11 Май, 2019 16:44 27 375 36

Тази грешка на Русия ни струва милиони долари

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • нефт-
  • петрол

Понесохме огромни щети заради замърсения петрол по тръбопровода "Дружба", каза президентът на Беларус

Тази грешка на Русия ни струва милиони долари - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Беларус Александър Лукашенко оцени на "стотици милиони долара" понесените от страната щети заради замърсения петрол в петролопровода "Дружба", предаде ТАСС.

По думите му вреди са понесли също самият петролопровод и съпътстващото го оборудване. Два преработвателни завода - Мозирският и Наваполоцкият - бяха замърсени, каза той и "това беше огромна щета за нашата страна".

Според беларуския президент единият завод е работил с половината, а другият с една трета от капацитета си. "Не получихме изцяло определената печалба, валутните постъпления, за транзита и загубихме огромни пари. Това са стотици милиони долари", заключи пред репортери Лукашенко.

Той изрази надежда, че Москва няма да оспорва размера на тези понесени щети.

В края на април Русия спря подаването на петрол по "Дружба", който преминава през Беларус и стига до Германия, поради замърсяване на течната суровина. Това доведе до повишаване на цената на нефта на световните пазари до ниво най-високо за последните шест месеца и застави рафинериите в Европа отчаяно да търсят доставки.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пипъна

    34 16 Отговор
    Добър ден!
  • 2 оскар

    78 189 Отговор
    Всичко руско е боклук.Руснаците са най простите в Евразия,след тях са българите

    Коментиран от #11, #17, #18, #19, #20, #23

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ****

    64 22 Отговор
    Ето къде е ключа от палатката,спират този тръбопровод от експлоатация,и цената литва нагоре.

    Коментиран от #8

  • 5 Бесен Язовец

    57 86 Отговор
    Сега да се събират всички тукашни руски подлоги и бегом да чистят тръбите на родната им "Дружба" ! А ако сериозно, русняцити ще правят, ще струват, но белорусите, пари няма да видят, най много да напълнят на някой друг от тамошните чиновници джобовете с пари, та да утихне тарапаната.

    Коментиран от #21

  • 6 ПЕНКО

    28 24 Отговор
    ОСЕРКЪР , МЕНДЕЛЕЕВ Е РУСНАК !!!

    Коментиран от #34

  • 7 El Comandanteto

    39 32 Отговор
    Империята да не се ослушва ,а да изпразва джобовете и да плаща щетите ,които е причинила
  • 8 El Comandanteto

    37 21 Отговор

    До коментар #4 от "****":

    Маааалииииии -не е естина колко може да е път един русофил.
    Да, цената ще тръгне нагоре , а каква ще е ползата за Русия ,като си спря 1/3 от износа . Или викаш да помогнат малко на САЩ искаха ?

    Коментиран от #12, #24

  • 9 Дечо Пора

    29 15 Отговор
    Е това е истината за "големите ползи" от траьитиране от Русия. Цялата схема е за печалби на руски олигарси и такива от съответната държава, за останалите-среден пръст.
  • 10 Бай хой

    48 43 Отговор
    Щом и Батя Лукашенко не може да диша руските свине, значи работата им е спукана!

    Коментиран от #16

  • 11 Гост

    19 21 Отговор

    До коментар #2 от "оскар":

    Хайде да не се мъчиш, пък и нас измъчваш. Сложи си край и се отърви, да олекне и на теб и на нас! А, аз ще почерпя за упокой на душата ти!
  • 12 Valentin

    20 26 Отговор

    До коментар #8 от "El Comandanteto":

    Публикувано във факти.бг: Маааалииииии -не е естина колко може да е път един русофил.
    А ти още ,,по-път'',съдейки по написаното мисля,че си повтарял 1ви клас няколко пъти.Сигурно си пример за всички русофоби.
  • 13 Барчо

    18 27 Отговор
    Голям мрънкач е Лукашенко. Къв му е проблема. Има си икономисти, които да изчислят всичките му загуби и пропуснати ползи. След като надлежно се е документирало, се предявяват претенции към този, който е допуснал замърсяването и си получаваш кинтите с лихвите. Само че просто за тая работа си има технологично време и не може да стане за вчера.
  • 14 Зайко Байко многознайко

    21 26 Отговор
    Тоя дърт комунист да не се прави на велик ръководител и икономист, че руснаците ако им врътнат кранчето ще види къде сер@т гладните.

    Коментиран от #35

  • 15 Барчо

    21 21 Отговор
    Оня перчем що не достави нефт, ми се праи на отрепан. Нали са велики и могат всичко. Да запълни дупката с по-евтин и изключително чист като утринна роса нефт. Така ще бутне руснаците. Да де. Ма не може да стане, щото не го интересуват съюзници ли са, приятели ли са изпаднали в беда, а голямата печалба. Сега само потрива ръчички от задоволство.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 соросоидни кърлежи

    4 16 Отговор

    До коментар #2 от "оскар":

    след майка ти...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Калбо

    6 22 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен Язовец":

    Ако не бяха те щтеше да си носиш вазилина в джоба и чалма на глвата
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Басри

    11 5 Отговор

    До коментар #2 от "оскар":

    от нас по- прости няма нийде!
  • 24 гнида

    4 21 Отговор

    До коментар #8 от "El Comandanteto":

    Мисля , че сащ не изнасят петрол ... А ти не бери грижа за руснаците , защото се оправиха от перестройката .... Гледай в България какво е с къщи за гости и магистрали ......

