12 Февруари, 2019 13:00 6 868 48

Българската шизофрения е уникална! Няма спасение, да знаете...

  • протест-
  • елена йончева

Ако в миналото редовият българин е "революционер" в кръчмата, то днес си въобразява, че е такъв, в социалните мрежи

Българската шизофрения е уникална! Няма спасение, да знаете... - 1
Снимка: Shutterstock.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В началото да споделя в обобщен вид резултатите от моя социално-психологически експеримент-протест: "Подкрепа за Елена Йончева":

Преди около две седмици моята статия "Аз подкрепям Елена Йончева" имаше около 50 000 прочитания и близо 5 000 харесвания - прекрасна почва за полеви естествен експеримент, за да видя колко от тези хора реално ще изразят подкрепата си за Елена Йончева срещу сградата на Народното събрание.

Протестът беше обявен за дните 06.02 (сряда), 07.02. (четвъртък), 08.02. (петък), 09.02. (събота) и 10.02. (неделя) от 11.00 часа пред паметника на "Цар Освободител". Умишлено вкарах три работни и два почивни дни, за да проверя има ли разлика в евентуалната активност на иначе онези 5 000 "лайквания" - повтарям, мен не ме интересуваше масовостта, а само това какъв процент от активните, които са харесали виртуално моята позиция, ще имат куража да я заявят и публично като присъствие.

Статистически би трябвало на този протест-подкрепа да дойдат поне между 30 и 300 души в работните дни, и между хиляда и три хиляди в почивните дни, но фактите са такива: в сряда 16 човека, в четвъртък 9, в петък 16 човека, в събота по едно време се събраха 18, но останаха 15 човека, а днес в неделя бяхме 13 човека, тъй като един прекрасен баща беше довел и детето си (използвам случая да кажа, че семейство Венчеви от Пловдив, които не познавах до този момент, бяха дошли специално, за да изразят позицията си, за което им благодаря!).

С други думи, първият извод е, че ако в миналото редовият българин е "революционер" в кръчмата, то днес си въобразява, че е такъв, в социалните мрежи - иначе все същото отчуждение от общностни цели, от колективни намерения, тъй като страхът за личното и семейното оцеляване парализира всяко социално действие!...

Впоследствие да кажа, че през тези пет дни намериха емпирично потвърждение моите теоретични изводи, особено в последната ми книга "Критическата психология на българската история", които излагат на показ и безпощадно възпроизвеждащата се през вековете българска шизофрения! Едни идиоти ми говорят, че неправилно съм избрал часа, други оспорват мястото, трети кретени ме ругаят, че съм организирал протест в подкрепа на Елена Йончева, а не срещу днешния геноцид спрямо българския народ, четвърти...?!

Да продължавам ли?! А бе, кретени, 5 000 души харесват една конкретна акция, а на място не могат да се съберат и 20 човека, бе, драги?!... Вие наистина ли не можете да си представите какви идиоти (не дебили), откровени идиоти сме това ние, българите?!...

Може би най интересното от всичко през тези пет дни бяха моите разговори с полицаите, които охраняваха "протеста", а най-вече откровението на един от тях: "Ех, професоре, нима не знаете, че всички протести в България са платени и ако няма пари, българите не протестират!"...

А когато попитах един от началниците им дали знае последните думи на Васил Левски преди да го обесят, а той ми отговори, че не се сеща, му ги припомних: "Българите жадуват свободата, но искат някой да им я занесе в къщи на тепсия!"... Отговорът на полицейския началник беше поразителен: "Велик човек е бил Левски, ние не сме като него!"...

И накрая, да припомня само накратко:

"Народе????" - Левски;

"А вий, вий сте идиоти!" - Ботев;

"Не народ, а мърша!" - Славейков;

"И с девет чифта биволи да ви впрегна пак не мога да ви изкарам от блатото, в което сте затънали!" - Учителят Дънов...

Мисля, че няма нужда да продължавам с цитати от най-великите българи, които макар и отвратени от народа си, все пак се надяват някога той да се събуди от вечния си унес да разчита някой друг да свърши неговата собствена работа по бъдещето на собствената му държава, която никога не е усещал като собствена отговорност!...

Иначе си пишете в мрежите, пенявете се колкото си искате, но истината е, че си заслужавате всичко, което ви се случва - заслужавате си и Мутрагеньо, и Шайката Му!...

Това е положението, уважаеми дами и господа, драги ми другарки и другари!...

П.П. Обмислям през м. март протест под надслов: "България вън от НАТО"!... Ще ви уведомя допълнително! Хай много ви здраве!...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Танас

    55 44 Отговор
    Не са виновни хората,каузата ти е кофти.

    Коментиран от #25, #47

  • 2 Сиромаха

    46 11 Отговор
    Вие го съсипахте този народ, смачкахте го размазахте го!!!! Искате да Краде те и някой да ви защитава!!!! Ами, НЕ МОЖЕ!

