Last news in Fakti

1 Януари, 2019 20:15 4 798 30

Така Тръмп няма да върне величието на Америка

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • нато-
  • сирия-
  • мексико

САЩ вече няма да са световен полицай, но Тръмп не съкрати военните разходи, а обратното - повиши ги

Така Тръмп няма да върне величието на Америка - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Прав е Тръмп: Америка има остаряла пътна и друга обществена инфраструктура. Но е мит, че, като оттегля САЩ от световната сцена, това ще направи "Америка отново велика", пише в коментара си Михаел Книге.

С оповестеното от него оттегляне на САЩ от ролята им на световен полицай, Доналд Тръмп поде на нов глас един от старите си предизборни хитове. Богати и хитри съюзници от години използвали икономическата и военна мощ на САЩ и - против интересите на самите САЩ - ги използват, за да въдворяват ред и сигурност в света. Печеливши от това са съюзниците на Америка, а губещият е самата Америка, гласи посланието му.

Въпросното несправедливо разпределение на тежестите, както тръби Тръмп още от времето на предизборната си кампания, бива допълнено от неговата стратегия под мотото "Америка на първо място". Със средствата, които ще бъдат икономисани след оттеглянето на САЩ от ролята им на "световен жандарм", ще може да бъде изпълнено друго предизборно обещание на Тръмп - да възвърне величието на САЩ ("Да направим Америка отново велика").

Вместо инфраструктура - стена

Нека за момент игнорираме внушението, че САЩ - най-могъщата държава в света - били жертва. Нека забравим също и другото много съмнително внушение на Тръмп - че да бъдат "световен жандарм" е против интересите на САЩ. Да попитаме тогава Тръмп, който вече е по средата на мандата си и с комфортно републиканско мнозинство в Конгреса, какво конкретно е направил съзидателно за страната си.

Неговото управление може би щеше да е съвсем различно, ако най-напред той се беше захванал да изпълни друго свое предизборно обещание: да приеме пакет от закони за изграждане на модерна инфраструктура с държавно финансиране: за саниране на занемарената и остаряла транспортна мрежа, за модернизиране на образованието и подпомагане на слабите общини. Санирането на инфраструктурата щеше да е умна стъпка по две причини: първо, за нея Тръмп би получил подкрепата и на демократите; и второ, така той щеше незабавно да осъществи едно от главните си предизборни обещания, за което и американците са убедени, че е нещо смислено.

Само че Тръмп не го направи. Вместо да се погрижи за това републиканци и демократи да приемат общ инфраструктурен пакет, още с влизането си в Белия дом той се зае страстно с друго свое предизборно обещание, което разделя американците - строежа на стена по границата с Мексико.

Повече, а не по-малко военни разходи

Независимо, че САЩ вече няма да са световен полицай, Тръмп не съкрати военните разходи, а обратното - повиши ги. Бюджетът за отбрана през 2019, предложен и подписан от самия президент, е по-висок с 10 на сто от миналогодишния. Ако обаче следваме логиката на Тръмп, точно в тази област можеха да бъдат икономисани средства: по данни на фондация "Петер Петерсън", и сега САЩ харчат за отбрана повече, отколкото следващите седем страни с най-високи военни разходи, взети заедно.

Затова пък драстично бе повишен държавният дълг на САЩ, което е и единственият забележим успех през двегодишното еднолично републиканско управление на страната. Това е резултатът от намаляването на данъците, от което печелят главно богатите. Освен това благодарение на агресивната му търговска и митническа политика ще нараства и дефицитът в търговския баланс на САЩ, който толкова тревожи Тръмп. Тези две неща значително намаляват възможностите - политически и финансово - за прокламираното връщане на величието на страната.

Импулсивни действия

С много страст Тръмп се нахвърли и върху въведените от неговия предшественик Барак Обама здравни осигуровки за американците. Което е доста странно като се има предвид, че Тръмп обича да се представя за президент на "забравените американци", а въпросната здравна осигуровка трябваше да осигури достъп до системата за медицинско обслужване именно на онези американци, които са изключени от нея.

Тези примери са показателни за това колко насериозно трябва да приемаме думите на Тръмп, че работел за това да върне величието на Америка. Той почти е преполовил мандата си, но и до днес този президент продължава да няма ясна стратегия за това какво конкретно означава "Америка на първо място" и как да я осъществи на практика.

Вместо това Тръмп действа импулсивно, което личи и от изненадващото му решение да изтегли американските войски от Сирия. За съюзниците на Америка, както и за самите американци, подобно поведение е пагубно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБЕРАСТ ме родиха

    33 6 Отговор
    "Не съкрати военните разходи, а обратното - повиши ги"

    ДОКАЗАНИ ТЕРОРИСТИ!
  • 2 Ганю Ганев

    26 4 Отговор
    Писна ми на грездея с тез американци и тяхното величие!

    Коментиран от #3

  • 3 на това

    15 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ганю Ганев":

    вярват само мошетата!
  • 4 Газ пикаят немците

    16 9 Отговор
    Защото Тръмп си защитава интересите! Защото им увеличи митата и затвори пансиона, за благородни девици!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Напълно неверни

    12 2 Отговор
    Са твърденията, на драскача, а и насоки дава, кое, ама може би? Е трябвало да направи Тръмп! Съска змийчето!
  • 7 Демократ

    5 15 Отговор
    Ех мечта русофилистици! Само да могат САЩ да се разоръжат, а империалистите от Кремъл да нарушават споразумениата и да се въоръжават. Те рашъните са като ангелчетата - голи, но добре въоръжени.
  • 8 внимавайте някой ви пързаля

    5 6 Отговор
    Че какво му е на американското величие??!!Нали всички натам търчат.Даже и на КОРНЕЛА Мути-комунистката синчето и е там.Лошо няма.
  • 9 искаме си

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мама ви комунистическа":

    черньо или поне баба лесбийк!
  • 10 Тръмп

    9 0 Отговор
    Тоя немски дебил да си гледа которката на Меркел,че с тая миграция бая проблеми ги чакат!!!:):):)Америка ще гледа резила и ще се смее!!!:):):)На Германия доста криви се оказаха сметките с ”мюсюлманската работна ръка”,поканена Незаконно и Престъпно!!!:):):)
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 стоян георгиев

    1 7 Отговор
    всичко е написано точно и ясно.на местните комунисти обаче хич не им се нрави щото няма кво да опонират.те не харесват тръмп,но се радват че такъв дебил управлява сащ ,щото това е добре за путин.а че тръмп е дебил няма място за диспут.потвърждава го всеки американец дето има нещо в главата си,стига да го питат за тръмп.

    Коментиран от #13, #16, #20

  • 13 Хрис

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    СтоЕнчо, и с колко американци си разговарял и как опредляш кой какво има в главата си. Сърбите някъде и то яко. Страхуваш се, че Тръмп ще затвори кранчетата за субсидиране на разните НПО-та, които осребряват троленето ти. За Дойче веле, сам помисли. Навремето, тази агенция твърдеше че българин организирал покушениетo на папа Йоан-Павел, ама нъц. Сега ги е яд, че Тръмп посети по Коледа базата Рамщаин, поздрави американските войници и отлетя, без да кажи едно добър ден на Меркел.

    Коментиран от #17

  • 14 WHouse

    4 0 Отговор
    Стига сте го яли Тръмп, при всичките си недостатъци е по-добър от тези преди него за последните петдесетина години.
  • 15 Патриот

    4 1 Отговор
    Нищо подобно. Напротив Америка не беше велика с унузителната роля на световен джандар. Къде ли не по света умираха американски момчета и президентите ги погребваха с почести защото уж защитавали американските интереси. Нещастни жертви. Тръмп изясни в прав текст, че бсъщност защитавали тоталитарни и крадливи правителства.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 стоян георгиев

    0 4 Отговор

    До коментар #13 от "Хрис":

    никои нищо не го е яд другарю.нито пък някои го интерасува нпотата.тва са разни опростени глупости дето може само деца от трети клас да си мислят че са реални.тръмп прецаква работеща система ,която дава резултати вече 70 години.прави го напълно ненужно и напълно по идиотски начин само и само да си чеше егото.напълно е некомпетентен ,лъже и маже ,няма никакъв морал.тва е човек дето наистина може да се хареса само на комунисти.що се отася до стрелбата по папата,може да отвориш викито и да четеш с къв пистолет е стреляно по него и кои го е дал на агджа,после ми каж има ли вина българия .

    Коментиран от #23

  • 18 стоян георгиев

    1 4 Отговор

    До коментар #16 от "Борисов":

    тоя американски президент е пълен боклук и съм солидарен с инелигентните хора по света.боклук на боклуците е тръмп ,тва е мнението и на шефа на цру и на шефа на фбр и на държавния секретар на сащ както и на военния министър и огромен брои сенатори на сащ от всички партии,тва е мнението на актьори,режисьори,финансисти,бизнесемени,писатели философи...,но не е мнение на путин и ким чен ун,както и на ердоган за момента.та си направи сметка на кого помагам!
  • 19 Ето това ще направи САЩ известни

    2 2 Отговор
    "Китайски контраадмирал предупреди, че Китай може да потопи два американски самолетоносача и така да сложи край на хегемонията на Вашингтон в Тихия океан.

