Last news in Fakti

24 Юли, 2018 17:01 3 166 25

Операция "Баба Дора" е генерална репетиция за "Пречупване"

  • баба дора-
  • чума-
  • животни
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Алфонс Доде посвещава прочутия си разказ на храбрата козичка на някой си г-н Сеген. Цяла нощ тя се бие и отблъсква с малките рога хищния вълк. На сутринта, смазана от умора, все пак пада и вълкът я изяжда.

Властта все пак уби козичките и на баба Дора. Хората, смазани от умора и безнадежност, се предадоха. Властта беше пощуряла, не за кръвта на животните, а за да покаже, че е силна, всемогъща, решителна, че никой не може да и се противопостави. Че думата, дадена на Брюксел, на две няма да стане. Нямаше нужда да доказва има ли чума или не, щом се каже, че има, значи не може да няма.

- Откъде е дошла, как, кога, защо точно там ?
- Не е ваша работа.
- Защо животните продължават да са живи и здрави след карантинния период ?
- Млък !

Избиването на хиляди животни нямаше логична ветеринарно - санитарна обосновка. Чумата изглеждаше като Новичок - тайнствена и неуловима. Случаят Шарково напомни с абсурдността си аферата Скрипал. Смисълът беше: никой за нищо не може да ни попречи. Може да викате, протестирате, плачете, пишете, бришете, ние ще ви смачкаме. Ще направим това, което сме решили. Не си мислете, че може да ни спрете.


Сценарият е взет от шпицкомандите. Масирана медийна атака, после заграждане на селото, полиция, жандармерия, пълна блокада, отстраняване на неудобните свидетели, запретване на ръкавите и - под ножа.


А истината може би е другаде. Операция “Баба Дора“ изглежда генерална репетиция на операция “Пречупване“, с която Борисов заплаши тези, които искали да го свалят. “Няма да ви се дадеме тоа път“, каза премиерът. Казвам ти дъще, сещай се снахо ! Днес са кози, утре може да сте вие. Не си мислете, че критиките, нападките, обвиненията, подигравките ще ви се разминат. Властта не спи, тя дебне. Както винаги, когато е на края си, алчната, арогантна, безскрупулна и жестока власт е в състояние да надмине себе си.

Такава власт не разбира Алфонс Доде. Те не са и чували за него. Затова и не знаят, че козичката Бланкет умира горда, че не се е предала и е устояла цялата нощ в битката с вълка. А може и да е издържала, защото се е надявала, че все пак г-н Сеген ще се появи и ще застреля звяра.

Васил Василев, „Фейсбук“


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Било

    22 51 Отговор
    Г- н Василев пиете ли редовно розовите хапчета че пишете пълни фантасмагории.Само думата чума би трябвало да ви постресне

    Коментиран от #4

  • 2 goni

    30 16 Отговор
    Хмм! Един път и аз да съм съгласен с него!
  • 3 БОДИЛ

    18 41 Отговор
    Василев, пишеш пълни глупости и насажда омраза в хората към властта , тоест манипулираш! ! Чума има и нямаше нужда от тоя цирк на баба Дора , но нали БСП младежите я " пазеха" и така я оплетоха и използваха за скандала !!! Фермер от Карлово заяви, че подарява 100 кози на баба Дора !!! А това как се налага властта с железен юмрук го видяхме /и още помним / през 50 го комунизъм! !! Нищо общо със днешните времена в които живеем!

    Коментиран от #6

  • 4 goni

    13 19 Отговор

    До коментар #1 от "Било":

    Имаш ли си дори и най-малко понятие за заболяването?! Препоръчвам ти от белите хапчета! И преди да пишеш чети!

    Коментиран от #8

  • 5 Гру

    13 26 Отговор
    Още една червена писарушка

    Коментиран от #13, #21

  • 6 goni

    30 10 Отговор

    До коментар #3 от "БОДИЛ":

    Не 100! 1000 кози да и подари "младежа" тя няма къде да ги отглежда! Там животновъдството целенасочено се ликвидира! Факт! Не знам защо! Можете да бъдете сигурни че по една или друга причина там ще бъде наложена постоянна карантина!
  • 7 любопитен

    26 6 Отговор
    Кв'а репетиция, ние отдавна сме пречупени?
  • 8 Кирил

    13 22 Отговор

    До коментар #4 от "goni":

    Василев знаеш ли колко милона глави говеда унищтожиха Великобритания заради луда крава.Пак е било пречупване на британските селяни айде по сериозно

    Коментиран от #14, #23

  • 9 Ефтини сензации

    12 20 Отговор
    Глупостите неземни продължават с пълна сила, както и пропагандата.
    Комунистическото простолюдие използва всичко до което се докопа за да продължава с пропагандата си, без значение даже, че става въпрос за човешки съдби и нещастия.
    Тая бабичка стана ясно що се опъва и причините са две.
    Едната е, че комунистическото простолюдие я надъхва.
    Втората е, че повече от половината и животни не са регистрирани, тоест ще и платят познайте какво обещетение. Е решила да спестява женицата по примера андрешков...
    Ако толкова ви дреме за тази бабичка, вземете та и подарете поне по една коза а после се упражнявайте в словоблудство...

    Коментиран от #10

  • 10 goni

    8 5 Отговор

    До коментар #9 от "Ефтини сензации":

    Евала пич! Много си милосърден!:)
  • 11 Иванов

    23 7 Отговор
    Чума има. В Банкя!
    Тази операция не е "пречупване", а "РАЗГОЛЕЩВАНЕ", защото като на реалити ни показа същността на 30 годишната ни евро сага. Това което направиха на животните, 30 години ни го правят на нас българите. Пълно припокриване, но сега, когато го наблюдаваме като зрители всичко, ама всичко става видно и познаваемо. Да ви е честит 30 годишният ЕВРОПЕЙСКИ ГЕНОЦИД над бърлгарите, със активното съучастие на Луканов,Ф.Димитров и Костов, Симо Втори- Горския, Сатанишката и Доган и Бойко Методиев Бооорисоооов!

    Коментиран от #25

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 goni

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Гру":

    Ти понятие си нямаш кой е той! Па земи провери и тогава пиши! Чукни у чичко гугъл и ще ти излезе! Тоя е единствения българин който е с перманентна забрана за влизане в Русия! Никога няма да се сетиш защо!:)
  • 14 goni

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кирил":

    Объркал си ме с №7! Ама да не ти пука!:)
  • 15 Иванов

    11 3 Отговор
    И искам да ви попитам, КОЙ от горепосочените е българин? Аз твърдя, че или са евреи или цигани, но българин няма.
  • 16 хари

    19 1 Отговор
    Добре де, има проби с антитела.... това от чума ли е или от "жива ваксина"????? Ако е чума, щяха да са измрели всички.. остава ваксина! Тя е забранена в ЕС, но стопаните я слагат сами... за да продадат животните за Бойряма в Турция!!! В Турция е забранен вноса на неваксинирани животни! Какво не е ясно?

    Коментиран от #18

  • 17 goni

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Резонен въпрос":

    А предишните му публикации ги харесваше а?!:)
  • 18 goni

    10 0 Отговор

    До коментар #16 от "хари":

    Всичко е манипулация!
  • 19 Стамат

    20 1 Отговор
    Времето ще покаже какво цели властта в този район. Няма да могат да скрият истината.И пак времето ще покаже тогава българина ще извади ли топките от задника си или ще ги скрие още по на вътре.
  • 20 Ядеитн

    1 17 Отговор
    Тоя плаче за Белене.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ха ха ха

    1 0 Отговор
    3а хапчета пишат кастрати незнаещи що е то ефтаназия на любовта...
  • 23 Георгиев

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кирил":

    Кириле, лудата крава е опасна за човека, смъртоносна е, а чумата по дребният добитък не засяга човека.
  • 24 Бисерка Борисова

    0 0 Отговор
    Накрая трябва да споменем, че за лошото състояние, в което се намира българското земеделие, най-малко можем да виним Европейския съюз. Защото земеделието ни е секторът, където ЕС напрактика не е стъпил. ЕС само дава пари, но реално не контролира кое къде отива и кой го взема. Забравихте ли, че повече от десетилетие една партия беше сложила ръка като феодал върху Държавен фонд „Земеделие”? И задушаваше всичко с обръчите си от фирми. Колко ли още десетилетия трябва да минат, за да се разчистят пораженията от тези обръчи. Напрактика Баба Дора и козите й станаха жертва не на правилата на Европейския съюз, а на мутренско-колхозническата мафия, която още цари в българското земеделие. Уви, докато в България се лее русофилската зараза, по-голям шанс има новите кози на баба Дора да разберат това, отколкото самата баба Дора и тези като нея...
  • 25 Дрън Дрън Иванов

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Иванов":

    Защо си мислите, че младите и нормални Българи се хващат на просташките вИ приказки. Кой унищожи Българското стопанство през комунистическият терор след 9 септември 1945 година? България храни и облича и немската и руската армии. Злобата и мръсотията която изливате с повод без повод срещу определени личности показват колко много сте крали и колко вИ пречат да продължавате да крадерте. Крадеца вика дръжте крадеца! Колко пет хиляди евро вИ плащат за да дрънкате глупости? И тИ и "24 бисерка" и няколко други като вАС, но по стилът се разбира, че сте обучавани манипулатори докато другите няколко самотници, одобряват вАШИТЕ драсканици за да се чувствуат приобщени към "нещо", без да се сещат, че ги заблуждавате и те вървят със стадото към кланницата !