Last news in Fakti

17 Юли, 2019 20:30 3 659 43

MH17: ще научим ли някога цялата истина?

  • украйна-
  • малайзия-
  • боинг 777-
  • mh17

Цели 5 години изминаха от катастрофата над Украйна, но наказани още няма

MH17: ще научим ли някога цялата истина? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Цели 5 години изминаха от катастрофата на MH17 над Украйна, но наказани още няма. Дали изобщо някой някога ще бъде подведен под отговорност?

На 17 юли 2014 г. самолет на Малайзийските авиолинии изпълнява полет от Амстердам за Куала Лумпур, когато в 16,20 часа местно време над територията на Източна Украйна е ударен от ракета "Бук". Тя е изстреляна от тази част на Донбас, която се контролира от проруските сепаратисти, е установила ръководения от Холандия разследващ екип. Неговите експерти са убедени, че ракетната установка е била доставена в Донбас от Русия, но Москва отхвърля обвиненията. И до днес никой не е поел отговорността за смъртта на загиналите в катастрофата 298 души.

На 9 март 2020 година в Холандия трябва да започне съдебният процес по случая с полет MH17. Международното разследване е поето от холандските власти, тъй като повечето пътници са били граждани на тази държава. Случаят ще бъде гледан от съда в Хага, но тъй като там не може да се проведе толкова голям процес, изслушванията ще преминат в съдебния комплекс край амстердамското летище - т.е. в близост до мястото, откъдето е излетял самолетът.

Международен трибунал?

Компетентният по случая съд в Хага не бива да се бърка с Международния наказателен съд. Много държави, включително Холандия и Австралия, настояваха за свикването на международен трибунал в случая с MH17, но Русия блокира инициативата на Съвета за сигурност. Затова държавите, чиито граждани загубиха живота си при катастрофата, решиха делото да се състои в Холандия. Поради това и основният език, на който ще се води, няма да е английски, а холандски. Но съдиите си запазват правото да проведат част от изслушванията и на английски.

Освен това холандските власти решиха, че по изключение процесът ще се предава директно - съдебната зала едва ли ще може да събере всички, които се интересуват от процеса. Изключение ще бъде направено за обвиняемите, за които и без друго никой не очаква, че ще присъстват. Ако обаче те са склонни да дадат показания, могат да се включат в процеса чрез видеоконференция.

Кои са обвиняемите?

Досега международните следователи са назовали четирима заподозрени. Трима от тях са руснаци: Игор Гиркин (с прякор "Стрелков"), бившият "министър на отбраната" в самопровъзгласилата се "Народна република Донецк", генерал-майор Сергей Дубинский и полковник Олег Пулатов. Те отхвърлят каквато и да било вина. Четвъртият заподозрян е украинецът Леонид Харченко. До края на годината могат да бъдат назовани и още заподозрени.

По данни на разследващия екип, тези четирима мъже би трябвало да са хората, докарали ракетната система "Бук" в Донбас през неконтролираната от Киев руско-украинска граница, както и неназованият досега по име капитан на руската 53-а противовъздушна бригада, който най-вероятно е дал заповедта за изстрела.

Има ли достатъчно доказателства?

Съгласно проучванията на разследващия екип, имало свидетели на изстрелването на ракетата, останки от системата "Бук", сателитни снимки и информация от радари, както и фото- и видеозаписи от транспортирането на ракетната система до мястото на нейното изстрелване в Донбас. Освен това има записи от телефонни разговори между заподозрените.

Главният холандски следовател Фред Вестербеке е убеден, че участието на Русия в трагедията може да бъде доказано. Германският юрист и експерт по международно въздушно право Елмар Гимула от своя страна смята, че доказателствата са "слаби". Според него използването на записи от телефонни разговори като доказателства е проблематично и ще бъде много трудно съдиите да бъдат убедени, че става дума за гласовете на заподозрените.

Носи ли отговорност Украйна?

Гимула представлява семействата на четири от жертвите на трагедията с MH17, които са подали жалба срещу Украйна в Европейския съд по правата на човека. Те твърдят, че украинските власти носят определена вина за смъртта на пътниците - не са предприели нищо, за да защитят хората. Така например - не са затворили изцяло въздушното пространство над конфликтния район в източната част на Украйна.