    Коментиран от #25, #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Роко

    15 5 Отговор

    До коментар #24 от "гнида":

    Я да си спомним едни 50 км магистрала в Русия дето струваше повече от цялата американска програма за полет до Марс. Или ламаринения танк дето блокира на парада, или за "великите" открития на Роснано глътнали трилиони рубли без никакъв резултат. Или за армейски генерал Маша Китаева видна бойкиня на креватния фронт.

    Коментиран от #27, #28

  • 27 документите

    2 13 Отговор

    До коментар #26 от "Роко":

    Дай да си припомним, ко чакаш, или само плюеш
  • 28 документите

    1 12 Отговор

    До коментар #26 от "Роко":

    2-милиарда долара за 250км. МНОГО ЛИЕ? Проектъг „Таврида“стартира през 2016 г. Тогава строителството на новата магистрала бе оценено на 139 млрд. руски рубли, което веднага я превърна в една от най-скъпите в историята на съвременна Русия.
    През 2017 г. проектът „Таврида“ успешно премина държавна експертиза. Така през май строителството на първия участък стартира. Характеристики Изчислено е, че натоварването на новата магистрала ще възлиза на 21-39 000 коли. Покритието на P260 ще е от асфалт и бетон. Оптималната скорост на движение ще бъде 120 км/ч. Шофьорите ще може да използват само 4 ленти – по две от всяка страна. Ще има разделението на потоците от насрещното движение. Интересно е, че трасето няма нито една пресечна точка с други пътища. В същото време „Таврида“ е проектирана така, че да обхожда всички населени места.
    Общата дължина на трасето е 250.75 км. Минава през Керч, Феодосия, Белогорск, Симферопол, Бахчисарай и Севастопол. Към днешна дата около 28% от пътят е готов. 2016:През 2010 г. поръчки се изпълняваха за между 2 и 3 млн. евро на километър. Днес цената на 1 км магистрала в България вече достигна от 4.2 до 6.7 млн. евро. В съседна Румъния цената за изграждането на 1 км нова магистрала е средно 5 млн. евро, а гръцката „Виа Игнатия” струваше по 6.8 млн. евро на един километър. В Хърватия цените са между 6 и 8 млн. евро, в Полша А2 е завършена за 4.7 млн. евро, а в Германия цените достигат 9-10 млн. евро за км. Обяснението за ниските цени, кои
  • 29 Петър Волгин

    1 7 Отговор
    То в Русия само частни фирми, са. Либерална партия ги управлява.
  • 30 РУСИЯ

    1 7 Отговор
    Тръгна суровината по петролопровода
    "Дружба"

    Украйна възобнови транзита на руски петрол
    за Европа по петролопровода "Дружба"
  • 31 Иво Христов

    2 2 Отговор
    „Дружба“ е магистрален нефтопровод от Източна за Централна Европа, най-дългият в света.

    Представлява мрежа от магистрални нефтопроводи с разклонения с обща дължина 8900 километра, включително 3900 км на територията на Русия.

    Мрежата е изградена през периода от 1960 до 1974 г. за снабдяване със суров нефт от Волгоуралския нефтогазов район в РСФСР, СССР на социалистическите държави от СИВ в Централна Европа – Полша и бившата ГДР (Източна Германия), Унгария и бившата Чехословакия (дн. Чехия и Словакия).
  • 32 Лора

    3 11 Отговор
    Това са сериозни екологични катастрофи, които хич не са за пренебрегване, мен не ме интересуват метражи....!
  • 33 До Лорчето

    9 1 Отговор
    Лорче, замърсен е петролопровода и съоръжения към него с хлор което влошава качеството на петрола от което търпят загуби само петролните компании които доставят, транспортират и преработват този петрол и няма нищо общо с екологогията! Сериозните катастрофи са в главата ти!
  • 34 до ПЕНКО

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "ПЕНКО":

    А ти какво си - рубладжия, трол или само рАЗИЯтска подлога?
  • 35 Абе зайко рублознайкоо

    12 1 Отговор

    До коментар #14 от "Зайко Байко многознайко":

    Ми нали ако им "врътнат кранчето" братушковците ти, ще изпукат от глад след 1 седмиза, като опасат кедрите и мъха. Или ще почнат да людоедстват, като "братушката" ти чикатило преди време. Ей, прост - по-прост - най-прост - олгински трол!
  • 36 Мемфис

    4 1 Отговор
    От руснак можеш да очакваш само гадости!
    С подлеци от раша човек не трябва да има вземане-даване!
    Те или ще те измамят или ще те окрадат, каквото правят с БГ вече 80 години.
Новини по държави: