Last news in Fakti

30 Април, 2012 18:02 1 322 1

Меркел с бойкот на Украйна заради Тимошенко

  • украйна-
  • бойкот-
  • футбол-
  • ангела меркел

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу няма

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германският канцлер Ангела Меркел обмисля да препоръча на своите министри отказ от посещение на Европейското първенство по футбол в Украйна. Тази стъпка би била знак на протест срещу жестокото отношение на местните власти с Юлия Тимошенко. От канцлерството в Берлин отказват официален коментар. Според актуално социологическо проучване в Германия 52% от гражданите настояват политическият връх да бойкотира мачовете.

Дискусията за подхода на германските политици с украинското правителство и първенството по футбол се води с все по-разгорещено. Зам.министър от управляващата в Берлин консервативно-либерална коалиция предлага двубоите от шампионата да се проведат изцяло в Полша. Гудрун Коп констатира, че това би била трудна стъпка, но не и невъзможна. Ако по случая с Тимошенко не последва никакво развитие, тогава трябва да се помисли и за спортен бойкот, настоява заместник-министър Коп. Това споделят в социологическо допитване и 50% от германците.

В интервю за Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung дъщерята на Юлия Тимошенко отправи емоционален апел към правителството в Берлин. Евгения Тимошенко споделя, че майка й е твърде слаба, пие само вода, а болките в гърба й са се усилили, след като принудително е отведена в болница. Тя предупреждава, че ако Юлия Тимошенко умре, заедно с нея ще умре и украинската демокрация.

Шефът на престижната берлинска болница "Шарите" е помолил украинското посолство за съдействие, отново да посети пациентката в родината й. Диагнозата на проф. Карл Макс Айнхойпел е остра форма на дискова херния.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу няма "никакво намерение" да пътува за Украйна или да участва в събития като Европейското първенство по футбол, предаде Франс прес. В отговор на въпрос дали Европейската комисия е решила да бойкотира първенството заради намиращата се в затвора Юлия Тимошенко, говорителка на Барозу е заявила, че "на този етап той няма намерение да пътува за Украйна".

Миналата седмица ЕК заяви пред УЕФА, че не може да пренебрегне съдбата на бившия украински премиер преди шампионата, но футболната асоциация защити решението си да остави Киев като един от домакините на игрите.

Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг бе поканена от президента на УЕФА Мишел Платини да присъства на церемонията по откриване на първенството в Украйна, но тя отклонила предложението по "институционални причини".

Президентът на Чехия Вацлав Клаус отмени посещението си в Украйна във връзка с положението на намиращата се в затвора опозиционна лидерка Юлия Тимошенко, предаде Ройтерс като се позова на негов говорител. Клаус се присъедини към германския президент Йоахим Гаук, който реши да не участва в срещата на върха на президентите на страните от Централна Европа на 11 и 12 май в Ялта.

Чешката република има критична позиция за отношението към Тимошенко - основен политически опонент на президента Виктор Янукович, която излежава седемгодишна присъда в Харков по обвинения в злоупотреба със служебно положение по времето, когато е била премиер. Тимошенко твърди, че процесът срещу нея е бил политически и обвинява Виктор Янукович, че се стреми към лично отмъщение.

Чехия предостави политическо убежище на съпруга на Тимошенко - Александър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tedavenger

    0 0 Отговор
    Крадците взаимно се защитават. Браво на украинците. Крадливите политици в затвора. Жалко, че в България това не може да се случи.