    Коментиран от #8

  • 3 Хахаха

    45 28 Отговор
    Колко е прав само....
  • 4 регулировчик

    41 28 Отговор
    НАТО вън от България!
  • 5 Архангел Михаил

    20 2 Отговор
    Брей почнал си да помъдряваш!
  • 6 Професоре,

    38 20 Отговор
    И тези 5000 лайка са платени от едно място и са генерирани от десетина тролсолдата
  • 7 замислен

    40 6 Отговор
    И що така бе, професоре? Иначе, туй което си "открил", само дебилите не го знаят.
  • 8 мишок

    21 5 Отговор

    До коментар #2 от "Сиромаха":

    Като си смачкан и размазан, що дириш тука на клавиатурата, а не излезеш на улицата с другите, които уж подкрепяш ... но от леглото в къщи
  • 9 Смотаняци 33

    24 18 Отговор
    Я ходи за една супа. Професор по манипулация с неуспешен край.
  • 10 1234

    5 23 Отговор
    То си е така, ама нека поне не цитира шизофреника Дънов.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 харчи ли се бозата майсторе

    19 9 Отговор
    А ми това говори колко Ви е са стойностни читателите, господине. Вие и подобни за някакви съвременни възрожденци на България ли се взехте? Комично е.
    Клише до клише - популизъм до популизъм са всичките Ви писания.
  • 13 ДДРОнег

    21 5 Отговор
    Професоре, говори за София, щото протести и да има в другите градове, напр. в Русе, на управляващите им е още повече през оная работа !!!
    А относно неявяването на протеста - ами хората отдавна се отчаяха, щото винаги се намира кой да ги яхне след това и да извлече дивиденти главно за себе си !!! Аз повече с обществена или политическа работа бих се заел само, ако ми се плаща стабилно !!! Щото повечето "протести" за нещо , някой ги прави за себе си, а "идиотите" като мен само се дерат гърлата по площади и улици !!! АЗ не намирам Оправия и май не съм само аз, отдавна всеки гледа САМ да се Оправи, идеите без пари умряха ...
  • 14 Truth

    42 5 Отговор
    Има простичко обяснение на този уж феномен на липсващите хора на протестите. Хората с 2 грама мозък са напълно нясно, че каквито и да е протести нямат резултат и от тях няма смисъл. "Ама как така?" - Управляващите са напълно наясно, че българите НИКОГА няма да направят нищо повече от това да протестират. Ние сме страхлив народ и най-върлите ни форми на опозиция се ограничават до плюене по разни форуми и сайтове и евентуално мандахерцане по някой и друг протест. Колкото и да е тъжно - е факт. Аз не се различавам от другите, както виждате. И аз си пиша тихичко тук, работя си на тихичката работа и се прибирам тихичко вкъщи.

    Какво са казвали великите българи в миналото, за съжаление вече няма никакво значение. Тях ги помним като имена и все по-малко като дела. Второто ще изчезне с времето.

    Никой не ни е виновен - такъв ни е манталитета. Народ като българите може да бъде управляван само от брутална диктатура. Трябват жестоки наказания и страх. Българите сме такива, че и малко свобода да ни се даде - ние винаги гледаме как имаме повече и повече. Мразим съседа, ако той има повече. Мразим работодателя, защото той има повече. Мразим западняците, защото имат повече и видиш ли било на наш гръб. Мразим и руснаците, щото пък те ни били виновни за сегашната ситуация, а през цялото време не виждаме единствените виновни - ние българите. Няма значение кой ни управлява. Всеки един от нас, ако се добере до такава власт ще стане същия. Ще види как да може "да се уреди"

    Коментиран от #29, #42

  • 15 Пеньо

    20 15 Отговор
    Тя и путинофилията е като шизофренията. Няма логика в това да си падаш по един чужд диктатор! Освен, ако не си на заплата при него!

    Коментиран от #27

  • 16 Иво

    29 2 Отговор
    Много си прав, българинът е голям революционер но само на маса. Помня през 2016 г. когато тръгнаха да му вземат ракията що за народ се вдигна и веднага управляващите дадоха назад с закона за акцизите.
    В ракията му е майката.
  • 17 Дришо

    19 6 Отговор
    Професора, беше нещо и в ДПС - агент - провокатора заработва парите си !
  • 18 Клерк

    11 0 Отговор
    Прав е полицаят, ако няма шарко-парко, и то стабилно и постоянно, протестът е обречен, това не ти е 2013/14 год.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 харчи ли се бозата майсторе

    13 8 Отговор
    Това са тотално безпътни пиянски констатации от високото равнище на червената професур. Къде е стойността на статията, че не я съзрях, Проф. Констатацин Констатацинов ?
  • 23 харчи ли се бозата майсторе