    Контраадмирал Лоу Юен коментира пред аудитория в Шънджън, че „онова, от което САЩ най-много се страхуват, е да не дадат жертви”.

    По думите му новите китайски суперсамолетоносачи могат с лекота да потопят американски кораб от същия клас и така да убият 5000 противникови войници. А ако ударят два, „тогава ще разберем колко уплашена е Америка”. Така САЩ ще остане в историята, като динозаврите!
  • 20 Народен глас

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Тя работещата система от 70 години е пределно ясна. Тази система беше много успешна в България и виждаме до къде доведе. Но може за тези дето си ги изредил точно това да е било целта. Всички ние трябва да застанем зад американския президент да разруши глобалната система на шайка милиардери и техните картели. Мачкай гнидите бай Дончо и ниесме с теб.

    Коментиран от #21

  • 21 стоян георгиев

    1 5 Отговор

    До коментар #20 от "Народен глас":

    и до кво доведе в българия че не ми е ясно?източна европа след идването на системата се приближава към западна евопа по стандарт,начин на живот и свободи.българия е на опашката ,но тва е очаквано предвид масовката тук ,такива фенове на потомствения богаташ дето щял да се бори именно с богаташите!вие очаквате баи ви дончо да е американския горбачов и като руския идиот да осере сащ,но само с чакането ще си останете!а баи ти дончо нищо не мачка ,а само се хвали как щял да смачка ама все не му се получава.

    Коментиран от #22

  • 22 За Гинес си

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Ти целият изтъкан от противоречия и лъжи! Типичен представител на лъжелибералите, унищожители на човешките добродетели изписани от абсурдното ти изречение, което не е изречение, а хаотични думи!

    Коментиран от #25

  • 23 Хрис

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    СтоЕнчиО, и тогава защо папа Йоан-Павел заяви на всеслушание, че България не е извършила атентата срещу него. Хайде Стоенчио хапчетата и навън на въздух!

    Коментиран от #26

  • 24 Евроатлантик

    0 3 Отговор
    Аз съм български соросоид либерал застъпващ за истамбулската конвенция и демокрация. Дайте му импийчмънт на този Тръмп и да си дойде пак Хюсеин Барак Обама. Слава на демократите. Щще затворим отново американските заводи и айде за Китай и И ндия. Ще спрем и петрола и ще купуваме от ОПЕК.

    Коментиран от #27

  • 25 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "За Гинес си":

    кажи ми само едно единствено нещо за което тръмп не излъга.дали за личния си живот ,дали за бизнеса си ,дали за връзките с русия,дали за политиката си...кажи бе едно единствено намери!!!!хвърлял съм бил думи!!!!аз другарю съм конкретен.всичко писано от мен е с конкретита.имена ситуации факти.ти като няма кво да опонираш и се чудиш кво да напишеш!
  • 26 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #23 от "Хрис":

    папата заяви че и агджа е невинен бе убавец.те папите така се държат .само че както ти казах отвори българското вики в него пише кои е дал пистолета на агджа и паспорта му.та ако една страна даде на терорист оръжие и фалшиви документи тя носи ли отговорност за атентата дето е извършил терориста с този пистолет и под прикритието на въпросния паспорт.и само да те питам ти 1980 година би ли могъл да получиш в българия по някакъв начин фалшив паспорт и оръжие ?как така един турски терорист ги е получил,а?аиде отговори !!!!
  • 27 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "Евроатлантик":

    само да те питам като си фен на тръмп,що не го харесват републиканците в сащ?що го смятат за идиот неговите съпартиици и то наи-консервативните такива,като макеин и буш старши.буш старши бе шеф на цру и вицепрезидент на реигън.тои би трябвапо да е луд по тръмп.само че ядец.смяташе го за ненормален и изрично предупреди да не идва на погребението му!същото бе и с маккеин.та отговори що така бе убавецо?

    Коментиран от #28

  • 28 Евроантлантик

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "стоян георгиев":

    Ми ти като го смяташ за ненормален и лаеш срещу него иди и протестирай пред американското посолство, пиши отворено писмо до американския посланик, които се води негов личен представител по американската конституция. Седиш и спамиш и си мълчиш и се криеш. Афиширай, ще искаш да свалиш Трзмп и да върнеш твоя любимец Барак Хюсеин Обама.

    Коментиран от #29

  • 29 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Евроантлантик":

    аз изразявам мнението си в социалните мрежи.мисля че това е достатъчно и видно.не искам да идва обама .падам си по републиканците ,но не и по тръмп.
  • 30 Владимир Иванов

    0 0 Отговор
    Тръмп е пич!!!!!
    Ще гласувам пак за него.