Last news in Fakti

7 Април, 2017 07:45 3 313 13

Българските мюсюлмани харесват Ердоган

  • мюсюлмани-
  • българия-
  • ислям

Мюсюлманите у нас искат светска държава. 54% не се молят, а 41% не посещават джамия

Българските мюсюлмани харесват Ердоган - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-харесваният международен лидер сред българските мюсюлмани е президентът на Турция Реджеп Ердоган. Близо половината от тях имат положително отношение към него. Над две трети не одобряват терористичните организации, а едва 1% смятат, че тероризмът е оправдан при определени обстоятелства.

Българските мюсюлмани имат ясно изразени нагласи в полза на светското устройство на държавата. Те категорично отхвърлят шериата като регулатор на правни спорове. Мнозинството (57%) вижда в съдебната власт необходимия механизъм за уреждане на отношенията. Това сочат данни от изследване на „Алфа рисърч“, очертаващо основни тенденции в нагласите на мюсюлманите в България, публикувани на сайта на агенцията.

Проектът включва представително проучване, осъществено от агенция „Алфа Рисърч” с финансовата подкрепа на Фондация „Конрад Аденауер“ и качествено проучване, осъществено с подкрепата на Нов български университет.

Сред основните тенденции в нагласите на мюсюлманите в България изследването очертава:

Запазващ се нисък социален статус, който стимулира преминаване от сезонна към постоянна семейна емиграция.

Съжителство на модерност и традиция

с известно връщане към патриархалния модел на семейни отношения, особено по отношение на развода, съжителството без брак, аборта, раждането на извънбрачни деца, влиянието на възрастните върху решенията на техните деца.

Ясно изразена религиозна идентичност, с тенденция за по-голямо придържане към правилата – пост по време на Рамазан, въздържане от алкохол и свинско месо и пр.

Висока религиозност сред най-бедните в гетата, достигаща практически до 100%. Ръст на религиозността сред най-младите. Качественото проучване показва, че един от съществените фактори за него е пребиваването в чужбина.

Въпреки придържането към исляма, ясно изразено преимущество на общочовешките (нерелигиозни) критерии за добро и зло.

Запазване на добри междуличностни отношения с християните,

но засилващо се междуобщностно обособяване - особено по отношение изучаването на религия в училище.

Ясно изразени нагласи в полза на светското устройство на държавата, но и известно отчуждаване от политиката и държавните институции, характерно за всички български граждани през този период.

Висока степен на неодобрение към терористични организации и още по-голямо неприемане на тероризма в сравнение с 2011 година.

Мнозинството от мюсюлманите в България са общност с ясно изразена религиозна идентичност. 86% смятат религията за важна в техния живот. Въпреки това, делът на тези, които не спазват част от религиозните изисквания, продължава да е висок. 54% не се молят, а 41% не посещават джамия.

Най-високо е нивото на религиозност между тези, при които бедността е най-дълбока – мюсюлманите в гетата – 99% от тях са заявили, че религията е важна в техния живот. 100% са религиозни (от които дълбоко религиозни 46%). При най-младите (18-30 г.) е нараснал делът на тези, които отдават много голямо значение на религията в своя живот(50% през 2016). Наблюденията в теренните проучвания сочат, че тя се засилва по линия на пребивавалите в чужбина.

Външният фактор, който бележи най-голяма динамика на влияние върху българските мюсюлманите, е Турция,

с която те имат дълбоки исторически, културни корени и емоционална обвързаност. Традиционно високото доверие към Турция е нараснало с 9 пункта. Достига 69%, но не е така еднозначно, както преди пет години. Недоверието също е нараснало с 6 пункта и сега е 13%. Част от анкетираните са критични към управлението на Ердоган, но въпреки това одобрението към него е високо – 49% (при 19% неодобрение). Фетхуллах Гюлен няма голямо влияние сред българските мюсюлмани – събира общо 39% неодобрение и 9% одобрение, като интересът към него е по-силно изразен сред турците. Свързаното с Гюлен движение „Хизмет” има 3% одобрение и много голямо неодобрение – 42%.

След Турция, мюсюлманите в България имат най-голямо доверие към Германия. За петгодишния период то е нараснало с 8 пункта и достига 65%. Макар и да се запазва много ниско, ръст се наблюдава и по отношение на недоверието (от 5% на 17%). Динамика се наблюдава и в отношението към Русия – 52% доверие (2 пункта ръст) и 21% недоверие (15 пункта ръст). Доверието към Франция през 2016 г. е 47% (2 пункта ръст) и 21% недоверие (15 пункта ръст). Значително по-ниско е доверието към САЩ – 17% ( 9 пункта спад), а недоверието е 45% (28 пункта ръст), което говори за засилване на антиамериканските нагласи в общността. Нарастването на недоверието към посочените държави се дължи на по-голяма информираност за тяхната политика - през личните впечатления (работата в чужбина) и медийното осветяване на позицията им по глобални въпроси, свързани с исляма.

Традиционно високо и нарастващо доверие към Турция, макар и с лек ръст на отрицателните мнения. Високо одобрение за Реджеп Тайип Ердоган, слаба популярност и негативно отношение към Фетхуллах Гюлен и неговото движение „Хизмет”.

Най-голямо доверие сред световните лидери към Ангела Меркел и Германия, следвани от Владимир Путин и Русия. Преобладаващо негативно отношение към САЩ и тогавашния президент Барак Обама.

И през 2016 г., както през 2011 г., сред мюсюлманите в България не съществуват радикални настроения.