    13 4 Отговор
    Малко Левски, малко Ботев и Славейков и така до края на света! Тра-да-да-тра-да-да...
  • 24 Вижда се

    9 14 Отговор
    Професорът е много прав, но от доста от коментарите тук става ясно защо не може да бъде разбран, просто 80-те %, дори 90-те...
  • 25 Прав си брато

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "Танас":

    Ако каузата беше "кебапчета и по 20 лева защото сте готини" щеше да изкара на площада много повече "протестиращи"
  • 26 СмотанЯк

    14 3 Отговор
    Професоре от вашата статия разбрах. Абе пробвах се ма не ми стана. Българина е някаква стока. Вие сте по нагоре в хранителната и трябва да ви станем порция. Пък какво ви е направила шизофренията като поне тя спасява някой хора от реалността в която никой не я харесва. Така, че и вие сте в кюпа какво се оплаквате.
  • 27 Голям прос

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "Пеньо":

    Ти по Тръмп ли си падаш? Стига писа глупости
  • 28 Гост

    7 4 Отговор
    Така е, прав е човека! Навън си мълчим и се затваряме в черупките си, ама дай ни интернет и форуми и гледай сеира български - какви сме партиоти и ербапи, как всичко знаем и всичко можем да оправим, ей така, като с магическа пръчица! Как можем да набием и накажем всеки, който не смеем да погледнем иначе в очите! Аман от клавиатурни нинджи!!!
  • 29 Гост

    10 4 Отговор

    До коментар #14 от "Truth":

    Браво човек!!! Най-точният и пълен коментар в тази статия, описващ българската действителност!!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Илия Илиев

    7 3 Отговор
    Диагнозата шизофрения е много удобно извинение за финансовия геноцид на Правителството срещу българските граждани,ако си затънал в бедност и недоимък психиатичните диагнози са прикритие за социалните проблеми.
  • 33 Българофил

    20 1 Отговор
    Шизофренията се отнася за друго. Хем да си комунист, хем да ползваш благините на капитализма!
  • 34 ленчето йончева

    12 4 Отговор
    през 2015 купих недвижими имоти за 1.2 милиона лева.това само по данъчна оценка,по пазарна,няма да ви казвам.благодаря за подкрепата.
  • 35 Създателя на Шизофренията

    4 1 Отговор
    Ей като беше палач не се оплакваше сега стана каквато стана и почна да се джендиш и ти. Ей че неблагодарници.
  • 36 ТОЧКАТА

    2 1 Отговор
    ...няма вече комунисти ,които да се жертват за други...Сега вече се надяваме на ..спайдърмен,батмен,капитан америка,курмен и прочие ...мен.....Е --съвремие и козяшки похвати обезсмислят повечето протести...Особено ако опре до,,правовата държава,,...Битката в Добруджа против шистовия газ е показателна.
  • 37 Карл Маркс

    12 2 Отговор
    Обмисли и протест "БСП в Сибир".
    Ще е от особена полза!
  • 38 727

    5 1 Отговор
    Важното е да спомене,така между другото,за последната си книга.Другото е ...
  • 39 Проф.

    4 3 Отговор
    мноУ си тъБ,наборе.....язък!
  • 40 Бананова Република

    9 2 Отговор
    О-О-О говорителчето на Доган в подкрепа на кукумявката Елена Йончева. Още ли ще продължавате да отричате връзката ДПС-БСП .
    Който гласува за БСП е за ДПС ,Доган и Пеевски .
  • 41 Станишко

    6 2 Отговор
    И ти и кауза ти не струват. Аз съм виждал в Торонто протест срещу лошото време от около 50 човека с плакати и прочие. Един от лозунгите беше: "Лошо време иди си" а другия "Искаме топло" Така, че никаква идиотия, пък било то и супер идиотия, като защитата на тая патка Йончева, не може да ме учуди.
  • 42 Българан

    3 4 Отговор

    До коментар #14 от "Truth":

    Браво!!!!!!Това е истината.Отнася се за всички и за страхливите интелектуалци и за обикновения българин да не говорим за тълпата и мързелива провинция
  • 43 1944

    5 3 Отговор
    платени червени тролове
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ГЕОРГИ

    3 1 Отговор
    Замени думата "ДРАГИ" с ДРУГАРИ за да си искрен!
    Плаща се за лаик,не за излизане на студьт!
    Някои е забравил да плати?
  • 46 ГЕОРГИ

    2 2 Отговор
    Замени думата "ДРАГИ" с ДРУГАРИ за да си искрен!
    Плаща се за лаик,не за излизане на студьт!
    Някои е забравил да плати?
  • 47 Дядо

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Танас":

    Ленчето е готино парче , ще я ошетам дори и без пари /може една-две мастички/ .
  • 48 250

    1 1 Отговор
    Извинявайте, Вие наистина ли сте професор? По нищо не личи......