Last news in Fakti

26 Ноември, 2011 08:01 1 233 0

Узурпаторите Меркел и Саркози

  • меркел-
  • саркози-
  • ес
Узурпаторите Меркел и Саркози - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тандемът Ангела Меркел и Никола Саркози като че ли започва да плаши. На фона на доминантните Берлин и Париж по-малките европейски държави все повече се страхуват от това, че желанията им няма да бъдат зачитани, коментира Дойче веле

 
Какво щеше да бъде ЕС без германо-френския мотор?! Колкото и хвалби да се изрекат по този повод, страхът от това, че Париж и Берлин могат не само да направляват, но и да диктуват положението в ЕС, остава. Особено сега, по време на дълговата криза в еврозоната. А страните извън нея се чувстват все повече като европейци втора категория. Политиците в тези държави се опасяват, че в бъдеще няма да бъдат допускани до вземането на важни решения в Брюксел, след като тежестта на силата се измества все повече към еврозоната.
 
Страх от разцепление
 
Според полския евродепутат Яцек Сариуш-Волски обединението на Европа е поставено на карта. "Доскоро Германия беше един от най-големите поддръжници на единния Европейски съюз, който е на всички 27 държави, а не валутен съюз на 17 от тях", казва полският евродепутат. Страх от разпадане на Общността има и в самия валутен съюз. Отдавна съществуващата разлика между Севера и Юга се засили още повече в резултат на дълговата криза. Същевременно нарасна страхът на по-малките държави от това, че техните желания няма да бъдат зачитани, ако се стигне до формиране на икономическо правителство, доминирано от Берлин и Париж. 
 
При това те не винаги са на едно мнение и по-скоро представят противоречивите интереси на големи части от Европейския съюз, между които трябва да бъде постигнат компромис. Принципно повечето страни от Общността са доволни от този компромис, а ако не са, им се налага просто да се примирят със ситуацията. Защото макар и най-малката страна в еврозоната да има правото да наложи вето върху направените предложения за промени, никой всъщност не смее да се противопостави на посочения от Германия и Франция план. При сегашната дългова криза това е още по-малко вероятно.
 
Париж и Берлин да не командват!
 
Астрид Лулинг, евродепутатка от Люксембург, обяснява: "Добре е, когато Париж и Берлин успеят да се споразумеят, но те трябва да са наясно с това, че не бива да командват останалите". Точно затова някои европейски правителства не са въодушевени от идеята за икономическо правителство в еврозоната, което несъмнено ще бъде доминирано от германците и французите.
 
Много от по-малките държави са на мнението, че техните интереси са защитени по-добре в Европейската комисия, отколкото на ниво междуправителствени отношения. Така че те са на страната на Барозу, който тези дни директно заяви, че ЕС вече има икономическо правителство и то се нарича Европейска комисия.        
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА