бори за книгите

  • ваня пенева-
  • мис българия-
  • деца-
  • книги
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преоткрийте красотата на четенето– за тази кауза се бори Мис България 2011 Ваня Пенева, която преди два дни се завърна у нас от Лондон с наградата на публиката от конкурса Мис Свят, тъй като спечели гласуването по интернет.

Красавицата е студентка по българска филология и е убедена, че четенето на книги променя манталитета. „Когато се промени манталитетът на българите, хората ще започнат да се занимават с различни каузи“, казва Ваня пред Факти.бг.

Ето защо хубавицата, която е родом от Казанлък, е избрала книгата за своя кауза:  „Книгата ни обогатява. Тя ни развива. Качва ни на по-високо ниво – на култура, на грамотност и изразяване. Книгата е едно безценно богатство и трябва хората да четат повече“.

Мис България 2011 се занимава с кампания, насочена към децата от 1 до 5 клас. Тя и екипът й обикалят страната и четат книжки и приказки на малчуганите. „Решихме, че трябва да започнем обиколка из страната. Бяхме във Варна, Бургас, Созопол, Шумен, Видин. Разговаряхме с директорите на училищата – те имат подкрепата на родителите на децата за библиотеките, но държавата помага много малко“, разказва Ваня.

Нейната цел е да представи четенето като приятно и полезно занимание на децата, за да обикнат те книгата и библиотеката. Сред най-предпочитаните заглавия са „Мечо Пух“, „Алиса в Страната на чудесата“, „Братя Грим“.

Въпросът е на децата да им е интересно. Всяко дете харесва нещо различно. Искам от тях да разказват какво са чели – това е начин да си помагат един на друг и да предизвикват интерес към четенето. Децата си извличат поука. Това показва, че не просто четат, но и анализират“, допълва най-красивата българка.

Посланието й към хората е да бъдем заедно и да се подкрепяме.

Ваня Пенева харесва историческа литература. Любими са й класиците Йордан Йовков и  Елин Пелин. „Новият продукт на българската литература го има, той е на пазара. Въпросът е в начина, по който се представя на хората“, казва тя за новите български книги.

Вчера Ваня Пенева подкрепи акцията на писателски и библиотекарски асоциации, които провеждат кампания за спешно обновяване на книжния фонд на библиотеките и превръщането им в модерни културно-информационни центрове.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qqqqqq

    0 0 Отговор
    Интересно може и да чете.