Last news in Fakti

21 Декември, 2011 12:31 2 999 1

Биооръжието „птичи грип“ цензурира медии

  • биоръжие-
  • птичи грип
Биооръжието „птичи грип“ цензурира медии - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Седмица след изтеглянето на американския контингент от Ирак. САЩ се готвят за нов вид война – тази срещу терористите, които използват биологично оръжие.

Това става ясно от последните действия на Белия дом за цензуриране на научна информация заради опасения, че от нея може да се възползват терористи, пише в. „Ню Йорк таймс“. Опасенията са предизвикани от последния пробив на учени от САЩ и Холандия при по-лесното предаване на вируса на птичия грип.

Националният научен консултативен орган за биосигурността на САЩ поиска от научните списания „Нейчър“ и „Сайънс“ да не публикуват подробности относно биомедицински експерименти за грипен вирус, за да не бъдат използвани сведенията от терористи за предизвикване на епидемии от смъртоносни вируси, уточнява в. „Гардиън“.

Той е приканил двете научни издания да цензурират статиите си. В тях ще трябва да фигурират само изводите на учените, но не и подробности за експериментите, довели до тези заключения.

Двете издания са взели напълно сериозно искането на правителствения орган и вероятно ще му се подчинят, отбелязва в. „Ню Йорк таймс“.

Според „Гардиън“ научните издания обаче не смятат да се вслушат в призива.

Спорните експерименти, извършени в САЩ и Холандия, са помогнали на учените да създадат форма на смъртоносния птичи грип, която да се предава много бързо и лесно между порове. Експериментите с порове са смятани за много добър модел за това какво би се случило с предаването на подобен вирус между хората.

Това лесно предаване на новата форма на вируса на птичия грип може да улесни разпространението му по целия свят, ако „технологията на разпространение“ попадне в ръцете на терористи. Вирусът на птичия грип H5N1 рядко заразява хората, но се отличава с висока смъртност.

Блумбърг припомня, че изследванията на холандските учени по проблема вече са били представени през септември на конгрес в Малта.

В края на август специалисти от ООН предупредиха, че птичият грип дава признаци за съживяване като нов щам, устойчив на ваксините, може би се разпространява в Азия, съобщиха специалисти от ООН. Новият щам е регистриран във Виетнам и Китай, като рискът, който представлява за хората, все още не може да бъде оценен, коментират ветеринари.

Появата на вируса във Виетнам представлява заплаха и за Тайланд, Малайзия и Камбоджа, където осем души са починали от заболяването от началото на годината.

По данни на Световната здравна организация птичият грип е отнел живота на 331 души от 2003 г. насам.

От 1997 г. досега по света от него са се заразили 600 души, като повече от половината от тях са починали.

Според СЗО след пика на заразите през 2006 година, когато вирусът на птичия грип се проявява в над 4000 огнища в целия свят, той е ликвидиран в 63 страни. Ново нарастване на заболеваемостта има от 2008 г. насам.

Хонконгските власти вече наредиха да бъдат умъртвени 17 000 пилета на един пазар, след като в труп на пиле бе установена зараза с птичи грип. Взетата проба показала наличие на опасния щам H5N1.

Почти всички са се заразили от птици и повечето случаи са били в Азия. Вирусът на птичия грип е много смъртоносен при директна зараза на човек от болна птица, но досега той все още не е мутирал във форма, която може да се предава лесно от човек на човек.

Според учените, ако вирусът мутира и започне да се предава от човек на човек, то това може да причини една от най-смъртоносните пандемии на планетата.

Биооръжия се използват още от зората на човешкия род. Бащата на историята – Херодот, живял през V век пр.н.е., разказва, че скитите забърквали смес от полуразложени пепелянки и човешка кръв, която оставяли да престои в заровени съдове. После мажели остриетата на стрелите си с получената течност, която съдържала не само змийската отрова, но и бактерии на гангрена и тетанус.

През XIV век пък татарите хвърлят труповете на хора, умрели от бубонна чума, през стените на обсадения град Каффа (днес Феодосия, Украйна).

Германия през Първата световна война заразява с антракс овце в Румъния, за които се знае, че ще бъдат изнесени за Русия.

В навечерието на Втората световна Япония активно започна разработка на биощамове. След края на бойните действия неофициално с развитието на смъртоносни щамове се занимават и двете свръхсили САЩ и бившия СССР.

Последните научни открития показват, че разработките са напреднали достатъчно и са стигнали до критичния праг, чието преминаване ще отключи верижна реакция с непредвидими последици.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 М Голям М Умен

    1 0 Отговор
    Е сега я втасахме!