4 Юни, 2018 19:00 2 756 14

Александър Маринов: Управлението на полуаматьорите

  • българия-
  • управление-
  • правителство

Некомпетентността и мегаломанията предизвикват неверни преценки и погрешни политически стъпки

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На Ленин приписват фразата "Всяка готвачка (трябва да) може да управлява държавата". В интерес на истината той не е казал това. Точният цитат е: "Ние знаем, че всеки черноработник и всяка готвачка не са способни незабавно да се включат в управлението на държавата. Но ние искаме незабавно към обучението по делата на държавното управление да бъдат привлечени всички трудещи се." Това коментира Александър Маринов за в. „Банкер“.

И при плуралистичната демокрация остава в сила дилемата между масовото участие на гражданите, от една страна, и нужната образованост и компетентност за осъществяване на управленски правомощия, от друга. Всъщност едно от големите предизвикателства пред всеки вид избор е дали избиращият е подготвен да избере наистина най-подходящите за определена публична функция, а не просто себеподобните.

Трудно ще намерите някого, който с чиста съвест да твърди, че е приемливо държавата ни да се управлява от хора, които очевидно не притежават поне минимални интелектуални и морални качества, доказани чрез практически резултати. И въпреки това свидетели сме именно на такова парадоксално - за нашето време и географско положение - състояние на държавното управление и политиката в България. Властта у нас не се упражнява от внимателно и обосновано подбрани професионалисти, а от случайно издигнали се, недостатъчно образовани и неспособни да разберат отговорността си хора.

Страната се управлява лошо и проблемите се задълбочават (колкото и да ни убеждават в обратното), защото ключовите управленски позиции се заемат от фигури, които са аматьори в най-лошия възможен смисъл на думата. Казвам "в най-лошия", защото истинският, чист аматьор (или самодеец) се ръководи не от кариерни амбиции, а от любов към това, което прави. Той знае, че не може да се сравнява с професионалистите и няма такива претенции.

Полуаматьорът е стъпил с единия крак на терена на изгодата, той иска едновременно да печели от заниманията си и в същото време да не бъде оценяван по високите стандарти, задължителни за професионалистите. С течение на времето полуаматьорите в българската политика си създават лустро на опитни професионалисти, но под евтината позлата остава истинската им същност, която периодично избива в добили всенародна популярност лапсуси и гафове. Те бъркат исторически събития и географски местоположения, "превъртат Рубикона", заявяват претенции за всемирна роля и настояват, че всичко значимо започва от тях.

Тази мила родна картинка би била комична, ако нямаше твърде тежка цена, която неизбежно ще трябва да се плаща днес и в бъдеще. Най-малката беда е, че европейските ни партньори официално ни хвалят, а зад гърба ни се присмиват, че уж поощряват "ценните български инициативи" и ни бутат напред да вадим горещите картофи от огъня. Много по-лошо е, че некомпетентността и мегаломанията, събрани в токсична смес, предизвикват неверни преценки и дълбоко погрешни политически стъпки. Днес това най-ясно се вижда в българската външна политика - просто защото по силата на формалните ни правомощия трябва да организираме събития с множество чуждестранни участници. Именно на фона на сдържаната професионална позиция на повечето от тях (изключвам оригинални екземпляри като Юнкер) изпъква крещящата аматьорска неадекватност на нашата политическа класа.

Примери колкото искате, но да се ограничим до последните десет дни. Премиерът обяви, че министър-председателите на Гърция и Македония са постигнали съгласие по спора за името, за което били приветствани като при избор на папа. След по-малко от 24 часа стана ясно, че няма никакво споразумение, а тенденцията дори се влошава. Външният министър окачестви като добър (включително за България) вариант "Илинденска Македония". Веднага срещу тази позиция възроптаха най-авторитетните български историци и експерти и ясно доказаха колко неприемлив е този подход за нас.

За съжаление и опозицията не предлага алтернатива от гледна точка на професионализма в политиката. Изминалата първа година от мандата на правителството, респ. - от осъществяването на неговата програма, бяха подминати без никакво внимание. "Алтернативността" се свежда до дребни махленски заяждания, а златни възможности за разобличаване и отстраняване на големите пороци в управлението (като парламентарната анкета по сделката за ЧЕЗ) се пропиляват като че ли умишлено.

По същия странен, непрофесионален начин се разви подготвяната в дълбока секретност визита на премиера Бойко Борисов в Русия. Сега българският министър-председател се опитва да се представи като незаменим радетел на взаимоизгодната българо-руска дружба. Но и тук, и в Москва е известно, че именно неговото правителство прекрати строителството на АЕЦ "Белене", а неотдавна председателят на парламентарната му група обвиняваше президента в саботаж на евроатлантизма заради посещението му в руската столица "точно по времето на българското европредседателство".

В голямата политика понякога се налагат подобни остри завои, но те трябва да се изпипват професионално на базата на сериозна експертиза. Така, както Еманюел Макрон подготви новата си оферта към Путин - изтъквайки на преден план френския суверенитет и поемайки част от чуждата вина за влошените отношения с Русия. Признавайки ясно, че Западът е допуснал грешка през последните 20 години с експанзията на НАТО към руските граници, Макрон на пръв поглед приема да изплаща американски грехове. Но ходът е много добре преценен и съобразен с бързо изменящите се геополитически реалности.

Въпросът, който е важен за нас, е: има ли въобще някакъв подготвен ход Борисов за посещението си в Москва? Звучи твърде оптимистично, за да е истина. Една от причините българските политици да не могат да се измъкнат от блатото на аматьорската посредственост е, че се заобикалят не с компетентни експерти, а с угодници кариеристи. Хора, получили голяма управленска и медийна власт въпреки фрапиращата липса на качества за високите, ключови за държавата постове, до които някак са изпълзели. Общото за всички тях е самочувствието, че знаят всичко и нямат нужда от съвети.

При такава концентрация на аджамии по високите етажи на властта резултатите са предопределени. Остава ни само да се молим да ни се размине по-леко. Но едва ли ще имаме този късмет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдааа

    37 3 Отговор
    100 процента истина.
  • 2 БАЙ ГАН4О

    26 2 Отговор
    Така е
  • 3 Диоген

    18 1 Отговор
    " Размисли за културната криза у нас"- проф.Петър Мутафчиев. Публикувана през 1935 г.Уникална и тъжна...Мутафчиев въвежда понятията " полуграмотност" и " полуинтелигенция"... Полуаматьори няма. Има липса на професионалисти. Жалко, но от 1935 насам- все едно и също!
  • 4 БЪЛГАРИН

    26 2 Отговор
    Браво!
    Абсолютно точно! Дори изказът е твърде мек, аз бих използвал думи като "некомпетентни", "некадърни", "необразовани", "нагли", "безсрамни" и т.н.

    Коментиран от #9

  • 5 БЕДУИН

    15 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: При такава концентрация на аджамии по високите етажи на властта резултатите са предопределени. Аджемиите за жалост са на всички нива във всички министерства от горе та до долу до ниво община. Аджемиите се управляват и манипулират лесно от властващите, освен това те желаят да се харесват на шефовете заради кориерата. При това какво да очакваме да се случи. От зле та на по зле.
  • 6 румен георгиев

    5 7 Отговор
    Всъщност, авторът на тази статия,е един истински полуаматьор,опиващ
    се от собствените си думи.
    Много добре знаем, кога е бил член на ЦК,кога се опитваше да бъде
    бизнесмен,и как накрая стана платен анализатор
  • 7 цонко

    1 4 Отговор
    Тези които почнаха да учат публична администрация преди 10-15 години вече са на високи места в йерархията и това продължава като тенденция те не напускат страната и се реализират тук като успешни политици , кметове и общественици
  • 8 555

    4 5 Отговор
    По-големи аматьори от другарите комуняги в България и по света няма.
    По-голяма некадърност от Съветската система няма.По национално-безоотговорни хорица от БКП-БСП няма. По-големи национални предатели и нихилисти от българските лизачи путиноиди няма.
  • 9 Енчо Латернов

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "БЪЛГАРИН":

    Ти не си Българин. Ти си просто КОМУНИСТ

    Коментиран от #11

  • 10 Комсорг

    3 3 Отговор
    Леле другарю Маринов ! Не ти ли идва на ум ,че всичко изказано в статията важи за Вас другарите-текезесари и паразити от Компартията.
  • 11 БЪЛГАРИН

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Енчо Латернов":

    Енчо, уважаеми...Не се опитвай да ме квалифицираш на база едно изречение. Не бъди като латерна и не повтаряй тезата, че ако някой е против ГЕРБ, то той е за БСП....На повечето мислещи хора им е ясно, че всички са в един политически букет и че централите на всички цветове се манипулират сериозно от вън. Даже не се манипулират, а направи им се спускат инструкции и нареждания...Заради хора като тях и заради хора като теб сме всички на това дередже. Защото никой не се съобразява с националните интереси на България във външната политика и защото никой реално не е свършил нещо по основните приоритети на нашето общество за последните 29 години. Надеждата ми е, че на хората вече сериозно им писва от липсвата на напредък и на прогрес и вече на доста народ очите се отвориха, въпреки тоталното говорене на прзни приказки по всички медии, въпреки целенасочената политика на затъпяване и затормозяване на населението, То не бе лозунги, не бе чалга, не бяха билетчета, не беше преиначаване на история, липса на качествено и обективно образование, социална и здравна система и т.н. Все повече хора проглеждат.
  • 12 патриотъ

    2 2 Отговор
    Абсолютната истина!И почакайте още известно време,за да се насладите на плодовете от управлението на демократите гробари,които и децата и внуците ви ще плащат!Те ни доведоха до трета национална катастрофа!
  • 13 Анализатор

    1 0 Отговор
    Много точен анализ. Жалко, обаче, че продажните медии няма да го пуснат, за да може по-голямата част от народа да разбере, че трябва на избори да гласува, а като гласува да не спи и да не го е страх.
  • 14 искам да кажа

    0 0 Отговор
    Вземете мен, иска да каже Ал. Маринов. Не съм много компетентен, кой спру Южен поток, но ще се информирам. Не беше Орешарски, сигурен съм!