Last news in Fakti

18 Април, 2019 10:00 4 180 20

Washington Times: Превръща ли се Америка в страна на кретени?

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • кретени
Washington Times: Превръща ли се Америка в страна на кретени? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Когато хората са добре информирани, може да им се повери собствено управление“. Това написа Томас Джеферсън през 1789 година, пише вестник Washington Times в материал, представен без редакторска намеса.

Но ако Джеферсън можеше да прочете резултатите от последното изследване на Woodrow Wilson National Fellowship Foundation, той можеше сериозно да се усъмни в способността на съвременната Америка за самоуправление. То показва, че повечето американци биха провалили дори на най-основен тест за гражданство.

Днес 60% от завършилите колеж не могат да посочат нито една стъпка, необходима за ратифициране на конституционната поправка; половината не знаят колко дълги са мандатите за представители или сенатори. Двама от петима не знаят, че Конгресът има властта да обяви война.

Първата поправка забранява „установяване на религия“ и гарантира „свободното упражняване на религия“, но мнозинството от американците вярват, че Конституцията създава християнска нация. Един на всеки 10 смята, че Конгресът всъщност може да „отхвърли атеизма, защото САЩ са една държава под Бог“.

Става все по-лошо. Десет процента от анкетираните завършили колеж смятат, че Съдия Джуди (реалити-шоу – бел.прев.) в момента работи във Върховния съд.

Всъщност, поп-културата е по-известна от основите на американската гражданска и историческа история - дори когато тези „поп“ референции са на десетки години. Повече американци могат да назоват „Тримата глупаци“ (Three stooges) от трите клона на правителството и три пъти повече могат да идентифицират града с пощенския код 90210 (тийнейджърски сериал, Бевърли Хилс), отколкото града, където е написана нашата конституция.

Дори най-елементарните познания за този основополагащ документ убягват на твърде много американци. Едва половината (53%) например знаят, че първите 10 изменения се наричат Закон за правата. Една трета не могат да посочат нито едно право, защитено от Първата поправка. А това, което много хора знаят, е погрешно. Например, повече от 1 на всеки 10 американци казват, че Законът за правата защитава правото да притежавате домашен любимец.

Само 35% знаят, че първите три думи на Конституцията са: „Ние, хората“ (We, the People). За сравнение, две трети смятат, че основателите на Америка, а не Карл Маркс, са написали фразата „От всекиго според способностите, на всекиму според потребностите“и всъщност ги поставя в Конституцията.

Това, което наистина е плашещо, е как това зашеметяващо непознаване на Конституцията предизвиква презрение. Ако гласуваме днес, само половината от анкетираните заявиха, че ще гласуват за приемане на Конституцията. Още по-малко вярват, че Конгресът трябва да следва Конституцията. Толкова за върховенството на закона.

Щом се заговорихме за законите, недоразуменията по отношение на съдебната власт са особено остри. Годишните изследвания на Центъра за обществена политика на Аненберг (The Annenberg Public Policy Center) например показват, че всеки четвърти американски гражданин смята, че решение на Върховния съд от 5-4 се изпраща на Конгреса. Всеки четвърти също смята, че „може би е по-добре да се премахне напълно съда“.

Джордж Вашингтон каза, че образованието на младите хора в науката на управлението е жизненоважно, защото те са „бъдещите пазители на свободите на страната“. Но Националният център за държавни съдилища установи, че само един на всеки пет възрастни в САЩ може правилно да посочи имената на всичките три клона, а 2 от 5 не могат да посочат нито един.

Самюел Адамс пише, че свободата на нацията ще бъде сигурна, докато „добродетелта и знанието се разпространяват сред хората“. Прекалено много американци смятат, че Съдия Джуди е съдия във Върховния съд, Карл Маркс е баща-основател (на САЩ), а леля ти Луси има специално определено конституционно право да държи тези 26 котки. Смешно е, докато не осъзнаеш, че гражданската неграмотност се простира до такава степен, че мнозина очевидно са напълно съгласни да се пренебрегне Конституцията или тя да бъде изцяло изхвърлена.

Джеферсън казва, че една нация не може да очаква да бъде „и невежа, и свободна“. В името на нашата нация и собствената ни лична свобода е важно да се върнем към преподаването на основите на американската гражданска наука. Ние проваляме бащите основатели.

Томас Л. Джипинг е заместник-директор на Центъра за правни и съдебни изследвания на Фондация Херитидж. Пейтън Смит работи в програмата за млади лидери на мозъчния тръст.

Превод и редакция: Иван Христов


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЕ НЕ СЕ ПРЕВРЪЩА

    39 0 Отговор
    ТЯ ВИНАГИ Е БИЛА ТАКАВА
  • 2 Гост

    50 0 Отговор
    Лошото е, че нация от кретени се води за "пример на свободното общество". А още по-лошото е, че някой се опитва всячески да убеди света, че тази нация е върхът на обществения строй по света. А най-лошото е, че някой със всякакви средства налага този обществен строй по света.
  • 3 Невъзможно

    12 0 Отговор
    Не би могло нещо да се превърне в самото себе си, така че не е вярно.
  • 4 Перър

    30 0 Отговор
    Те досега бяха кретени сега и по зле става.
  • 5 Московска газета

    16 0 Отговор
    Определено определено!
  • 6 Тия са свършени

    21 0 Отговор
    Мексиканските наркокартели им разказаха играта на тия.
  • 7 да питам

    25 0 Отговор
    да не би в БГ да е по-различно? Още по-зле е! Доказателството е в онези 80%, нали се сещате? Не са виновни американците, нито руснаците, нито дори българите. Ще става още по-зле. Жалко, че имаме черепни кутии и съдържанието в тях става все по-гладко.
  • 8 Анти седераст

    6 0 Отговор
    Наркоманииии, вие сте свободни.
  • 9 Антей

    25 1 Отговор
    Ами, ако някой направи подобна анкета и в България....., да не мислите, че резултатите ще са по различни......😂
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Госあ

    20 1 Отговор
    😂 много добро заглавие 😂 и това е пример за световният ред. Хубаво Путин иска да забранява социалните мрежи. Това е една добра стъпка за ограничаване на кретенията. Че тя е заразна да знаете. Чумата на 21 в.
  • 12 Хасан

    14 0 Отговор
    Ами това е американския модел ..зомбирано,лесноуправляемо обшество ..препоръчвам ви да гледате ”VİCE", American Sniper"
  • 13 Путин

    10 0 Отговор
    Тя винаги си е била такава...е и на педали разбира се!
  • 14 НАТО ВЕЦ

    18 0 Отговор
    В световен мащаб, с малки изключения, основно медийната среда, но и "образованието" се занимава с "производство" на идиоти за нуждите на световната идиотокрация.
  • 15 идиоти водени за носа от жидовете

    21 0 Отговор
    незнам за кого това е новина, та те са отдавна дебилска държава, осем години живях и съм убеден че това не е от вчера, дори и по-възрастните са малоумни но с претенции за господари на света
  • 16 Морук

    11 1 Отговор
    Вижте им президента и си правете изводите ,жълт клоун на Бело ,народа какъв да е ,тука си имаме тиквен бостан
  • 17 Диамантената ръка

    10 0 Отговор
    Всички нации са такива, за повечето хора е достатъчно да има хляб и фейсбук...
  • 18 Bulgaria+Deuchland=brotherhood

    3 4 Отговор
    Аххххх колко много липсва на света БОГ Адолф Хитлер....ще се усетите вие,че Хитлер е бил прав,но ще бъде твърде късно,защото еврейте и комунистите ще са ни погубили напълно.Бог да ви пази от комунисти и комунизма,драги братя истински българи!!!Да почива в мир България (681-1944).
  • 19 Docenta

    4 1 Отговор
    А сега напишете колко са умни руснаците и българите и как знаят всяка точка от конституцията
  • 20 абе смешкофци

    1 0 Отговор
    една професор каза ,че студенти 4 курс в унивирситета незнаян че има ВТОРА световна война!