Last news in Fakti

16 Ноември, 2017 09:31 2 664 18

България се управлява от отявлени комунисти

  • йордан иванов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България се управлява от отявлени комунисти и левичари. Мисля, че трябва ежедневно да им се припомня на червените кратуни (да, и за ГЕРБ говоря), че свободната стопанска инициатива, заложена в чл. 19 на Конституцията на РБ, е единственият път за устойчив растеж на една икономика, способна да осигури на работливите, знаещите и можещите - богатство, на пенсионерите - достоен живот, а на групите в неравностойно положение – адекватна грижа. Това пише в свой коментар Йордан Иванов - председател на ДСБ Пловдив.

Това е ясно на няколко милиона българи не от днес, не и от вчера. Стопанската инициатива на възрожденските българи е най-големият пример за това. Свободният бизнес и каузите на общности по места са спомогнали за възхода на България. Свободното от субсидии земеделие, нерекетираните занаятчии и фабричното и манифактурното производство, освободени от партиен рекет, са довели до истински малък бизнес и установяване на устойчиви стопански контактите с европейските страни. Тук не следва да изключим и бизнес отношенията ни с османската империя, след като тя е залята с капитали от Европа в резултат на Хатихумаюн, споменат в Парижкия мирен договор, който дава тласък на светската култура в съседката ни. Тези неща, вкупом, правят възхода на България в онези времена факт. Как е било възможно това? Предприемчивите и инициативни българи не са били подложени на рекет, никой не им е взимал парите, за да им ги подарява пред камерите, и високият експортен потенциал на страната е бил поставен на пиедестал. Стопанската инициатива и духовният избор са довели до формирането и „високото стоене“ на българската нация в онези времена. Както преди, така и сега правото на свободна стопанска инициатива си има своите обективни измерения:

- Свободата на договаряне - Къде е днес тя, когато днес бизнесът по места е подложен на тежък рекет? Ако искаш да продаваш суджук, има голяма вероятност местен партиен функционер да дойде да ти го вземе.

- Свободна конкуренция - Къде е днес тя, когато корупцията се контролира от най-високо ниво? Свободна конкуренция ще има най-напред тогава, когато се обезглави корупцията. В пазарните и обществени отношения щом има високи нива на корупция, свободната конкуренция е напълно невъзможна. Едното автоматично изключва другото. Точно както присъствието на ГЕРБ и БСП във властта автоматично изключва направата на реформи в страната. Свободната конкуренция се характеризира на първо място с равни старт и права за инициативните хора. В България бизнесът не само че няма равни старт и права, но няма и равни задължения. Равните права, задължения и отговорности могат да бъдат обезпечени само и единствено от работеща съдебна система. Политическата подкрепа на властимащите в България може да изстреля бизнесът, който стои близо до партиите, далеч пред неговите конкуренти. И всичко това, в почти всеки сектор в страната. Т.е. свободната конкуренция напълно липсва. 
Разбира се, когато говорим за конкуренция, не следва да пропускаме и българската КЗК, която функционира по-скоро като бюро услуги /плащаш и се случва каквото искаш/ отколкото като силен регулатор, който се меси само там и тогава, където и когато му е работа.

- Свобода на упражняване на икономическа и търговска дейност - Къде е тя, когато в България се краде частна собственост? Къде е свободата ни, когато не можем да разчитаме на съда при кражба на частна собственост? Къде е тази свобода, при условие че ако искаш да стартираш дребен бизнес, някое продължение на централната власт на местно ниво – например РИОСВ, РЗИ или някаква друга комисия, в която кадрува местния партиен лидер – ще те направи най-малко на луд от рекет, изисквания, документи и разрешителни. От трите измерения на “свободната стопанска инициатива”, това звучи най-абсурдно за България. На фона на всички регулатори, които действат като бутони за въздигане и събаряне на цели компании в България, свободата на упражняване на търговска дейност звучи като утопия. А на фона на органите на съдебната власт, чрез които се краде частната собственост, свободата икономически да се развиваш звучи като химера.

Правото на пазарна инициатива, разбира се, няма абсолютен характер. Когато става въпрос за ограничаване на дейности, които застрашават националния интерес, човешкия живот, общественото здраве и териториалната цялост на страната, държавата с нейните малко на брой, но много силни институции, трябва да влезе в своята контролна роля. Но в тези сегменти се изчерпва намесата на държавата. Повтарям – контролна роля, а не регулаторна. Това е фундаменталната разлика между свободните десни, които осъзнават, че богатството на една нация е проекция на равнопоставеността на всички субекти в пазарния живот, и левите, които смятат, че държавата трябва да регулира всеки един аспект от човешкия живот. Всяка една нова регулация е десетки нови предпоставки за корупция. Звучи познато, нали?

Сега забравете, че в ГЕРБ има комунисти като Георги Марков, забравете и че Георги Гергов е бил свързан със СДС, забравете и че патриотите са създадени от ДПС. Омешали са се като много гладни хиени на малка софра. Да, забравете това, то не е важно сега. Замислете се друго – кои комунисти по-точно, ГЕРБ или БСП, с управлението си ни правят по-богати? Докато държавата не се оттегли от сферата на пряката стопанска активност, осигурявайки равни права и задължения на всички субекти в обществения живот, разломът между бедни и богати ще става по-голям, средната класа ще бъде химера, а монополите, чрез вдигане на цени, ще разграбват малкото повишение на заплати и нелепото по размер индексиране на пенсии.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Emperorex

    2 9 Отговор
    Ко?Не
  • 2 Kcaniba

    26 1 Отговор
    Време за ЛУСТРАЦИЯ!
  • 3 мхм

    23 5 Отговор
    IT секторът е пример за това, че когато държавата не се меси (а тя не се меси поради липса на експертност) нещата се случват!

    Коментиран от #8

  • 4 321

    19 10 Отговор
    Поредния решил, че открива топлата вода. От някои избрани факти се правят превратни заключения. Точно всяка социалдемокрация, каквато осигурява равни права и задължения и наличие на средна класа държавата е изключително активна при регулацията на обществените отношения. Обратното е това, което виждаме днес - див капитализъм с 5 % много богати, 10 % средна класа и 85 % на ръба на оцеляването. На следващо място това недоносче, че опитва да ни убеди, как е процъфтявало българското общество преди освобождението. Процъфтявали са само българските възрожденци, които са били близки до турската власт и с радост са предавали всеки опит за освободителни дейности. Погромът на Априлското въстание се дължи именно на тези прогресивни възрожденци, които не са отделили една лира за общото дело. На трето място за пореден път се проявява тази шизофренност - крадецът да вика дръжте крадеца. Най-отявления радетел на политикономическата наука Костов и неговите последователи се пишат за най-големите антикомунисти.

    Коментиран от #5, #9

  • 5 Antimediator

    7 21 Отговор

    До коментар #4 от "321":

    Много неправилно тълкуваш нещата !
    Регулациите водят до застой.
    Социалдемокрациите винаги са давали отбой като закъсат за пари и винаги дясното им е оправяло бакиите.
    Априлското въстание е било организирано и реализирано именно от по-заможните българи.
    А , на Костов колкото и да го плюете , може да лъскаш обувките !

    Коментиран от #7, #11

  • 6 бай Бай

    12 7 Отговор
    Тоя надменен боклук къде беще когато упрвлява ДСБ начело с партийните другари Космов и Коня ? Търсачи на на медийни изяви има всякакви , да беше влязъл в БигБратчет да го обръснат един два пъти.
  • 7 ВМОРО

    18 7 Отговор

    До коментар #5 от "Antimediator":

    Иван Костов е престъпник.
  • 8 ФРИ

    11 8 Отговор

    До коментар #3 от "мхм":

    Не съм фен на ДСБ но това е един точен анализ. Това момче има бъдеще!
  • 9 Пеньо

    4 11 Отговор

    До коментар #4 от "321":

    Костов е най-дълбоко законспирирания агент на Кремъл! В крайна сметка с действията си този тъмен субект нанесе огромни щети на България! Всички путинофили взети заедно не могат да сътворят толкова вреди колкото командира!
  • 10 Гроб за ГЕРБ

    13 3 Отговор
    Я пък тоя,че най-големите регулации за бизнеса с,което
    съсипаха дребния и среден бизнес ги въведе Костов.Той
    заедно с Вилхем Краус въведоха сума ти лицензи за превоз-
    вачите така,че да съсипат дребните.Съдейства им и тога-
    вашния кмет Софиянски с наредби за заведенията в София
    и,кво,ли не.Но ние помним и акцизите на Ники джуджето
    както и плоския данък на Станишев.Всичкия този боклук
    ми е в черния списък барбар с ГЕРБ.
  • 11 редник

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "Antimediator":

    И по турско и сега заможните хора НЕ искат промяна! Крадците винаги викат "дръжте крадеца " , ама към другите :) Комунист с фабрики , заводи и капитали ни в България ни на планетата има ! Капитализмът убива България ! Комунисти ( бог да ги прости) от 28 години няма !
  • 12 Гроб за ГЕРБ

    5 2 Отговор
    Иначе всичко,което говори е вярно ама за да прогресира
    да търси други към,който да се прикрепи.
  • 13 стоян георгиев

    8 3 Отговор
    трагедията на българия е липсата на силна дясноцентриска партия.нямали сме никога такава и затова сме били и ще бъдем бедни.лошото е че да има такава трябва да има огромна група от средна класа,а тук са основно пролетарии и малка група олигарси дето ги манипулират лесно.средната класа я няма и няма как да се получи дясна партия за съжаление!
  • 14 159753

    6 5 Отговор
    Нямам нерви да чета поредните простотии на световно неизвестни личности. Какъв е сега този тинейджър, на който всичко му е ясно.
  • 15 Георг Георгиев

    7 1 Отговор
    Лукуми и празни приказки-света отдавна е в ръцете на мултинационалните банки и компаний които определят всичко в странител
  • 16 Пислеме

    7 2 Отговор
    А бе, голобрадо пи.леме, ти ли се намери да обясняваш как се е развивала Бг по време, когато си пълзял под масата в кухнята на ваш'те? И стига с този комунизъм и комунисти, защото те хората вече измряха, а вие - дебилите, не сте в състояние да измислите никаква логична причина за състоянието на страната, защото в основата на проблема сте самите вие - някакви "либерали", "демиократи" и др.п.
  • 17 незнайко

    6 0 Отговор
    На приказки всички са велики. Трудно е когато захапят кокала да го пуснат ! БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ ! Докато имаме 240 "деца" в парламента и докато разрешаваме участието на етнически партии във властта, така ще бъде. ИЗБОРИТЕ СА ФИКТИВНО МИЕНЕ НА ОЧИТЕ НИ !!! Корупцията управлява в нашата мила родина БЪЛГАРИЯ.
  • 18 Баце Оня

    0 0 Отговор
    Напъна се Столетницата и взе, че роди......капитализъм! И понеже столетниците не раждат, ясно е защо отрочето й е нещо малко инвитро, нещо малко ГМО, нещо малко сурогатно, нещо като нищо на света!