Last news in Fakti

29 Март, 2019 19:00 2 475 15

„Взгляд“: Китай помага на Русия да внася разделение в ЕС

  • китай-
  • русия-
  • ес

Франция е "по-малкото зло" от двата гранда в ЕС

„Взгляд“: Китай помага на Русия да внася разделение в ЕС - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Китай активно купува и разделя Европа. Така могат да оценят резултатите от неотдавнашното посещение на Си Дзинпин в редица страни от ЕС. Освен сключването на колосални търговски договори, тази визита има и политически компонент - и в този смисъл действията на Пекин очевидно са в полза на Москва, анализира руският вестник „Взгляд“.

Икономическата намеса на Китай в Европейския съюз започна отдавна, но сега не беше особено забележима. В края на краищата, това не беше извършено чрез безсрамен натиск (както правят американците), а чрез тихо пълзене в обещаващи проекти, но без достатъчно пари.

Пробата на Пекин може да се счита стартирането на формата 16 + 1 във Варшава през 2012 г. Това са споразуменията за търговско, икономическо и инвестиционно сътрудничество на 16 страни от Централна и Източна Европа, които някога са били в социалистическия лагер (Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Македония, Черна гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения) и Китай. 11 от горепосочените са членове на ЕС, но ръководството на ЕС не възпрепятства сключването на сделката. Напротив, въздъхва с облекчение: самото финансиране от „Общността на 28-те“ за подкрепа на икономиките на източноевропейските държави нямаше необходимият обем.

Китайците умеят да чакат. Почти до 2018 г. Пекин прехвърляше инвестициите си в Европа много предпазливо, в незабележими части, натрупвайки дялови участия в транспортната мрежа на различни страни (главно акциите на морски пристанища на Гърция, Италия, Испания и някои други). И след като започнаха да оказват влияние върху политиката на превоза на товари в Стария свят, реши да обърне внимание на технологичните предприятия на ЕС. И в този момент инициативата на Доналд Тръмп за „връщане на величието на Америка“ излезе на преден план. Тръмп наложи високи мита върху стоки, доставяни на Съединените щати от Европейския съюз, като продължава да настоява европейците да купуват американски стоки на преференциални условия. Европа се сблъска в търсене на изход - и тогава Поднебесната империя дойде на помощ.

Общата инвестиция на китайските държавни компании и банки в страните от ЕС през 2018 г. достигна 60,4 млрд. долара (малко повече от 52,760 млрд. ввро). В сравнение с 2017 г. размерът на инвестициите се е увеличил с 82%.

"Китай реши да се ориентира към Стария свят, като се има предвид, че инвестициите там ще бъдат безопасен и привлекателен бизнес", заяви испанският El Confidencial през януари 2019 година. - Европейските изглеждат още по-значими, ако вземем предвид факта, че световните преки чуждестранни инвестиции в Китай са спаднали с повече от 45% през миналата година до 108,2 млрд. долара (около 94,52 млрд. евро). Едно просто изчисление показва, че на Европа се падат 56% от общите средства, инвестирани от Пекин в различни икономики по света. "

В петте най-големи държави, които са получили най-много средства от Китай, четири са в Европа, а три от тях са ЕС: Португалия, Финландия, Нидерландия и Обединеното кралство. В Париж и Берлин прозвуча тревога: парите на азиатския гигант влязоха в Европейския съюз, но минаха през основните ѝ „акционери-концесионери“ - Германия и Франция. Ангела Меркел и Емануел Макрон се ангажираха активно да предложат на своите партньори в ЕС „да се страхуват от китайските подаръци. Лидерите на ЕС предупреждават, че азиатските пари могат да разделят единството на Европа - но на практика не предлагат друг капитал.

Останалата част от Европа - Италия, Гърция, Унгария и други страни, останали по този начин назад, разбраха, че няма причина да „чакат за услуги“ от Европейския съюз и открито започнаха да търсят алтернативи. В списъка на първите две места са Китай и Русия.

Изборът на страните, които да посети Си Дзинпин по време на пътуване до Европа от 21 до 26 март не може да се нарече случаен. Италия, с дясното си популистко правителство, днес не е просто камъче в обувката на Европейския съюз, а на практика центърът, който се противопоставя на оста Берлин-Париж. Китай използва финансовите трудности на Рим, не само за да спечели, но и за да укрепите позицията си в Европа и да създадете Апенински плацдарм, от който да води по-нататъшна атака срещу Стария свят.

Франция е "по-малкото зло" от двата гранда в ЕС. По-гъвкава, поради по-слабата икономическа стабилност, отколкото в Германия, и наличието на точки на натиск, които могат да бъдат натиснати я прави подходящ избор. Не бива да се забравя и влиянието чрез Париж върху Берлин.

В Рим Си Дзинпин подписа 29 споразумения на обща стойност 2,8 милиарда евро. В днешно време, може би не това не са Бог знае какви пари. Но сред тези 29 документа има един, все още не изразен с конкретни цифри, но е фундаментален. Това е меморандум за намерения, с който Италия стана първата държава в света G7, която се съгласи да участва в глобалния проект „Един пояс - един път“.

Досега „Новият Път на коприната“ се разпростираше до Близкия изток, Азия и Северна Африка, а сега крайната му (временно, разбира се) точка е Апенинският „ботуш“. Със своите пристанища в Генуа и Триест. Италия се превръща в ключова страна за доставката на стоки от Европа към останалата част от света и от останалия свят към Европа.

Ясно е, че Китай няма да спре дотук, тъй като гръцкото пристанище Пирея и испанската морска порта във Валенсия са под контрола на държавни дружества от КНР. За Италия „влизането в „Пояса“ означава да се получи добър шанс да се измъкне от големите дългове (държавният дълг на страната е 131% от БВП).

Останалите 28 договора включват взаимодействие в онлайн търговията, селското стопанство, банкирането, сателитните комуникации и т.н. Италия има шанс да се възстанови икономически. Не е нужно да сте ракетен учен, за да предполагате, че утре заради този шанс ще дойдат много от нейните другари в нещастие от Европейския съюз. Според анализаторите на Morgan Stanley, китайските банки с държавно участие могат да отпуснат 1,3 трилиона долара при преференциални условия за държави и компании, които желаят да участват в проектите от инициативата „Един подпис – един път“

След това Cи отиде в Париж и би могло да се каже, на белия кон на победителя, готов да предложи своята помощ в борбата на ЕС срещу отвъдморските рекетьори.

Емануел Макрон, въпреки цялата си наполеонова природа, не се осмели да преговаря с представител на азиатския гигант сам и повика "момчетата от двора" - германският канцлер Ангела Меркел и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Това е красив ход: да се чувства по-уверен и да намекне на немския колега, - ние също сме тук, за да се погрижим за вашите икономически интереси. Цялото европейско трио в един глас информира китайския посетител, че по принцип те харесват „Пътя“ и „Пояса“,. Но на Пекин трябва да е ясно, че "такива въпроси не се решават прибързано".

Президентът Cи разбира всичко съвършено и измисли козове под формата на предложения, които не могат да бъдат отказани. Китайският лидер е подписал договор с концерна "Еърбъс" за закупуване на 300 самолета (34 милиарда евро). Китай, ако някой не знае, доскоро беше един от основните клиенти на американския "Боинг". През 2017 г. тази компания за производство на самолети продава на Поднебесната империя около 20% от продукцията си.

Митническата война на Пекин с Вашингтон и два разбити „Боинга“ предизвикаха рязък завой в китайското въздушно пространство.

Освен това Париж и Пекин подписаха споразумения за изграждането на вятърна електроцентрала в Китай от френски фирми (1 милиард евро), 10 нови морски плавателни съдове (1,2 милиарда евро), създаването на френско-китайски инвестиционен фонд (1 милиард евро), доставки на френски селскостопански продукти и др. Общият пакет възлиза на 40 милиарда евро. След това по-мекият Макрон заяви, че “подписаните споразумения вдъхват надежда, че европейците скоро ще вземат участие в глобални проекти в Китай”. Си реши да се въздържи от коментар по този въпрос.

Няма съмнение, че Германия е била в плановете на пътуването на китайския лидер към Европа също неслучайно. Изглежда, Си, на първо място, се надява да събуди някаква немска ревност към французите („ на тях им наливат пари, а на нас не“ , Но в Берлин, по негово мнение, те все още не са готови и затова има смисъл да бъдат насочени с „желязна ръка към щастието“ и да изчакат „клиентът да узрее“.

Китайска експанзия във формата, в която се осъществява, е от полза на Русия. Първо, парите на Пекин могат да укрепят отделните държави-членки на ЕС, но съюзът като цяло не се обединява, а напротив, се разделя. В края на краищата, всяка от държавите в Европа, които са в контакт с Поднебесната империя, действа главно в техните собствени интереси. В ситуация, в която националните приоритети са по-високи от всички европейски, за Русия е много по-лесно да взаимодейства със специфични държави и правителства на страните от ЕС.

Второ, движенията за национална самоидентификация стават все по-силни в държавите, които забогатяват поради китайските инвестиции. Което, от своя страна, все повече идва с идеи за отмяна на наложените на Русия санкции и че „е по-добре да се търгува с Москва, отколкото да бъдем враждебни”.

Трето, Европа, подхранвана от Китай, постепенно се превръща от съюзник на Вашингтон в негов съперник. И така, светът се движи към установяването на многополярност, един от полюсите на които Русия планира да стане.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ernesto Guevara

    14 3 Отговор
    Кво лошо има?Всеки си гледа интереса...

    Коментиран от #3

  • 2 Емил

    4 11 Отговор
    Така е! Всички (Русия, САЩ, Китай...) са изплашени от ЕС и еврото! Само предателите у нас, в Унгария, Италия..., платени от горните, не се наприказваха!
  • 3 Емил

    4 11 Отговор

    До коментар #1 от "Ernesto Guevara":

    Дребните интереси на отделните държави в ЕС само пречат на развитието на Общността и се подхранват от предатели!

    Коментиран от #4

  • 4 Borislav Popov

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    За каква общност говориш ? Кое е това което свързва държавите от ЕС ? Това не е нито държава с единни закони , нито федерация ! Погледнато от страни - мяза на един битпазар където всеки се пазари за всичко !

    Коментиран от #11

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Баце

    8 0 Отговор
    Предлагам шорошчетата да почват да учат китайски иначе в скоро време нанай си маро :-)
  • 7 onq s konq

    3 7 Отговор
    Последното изречение:"Светът се движи към установяване на многополярност,един от полюсите на която Русия ПЛАНИРА ДА СТАНЕ".Което значи,че Русия все още НЕ Е ПОЛЮС,А САМО ПЛАНИРА...някой хубав слънчев ден в необозримото бъдеще.А ЗАЩО русофилите тука БРУТАЛНО СЕ ПРОВИКВАТ че "Светът вече е многополюсен"?Обяснението е просто:..."Защото са русофили":)Показателното/и особено важно/ в статията обаче е,че ЗА ПРЪВ ПЪТ ЧЕТЕМ ЗА ДЪЛБОКИЯ АНТАГОНИЗЪМ между Русия и съседът Китай,който упорито,БАВНО и неотклонно дъвче Русия,докато я...изяде с парцалите!Което основно става по 2 линии:1/Вътрешна-чрез икономичаско превземане на обширни райони основно в Сбир/няколкостотин хиляди кв.КИЛОМЕТРИ/ "под аренда" за 50г. с цел експлоатиране на прир. богатства населявайки ги АКТИВНО със СВОИ китайски граждани.2/Външна-ОГРАНИЧАВАЙКИ РЕШИТЕЛНО чрез финансови механизми СФЕРИТЕ НА РУСКО ВЛИЯНИЕ в Азиатския регион,причинявайки на Русия огромни загуби.

    Коментиран от #8

  • 8 Нощна смяна

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Не е на хубаво да си разказваш сънищата до обяд !
  • 9 Бай Шиле

    6 0 Отговор
    Eмиле,тази материя не е за теб.Пусни си Гери Никол с яката дупара и си гледай кефа.
  • 10 Госあ

    1 1 Отговор
    Ха-ха-ха смешници. Когато краварите и ушанките търгуват с Китай нема проблем, обаче Китай като се обърна към когото трябва почнаха да дават акъл 😂
  • 11 Глас

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Borislav Popov":

    Много си далеч от истината. То в Русия за това не се говори и чете. Ти откъде да го знаеш. България , за да влезе в ЕС трябваше ДА СИ ПРОМЕНИ ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО СПОРЕД ИЗИСКВАНИЯТА НА ЕС.ЗАКОНИТЕ НИ ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯТ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО !!! Понимаеш торавищ колхозник!

    Коментиран от #12

  • 12 Да си знаеш

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Глас":

    Да де-точно -променихме си законодателството под европейските закони---които са сьздадени да защитават сьздателите на тези закони--схващаш ли разликата????...по простичко няма как да ти се обясни...Ако и сега не си разбрал-загубена кауза си.
  • 13 емa

    2 0 Отговор
    Интересна статия за хора които поне малко разбират от световната политика.До вчера " цивилизованите европейци и Америка тръбяха ,че " либералната " икономика -свободно движение на капитали, стоки и трудови ресурси - е прогресивна хумана и тн...Сега същите " колонизатори " които мислеха, че Китай ще остане като Африка разграбване на земните богатства а Китая като страна която ще осигурява евтина работна ръка без високи технологии слабо развита " колония" в нов вариант.Докато ние за 30 години разрушихме всичко и станахме нов пазар то Китай изпривари всички страни и зае 2 в някои област даже първо."Цивилизованите лицемерни господа" говорят, за Китайската експансия ,разидинение на Европа." Цивилизованите колонизатори" за съжеление не не могат да проумеят , че светът е съвсев друг че, те Европейците са изостаноли в много област :IT технологии Военната ,Космическата, В атомната (имам предвит 4 + поколение атомни централи) .

    Коментиран от #14

  • 14 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "емa":

    Не съм съвсем съгласен с всичко. Особено втората част. ИТ не са само таблети и компютри за сърфиране в мрежата. ЕС правят много софтуер и хардуер както за медицината,така и за индустрията. Наскоро показаха и как може да се вземат проби от комета, което в никакъв случай не е по проста задача от китайската мисия на Луната. Относно енергетиката, международният проект за ядрен синтез основно между Франция и Русия има за цел да изведе ядрената енергетика на съвсем ново ниво.
  • 15 123

    0 0 Отговор
    Така е, Русия и Китай се опитват да разединят ЕС, както и ЕС и САЩ. Те знаят, че ако западът е единен, ще доминира в световнага политика.