Last news in Fakti

1 Януари, 2012 14:10 2 549 0

2011 – годината на българското кино

  • кино-
  • филми
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Новото българско кино тръгна с летящ старт от самото начало 2011 г. въпреки песимистичните коментари, че едва ли ще има нови продукции заради липсата на финансиране. Киноманите у нас бяха приятно изненадани от няколко български филма, които кои успешно, кои не, дадоха знак, че въпреки  трудните времена родните кинодейци заслужават да бъдат аплодирани и подкрепяни. 

Десет нови български игрални филма излязоха в кината у нас през 2011 г. Това не се е случвало от две десетилетия насам. Готови са или са пред завършване поне още толкова заглавия и ще има какво да се показва в кината и догодина.

През тази година нашите филми са посетени от повече от 660 хил. зрители – с 260 хил. повече от миналата. Големият сбор през тази година се дължи основно на три дебюта – Love.net на Илиян Джевелеков - 206 520 зрители, "Операция "Шменти-капели" на Иван Митов и Владислав Карамфилов - Влади Въргала - 162 398 зрители към момента и "TILT" на Виктор Чучков-син - 142 515 зрители.

След успешни проекти като „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, „Мисия Лондон”, „Източни пиеси” и др., тази година станахме свидетели на „Стъпки в пясъка”, „Love.net”, “TILT”, „Островът”, „Аве”, „Кецове”, “Операция Шменти-капели”, “Лора от сутрин довечер”, “Подслон”.

За  първи път в 50-годишната история два български пълнометражни филма бяха включени в кратката програма на международния фестивал в Кан. Уникалността на ситуацията е и че за първи път само България от цяла Централна и Източна Европа представи 2 филма в Кан -  „Островът” и „Аве”.

Друг повод за вълнения е филмът „Кецове”. Той също се радва на завиден международен интерес.  Тази година той взе участие в престижните фестивали в Москва и в Карлови Вари и освен че получи Голямата награда на Федерацията на руските киноклубове като най-добър филм от конкурсната програма, спечели любовта на Джералдин Чаплин.

Безспорно киносъбитието на 2011-та се нарича „TILT”. Проектът на братя Чучкови също за кратко оглави родния боксофис, а след това бе номиниран от Националния съвет за кино за българското предложение за чуждоезичен „Оскар”.

Съвсем в края на годината пък по екраните излезе най-новият филм на Магдалена Ралчева „Още нещо за любовта”. Това е и последната лента, в която участва без време напусналият ни Велко Кънев.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА