Ще има десетки отстреляни туристи и гъбари

Публикувана: 25 Юли, 2018 10:29
11 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4453
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като президентът НЕ наложи вето на измененията в Закона за лова, то утре последния ще бъде публикуван в Държавен вестник и ще влезе в сила. С това от сряда ще може да започне груповия лов на дива свиня с до десет кучета.

Това коментира във „Фейсбук“ Стефан Аврамов, експерт във фондация „Биоразнообразие“.

Тази промяна на Закона за лова, мотивирана с превенция на африканската чума по свинете, е пълен абсурд от ветеринарна, ловна и социално-икономическа гледна точка!

От ветеринарна е абсурд, защото:

- гонките с до десет кучета ще повишат значително движенията при прасетата и ще създадат реална възможност за преминаване на границата към Румъния и връщане обратно с пренасяне на болестта, както и разпространяването й из България;

- пълен ветеринарен абсурд е цялата страна да е в една супер строга зона, където дивите прасета трябва да бъдат радикално намалени. Едни трябва да са мерките в община Силистра и съвсем други в община Петрич, просто защото Силистра е до Констанца, а за да стигне чумата през дивите прасета до Петрич ще трябва да мине Стара планина и магистралата и това може да стане и след десет години!

- пълен абсурд е да налагаш такива тежки мерки, а същевременно да продължава вноса на живи прасета от Румъния

От ловна гледна точка е абсурд, защото:

- и в момента диви прасета може да се ловуват индивидуално целогодишно;

- ясно е че таксацията е натъкмисана навсякъде и че на много места няма никаква нужда от допълнителен масов отстрел на прасета;

- в момента всичките диви животни са с малки и гонките с по десет кучета ще ликвидират приплодите на сърната, благородния елен, елена лопатар и ще нанесат значителни щети на зайците.

- през септември е размножителния период за благородния елен и започва и на елените лопатари. Ще има доста щети върху тези животни, както от кучетата, така и от бракониерство.

От социално-икономическа гледна точка е абсурд, защото:

- лятото планината е пълна с хора и ако се изпълнят нормите за три дена в седмицата лов навсякъде (слава богу повечето ловци смятат да го бойкотират), то ще има десетки отстреляни туристи и гъбари;

- ловното стопанство е икономически отрасъл като свиневъдството и не е икономически издържано да бъде тотално жертвано, заради свиневъдството;

- ловците в значителна степен ще бойкотират прилагането на промяната в закона, както и правилата за ветеринарно третиране на отстреляните животни (които са абсурдно неприложими в практиката). Числеността на дивата свиня като цяло няма да бъде повлияна, но ще се окаже значимо отрицателно влияние на много места за редуциране на сърната, благородния елен и елена лопатар, както и за разпространяване на чумата с местни продукти в цялата страна;

- абсурд бе да се приемат тези изменения без да бъдат обсъдени от Комисията по околна среда, както и да минат две гласувания за едно, за да не го блокират закона зелените организации...

Защо бе предложен и приет това изменение в Закона за лова. Според мене причините са три по равно:

1. Все по- засилваща се вопиюща некомпетентност в изпълнителната и законодателните власти, които не могат да произведат нищо нормално и адекватно.

2. Опит за натиск върху настоящото ръководство на Националната ловна организация от страна на Изпълнителната агенция по горите. Настоящият изпълнителен директор на ИАГ бе кандидат за поста председател на Националната ловна организация и след избора на друг човек, започнаха обжалвания и всякакви опити за компрометиране на настоящото ръководство на СЛРБ, което е против удължаването на ловния сезон.

3. Имитация, че нещо се прави от МЗХГ срещу идването на чумата по свинете. Естествено собствениците на големите свинекомплекси са притеснени от това и една кампания срещу дивата свиня (с всички конфликти около нея) е едно перфектно оправдание, че МЗХГ работи, та пушек се вдига срещу чумата!

Това мислех да кажа утре на Националния ловен съвет към МЗХГ, който трябваше пост фактум да обсъжда новоприетия Закон. Но днес се оказа, че утре Ловен съвет няма да има... та реших да ги споделя тези мисли тука...

Кратко допълнение относно методите на лов:

1. Групов лов на дива свиня - Извършва се от групи от между 8 до 20 ловци. При групово ловуване на дива свиня се разрешава да се ползват до 10 ловни кучета. Кучетата прогонват терена и с помощта на гоначи насочват дивеча към ловците. Проблемът е основно кучетата, повечето от които гонят всичко. Досега бе разрешен само събота и неделя и официални празници от 01.10 до втората неделя на януари. В момента ще може да се провежда от 26 юли - три дни през седмицата + националните празници. Характеризира се с високо ниво на инциденти, заради които бе въведено и задължително сигнално облекло за ловците и гоначите.

2. Индивидуален подборен лов на дива свиня - извършва се чрез издебване, причакване и примамване. Липсва елемента на гонене на всичкия дивеч от кучета. Ниско ниво на инциденти, защото има време да се види по какво се стреля. Съгласно действащия закон може да се извършва целогодишно на диви прасета.

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.