Last news in Fakti

2 Декември, 2011 18:22 2 059 0

Меркози – новият лидер на Европа

  • саркози-
  • меркел-
  • евро-
  • меркози

Това ли е новото лице на Европа?

Меркози – новият лидер на Европа - 1
Снимка: Bild
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нищо не работи в Европа, ако „Меркози“ го няма. Това е новият събирателен образ на Никола Саркози и Ангела Меркел, който в. „Билд“ дава на мощното френско-немско дуо. Мъж или жена,  няма значение, защото „Меркози“ има за задача да спаси Европа. И е новият лидер на Европа.

Саркози и Меркел изглеждат все по-близки, срещат се все по-често и мислят все повече - как да прекроят Еврозоната, за да спасят ЕС. Защото я е сърцето й.

В последните 24 часа двамата направиха силни изявление в собствените си страни, задавайки заявка за прекрояване на Еврозоната и въвеждане на нови правила в основните договори, върху които е изграден ЕС.

Според вестник Билд „Меркози“ готви европейски преврат, в който влиза подписването на индивидуални договори за гарантиране на стабилност. Което е в противовес с правилото за взимане на решенията с консенсус.

Германия пък неведнъж е настоявала за санкции срещу държавите, които нарушават правилата за дълга, дефицита и други бюджетни мерки.

Страховете за разпад на ЕС все повече нарастват. Същото важи и за разпад на Еврозоната, в която членуват 17 държави, където отдавна се е оформила оста на разделение Север – Юг.

В бъдещия пакт за стабилност вероятно ще се включат Швеция и Полша за сметка на Великобритания.

Трябва да проявим търпение, защото измъкването ще продължи години. Тази криза е най-тежката в историята на ЕС, каза Меркел. Жестокият й реализъм попари надеждите за скорошно спасение. Сега всичко зависи от нея и Саркози, пише „Дойче Веле“.

Немският финансов министър Волфганг Шойбле бе достатъчно ясен: "Франция и Германия имат лидерска отговорност".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА