25 Юли, 2018 10:00 3 165 9

Държава по време на чума

  • чума-
  • овце-
  • турция-
  • дпс

В  Турция ваксинират животните, тук ги убиваме, там стимулират животновъдството и изкупуват продукцията на преференциални цени, тук се грижим за бизнеса на Зоровци и Синаповци

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Удари ли чума животните в Странджа? Така твърди властта, а хората не вярват. Чувстват се като прокълнати и изоставени от държавата си, особено след като тя изпрати своите емисари да избият стадата им. Безцеремонно и варварски. Това коментира за сайта „Тоест“ Венелина Попова.

Според бюрократите евтаназията (политически коректният термин за убийство) била хуманна. Хуманна? Пред очите на фермерите и дребните стопани, изпаднали в тежък шок, от който ще се възстановят много по-трудно, отколкото от икономическите загуби?

За своята арогантност властта в България ще плати висока цена. Защото физическото унищожаване на 4000 животни в Странджа показа истинското лице на държавата и тежко я компрометира. Веднъж – пред местните хора, които до края на дните си ще я мразят. Втори път – пред високопоставените чиновници в Брюксел, които премиерът Борисов убеждава постоянно колко добре пазим външната граница на Европейския съюз. „Опазихме“ я от бежанците и емигрантите по волята на Реджеп Ердоган, който има интерес от това.

Връзката с Турция

Истерията с чумната епидемия по животните у нас има пряка връзка с Турция според наблюдатели на процесите там. Само че версията, че заразата влиза през южната ни граница, е несъстоятелна. В сряда, 18 юли, на заседание на Меджлиса депутатът от опозиционната Народнорепубликанската партия Окан Гайтанджъоглу пита министъра на земеделието и горите Бекир Пакдемир дали внесените от България овце са заразени с чума. Депутатът опозиционер уточнява още, че от началото на годината до май тази година в Турция са внесени 1800 овце от България.

Това е резултат от подписана спогодба за неограничен износ от нашата страна на овце по 9 лв./кг живо тегло при 3 лв./кг на нашия пазар. Тя идва като приятелски жест от страна на Ердоган към Борисов за добрия комшулук. Само че в хода на предизборната кампания в Турция ръководството на ДПС кани Мухарем Индже, основния опонент на турския президент, в Кърджали и го представя едва ли не като бъдещия държавен глава на многомилионната ни съседна държава. За Индже, под влиянието основно на партията на Ахмед Доган, дават гласовете си и българските турци.

Защо следите с чумната епидемия водят към Ердоган? Защото с един удар всевластният вече президент на Турция наказва ДПС, чийто електорат се занимава с животновъдство, и българските турци изселници, които сега няма да се върнат по родните си места, за да заколят курбан, да дарят половината месо на вдовици и социално слаби, както повеляват мюсюлманската традиция и Коранът, и да отнесат останалата половина от закланото жертвено животно обратно. Просто защото това вече няма да е възможно. Добре е да припомним, че всяка година по време на големия мюсюлмански празник Курбан Байрам, който започва в началото на август, от България в Турция влизат около 150 хиляди тона безмитно овче месо с разрешение от правителството за българските турци изселници.

Наличие на ваксинален щам

Тук е мястото българските ветеринарни власти и ДАНС да проучат и отговорят на въпроса поставено ли е допълнително условие от турските власти да се изнасят само животни, ваксинирани срещу чума. И то тъкмо с т. нае. „жива ваксина“, която се използва в Турция, но не е разрешена в ЕС. Както и по какъв начин е била извършена ваксинацията, ако тя се окаже факт. Защото д-р Трайко Алчев, председател на Областната колегия на Българския ветеринарен съюз в Стара Загора, изрази пред „Тоест“ подозрение, че е възможно откритият щам на чума по дребните преживни животни в странджанските села да е ваксинален щам. И тъкмо той да е открит при изследванията на проби, взети от вече унищожените стада. А сега управляващите са поставени в шах как да реагират, защото използването, още повече нелегално, на жива ваксина, забранена в ЕС, би ни компрометирало тежко пред Брюксел. А Европейската комисия не само че няма да плати обезщетенията на стопаните у нас за убитите животни, но пред нея ще рухне и митът на Борисов за това колко добре пазим външната граница на Съюза.