Опасността от попадане на отделни лица под влиянието на ислямизма, включително в крайните му форми, не може да бъде изключена, но той не се поддържа от мнозинството представители на тази общност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХалА

    13 6 Отговор
    Като го харесват, да стягат бухчите и на "Голяма екскурзия" еднопосочно.
  • 2 Йосман

    4 13 Отговор
    Много го харесваме , да дойде по скоро на екскурзия тук.

    Коментиран от #4

  • 3 ХалА

    5 2 Отговор
    То не е като да не иска, но Бялата къща си е препикала парцела.
  • 4 Горд Българин

    11 5 Отговор

    До коментар #2 от "Йосман":

    Че кой ще му позволи да дойде тук? Щети се, ама тая няма да стане. Ти гледай сега как КОНСТАНТИНОПОЛ ОТНОВО ЩЕ СТАНЕ ГРЪЦКИ, КАК ЩЕ СЕ ВЪЗОБНОВИ КЮРДИСТАН, а туркието ще се разпадне и ще бъде натикано в анадола.
  • 5 кроко

    10 4 Отговор
    Не трябва да се допуска чужди държави да влияят на мюсюлманите у нас, щото ще стане опасно. В Родопите си говореха на български, сега се турчеят, а са си български мюсюлмани. Трявба да контролираме строго какво се говори в джамиите, кои са имами там, да се изгонят турция и саудитска арабия и всички, които искат да се месят. Иначе ще има постепенно религиозно видиотяване и един ден ще имаме проблеми с радикални мюсюлмани и у нас.
  • 6 Uflaf

    7 1 Отговор
    Объркани хора са си . Как може да харесваш едновременно Ердоган и светската държава. Двете неща нямат нищо общо. Султанат,джамии и безгранична власт му е целта на грузинското чедо. Как може ,освен от страх или желание за величие покрай него , да харесваш диктатор унищожаващ собствената си интелигенция ,журналисти, военни и всичко което се сетите защото не го харесвали. Наистина ли се вързват на брътвежите му за демокрация ,нова империя и превземане на умиращата Европа. Това ли им харесва ?
  • 7 АРБИТЪР

    2 3 Отговор
    А, що не ги питате ? Да ли имат доверия на БЪЛГАРИЯ ?
    КОЙ ГИ ПРИЮТИ ? ПРИ АСИМИЛАЦИЯТА ?
  • 8 БОБИЧ

    2 0 Отговор
    ДЪРЖАВАТА НИ Е ВИНОВНА ЗА ТЕЗИ ХОРА, ВСЕ ГИ ДЪРЖАХМЕ КАТО ИЗВЪНЗЕМНИ ПРИШЪЛЦИ ,КОИТО ЗННАЕМ ЧЕ ГИ ИМА ,НО НИТО ДУМА ЗА ТЯХ . ДЪРЖИМ ГИ В ИЗОЛАЦИЯ ,И САМО ОНЯ ОТ САРАИТЕ СЕ РАЗПОРЕЖДА С ТЯХ,КАТО ИМ ПОДХВЪРЛЯ НЕЩИЧКО НА ПОСЛУШКОВЦИТЕ, НО ТЕРОРИЗИРА НЕ ПОКОРНИТЕ.
  • 9 мнение

    4 0 Отговор
    Това изследване е правено от една соросоидка от Нов Български. В България има и турци и българи и цигани, изповадващи мюсулманската религия. Трябваше да покаже какви са настроенията и нагласите сред трите етнически групи. Освен това, трябваше да покаже и възрастови граници на интервюираните, защото съм сигурен че въпросите им идват като на изборите - старите и неграмотните въобще не разбират какво ги питат. Както оная циганка на изборите, която викаше „гласувах за референдума, той е много хубав човек!”
    И не на последно място, това че докато екипа е бил в някои джамии и не са чули нищо подозрително е ОК, но те няма да си признаят пред нея какво говорят в джамиите, така че е напълно възможно някъде да се разпространява и радикален ислям!
  • 10 колю

    7 2 Отговор
    Каква изолация ? Квоти с тройка в университети имаха където приема е с 5,5 за всички други. Каже добро утро на английски и му пишат 5 или 6 сега. Първия куплет на стихотворение и 5 по български. Много примери и почти насилствено ги карат да учат докато нашите ги побъркват от малки. Имат повече почивни дни и малките и големите защото празнуват и нашите празници и им е осигурена почивка и за техните празници. В техни управления са ВиК , дърводобив и горите ,ИАРАи много други бизнеси освен държавните. В полицията знаеш ли колко са? А земя колко имат ? Какво повече бе човек ? Разберете ,че ние сме прецаканите и нашите деца. Изхода е да опиташ да излезеш от системата и те да си останат в нея. Тях да ги доят и само да им изискват. Ние да се циганизираме и те да се чудят какво да правят. Тогава да ги питат тези новотурци дето всеки път се пишат ту цигани,ту татари и както им е удобно кое харесват повече. Отговора ще е един- който даде бе бате-е-е...Ма не правят сметка ,че в Турция ги смятат за втора ръка хора ,също както кюрдите ,защото там знаят много добре кои са тези които ходят масово в джамии и гледат само сателитни програми. Ходжата докладва , все едно е служител на фирма с придобити нови обекти . Ще си получи и той бонуса за новите душички. 80 % от тези които уж са запитани са "нашенските си цигани ".
  • 11 Дядо поп

    5 0 Отговор
    Сигурен съм,че това изследване не е вярно,защото едва
    ли всички анкетирани са казали истината.
  • 12 Той

    5 0 Отговор
    Аз пък харесвам и се възхищавам на чичо Ади-жалко,че чифутите ме е... м...та!
  • 13 неутрален

    5 1 Отговор
    Като толкова им харесва, пътя е ясен - вън от тук и при него.