При положение че разследване на българските служби докаже тази версия, която изглежда напълно състоятелна и много логична и се потвърждава индиректно от липсата на изявена клиника при животните, това ще бъде много, много тежък удар срещу българската държава, която се провали с гръм и трясък, а може би и напълно съзнателно в този сюжет.

Ако от Агенцията за безопасност на храните са знаели, че собственици на стада са използвали жива ваксина от Турция, забранена в рамките на ЕС, това означава, че сами са нарушили забраната на европейските здравни власти и трябва да отговарят за това. Но отговорността в случая няма да се размине само с оставки, дори министерски или на целия кабинет, а най-вероятна страната ни ще бъде строго санкционирана и ще понесе сериозни икономически загуби, може би дори и спиране на евросубсидиите.

Трудно измерима ще е загубата на политическо доверие от страна на лидерите на ЕС и ЕК, с което Борисов толкова се гордее след Българското европредседателство. А може би и тъкмо затова държавата се престара пред Брюксел и побърза да унищожи поголовието на цели стада – за да замаже очите на европейските бюрократи колко много е загрижена да спре разпространението на заразата. Версията за „презастраховане“ сподели през медията и професор Иван Станков, бивш министър на земеделието и храните в кабинета на служебния министър Марин Райков.

Ако държавата е знаела за използването на ваксината, това обяснява и факта, че не събра консулт от епидемиолози и вирусолози, които да излязат с експертно мнение по темата. Още повече че чумата по дребните преживни животни у нас е напълно непозната като клиника и нито един ветеринар не е виждал жива овца или коза със симптоми на чума. Някои от които напомнят симптомите на заразната ектима при овцете и козите, уточняват представители на ветеринарната гилдия у нас.

Странно прозвуча и научното становище на Центъра за оценка на риска към Министерството на земеделието и храните за епизоотичната ситуация в България във връзка с възникналите огнища на чумата на фона на истерията на министър Порожанов и изпълнителния директор на Агенцията за безопасност на храните Дамян Илиев. Освен всички заключения, които не са в полза на твърдението за наличието на болестта чума по животните, в становището се казва категорично, че правят впечатление необяснимо тежките рестриктивни и непропорционални за това заболяване ограничителни мерки, наложени от Европейската комисия за цялата Ямболска област. Никъде не се препоръчва масовото убиване на цели стада.

Ако ваксинирането на животни в Странджа е станало без знанието и одобрението на властта, това означава, че ветеринарният контрол у нас не е на необходимото ниво. И че всеки може да го заобиколи. В България, твърдят ветеринарни лекари, всеки собственик на стада може да си достави ваксини и препарати сам, докато в други страни това е възможно единствено чрез практикуващите лекари, които се грижат за популацията в една ферма.

В контекста на тази хипотеза – за продажба на ваксинирани животни за износ за Турция – неподготвеността на държавните институции да реагират адекватно изглежда по-скоро разбираема. В противен случай е напълно неясно защо властите не приложиха веднага дори най-баналните в гражданската защита практики при масови зарази, като маркиране на зоната, обграждане, изолиране, дезинфекция и налагане на карантина. В учебниците ни пише, че един обикновен ров би преустановил разпространението на заболяването, твърдят и други ветеринари, които не могат да се примирят с убийството на хиляди животни, може би напълно здрави. В Турция, в която от 2017 г. няма огнища на чума, имат практика, която нашите власти можеха да използват – стрижат овцете и горят вълната, заравят фекалиите им, сменят източниците на водопой и т.н.

Неочакваната гражданска реакция и силната подкрепа за стопаните в Странджа от президента Румен Радев и от БСП отложи затриването на единственото останало живо стадо в Шарково – това на баба Дора, която намери сили да се бори за козите си. Може би чиновниците от Земеделското министерство осъзнаха, че са действали прибързано и панически. А може би истината знаят единствено техните шефове, но в държава като България няма никаква гаранция, че тази истина ще излезе някога наяве.

Българският ветеринарен съюз излезе публично с позиция, че застава зад действията на Агенцията по безопасност на храните и зад евтаназията на животни. Но практикуващи лекари – къде под сурдинка, къде открито – коментират, че в Турция ваксинират животните, тук ги убиваме, там стимулират животновъдството и изкупуват продукцията на преференциални цени, тук се грижим за бизнеса на Зоровци и Синаповци.

Провал на третия кабинет „Борисов“

След като запали чергата на хората от Странджанските села, кабинетът отказва дори да ги възмезди справедливо. А предлаганите от земеделския министър компенсации, на два пъти увеличени след първоначалната оферта от 150 лв. за всяко убито животно, вече нараснаха почти двойно, особено след протестите в сряда пред Министерския съвет. Но те не могат да покрият очакваните от хората загуби през следващите няколко години, докато отгледат нови животни до репродуктивна възраст. Време, в което няма да имат никакви други приходи, а част от фермерите вероятно и ще фалират поради невъзможност да покриват кредитите си.

Най-естествената реакция в подобна ситуация на управленски провал беше министър Порожанов и изпълнителният директор на Агенцията за безопасност на храните Дамян Илиев да подадат оставка. Само че те нямат доблестта да го направят. А дългата ръка на премиера, който с лекота сменя министри, сега стигна до един зам.-министър, двама директори на дирекции в Министерството и един съветник. Може би защото Порожанов и Илиев знаят друга истина, не тази, която представят пред обществото ни и пред европейските комисари.

Сега на ход са разследващите органи, ако има такива. Ако имат волята да разследват и искат да го направят. Както и ако има кой да им позволи. А опозицията? Опозицията клати лодката на властта. В която всички, без БСП, се опитват да запазят равновесие. Докога ли?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бате СЕР ГЕИ

    1 24 Отговор
    Браво за статията ,сега тичкай при Корнелия да си вземеш 20лв.хонор

    Коментиран от #2, #7

  • 2 куку руку ку

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бате СЕР ГЕИ":

    Зараза нямаше!
  • 3 Иванов

    12 1 Отговор
    Еврика, ЕВРИКА, ЕТО ОТКЪДЕ СА АНТИТИЛАТА, ОТ ЖИВАТА ВАКСИНА, А НЕ ОТ ЧУМАТА ГЕРБ, КОЯТО ТРЕТИ МАНДАТ МОРИ БЪЛГАРИЯ! И ще ви кажа, как са се развили приблизително събитията. Ердоган към Бойко-Бойко, накажи мойте душмани, защото пускам мигрантите, а твоята келява ограда ще стане на дупки! - Слушам господин Падишах, пускам Чумата в действие! Хем ти ще си доволен, хем и аз ще намажа.
  • 4 ленчето с кремчето в ръце

    12 0 Отговор
    естествена ,че нямаше зараза - ЗАЩО НИКОЙ НЕ ПОКАЗАИ ПРОСЛЕДИ ПЪТЯ НА ЗАРАЗАТА.....НЕМОЖЕШ ДА ПРОСЛЕДИШ ТОВА КОЕТО ГО НЯМА - ДРЕВНА КИТАЙСКА ПОГОВОРКА 1654 год.
  • 5 браво

    13 0 Отговор
    на автора. кратко, точно и съвсем ясно. Дано виновните сиполучат наказанието
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ангел 6

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бате СЕР ГЕИ":

    Bидяхтели Бойко закосе борил взеха по 500 евро на глава а на собствениците даде на глава 190 лева 800 лева на глава печалбат Бойко нежали убив Той свикнал за много пари назат няма връщане той винаги ще мисли за далавери
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ангел

    4 0 Отговор
    Корнелия това нямаше да направи да убива невини животни България щесе казва вече Сирия секи бяга в чужбина писнаму на хора да работи само за гърло Мафиотска Държава