Жалбата е внесена още през 2014-а. Но и до днес съдът в Страсбург не е разпоредил проверка на жалбата. Украйна отхвърля поемането на каквато и да било отговорност за трагедията.

Какви други жалби има?

До ранната есен Русия трябва да се произнесе по две колективни жалби, внесени в Европейския съд по правата на човека от името на 380 роднини на жертвите, загинали в катастрофата. Обвинителите упрекват Русия, че е нарушила правото на жертвите на живот. Освен това властите на страната не били предприели достатъчно, за да разследват обстоятелствата около престъплението.

Руските власти също отхвърлят каквато и да било съпричастност към трагедията. Същевременно ракетната установка "Бук", с която е стреляно по малайзийския Боинг 777, най-вероятно още се намира в 53-та противовъздушна бригада на руската армия.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гостилничаря

    7 5 Отговор
    Боко си е играл с ракетки и без да иска метнал една с лявата ръка нагоре.....
  • 3 az da vi

    35 8 Отговор
    Мръсни съчинения... ЦРУ жертва 274 човека, но не успяха веднага да прехвърлят вината на Русия и да удрят, сега вече е късно.....може тях да ударят...

    Коментиран от #28

  • 4 Гюрза

    22 4 Отговор
    Егати мелеза,да не знае където се водят бойни действия,гражданската авиация избягва тези маршрути,после руснаците виновни,че краварите накичили,,777,,с камери..то един такъв,,747,,през 1983 год с 270 пасажери,на път от сащ до ю.корея,,правеше,,снимки над сахалин..и бум,един,,Су-15,,му показа къде е дъното на океана..

    Коментиран от #15

  • 5 Borislav Popov

    6 25 Отговор
    Никога няма да я научим истината, освен ако не се появи някой като Горби, само той имаше доблеста да си признае за масовите убийстаа на полските офицери в Катин, но след това, пак го изкараха предател.

    Коментиран от #41

  • 6 някой

    17 3 Отговор
    Ситуацията е под въпрос понеже Русия за сега мълчи със свойте доказателства. А Запада знае че ги имат и затова не бързат със процеса.

    Коментиран от #18

  • 7 Бесен Язовец

    6 6 Отговор
    Най интересното е, че преди 7-8 дена Путин се срещна неофициално с холандския премиер, който му предаде лично папката с резултатите от приключилото разследване и от страна на Русия не последва никаква реакция, а само много подозрително мълчание.
  • 8 Порно

    14 3 Отговор
    В наказателното право основния въпрос qui prodest , кому служи. И досега никой не дава отговор на въпроса защо руснаците са го направили. Аз не се сещам.

    Коментиран от #9

  • 9 Borislav Popov

    6 21 Отговор

    До коментар #8 от "Порно":

    Ми щот са тъпи и постъпката им е лишена от всякаква логика и плюс това не са знаели, че стрелят по самолет на Малайзийските авиолинии, препълнен с чужденци и просто са искали да се изявят по някакъв начин и да станат герои. Всички ние знаем за необикновенната тяга на руснаците към всякакви подвизи, носещи вечна слава на героите !!

    Коментиран от #12

  • 10 ГруЮ

    20 4 Отговор
    Тук изниква въпросът : А защо самолетът е отклонен още от полските, а след това и от украинските РВД-Та, така че да прелети точно над зона на активни бойни действия? Маршрутът може да намерите в мрежата.
  • 11 Шаран БГ

    13 1 Отговор
    Михаил Сергеевич - строител на нова Русия !? А защо живее в САЩ-приюта за предатели !!
  • 12 Бай хой

    19 7 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    Съско а я кажи кой крие записите от черните кутии и от разговорите между екипажа и диспечерите? А кой е отклонил самолета от маршрута му и е наредил снижаване? А почему се пропуска фактс че в точно този еайон и момент е имало две батареи бук на украйна на учение и в действие? И почему крава бойс крие снимките от сателитс точно в същия момент?

    Коментиран от #13

  • 13 Borislav Popov

    9 15 Отговор

    До коментар #12 от "Бай хой":

    Събке, по първия въпрос - черните кутии са в моцква. Другите ти въпросчета са дежурната рушка лъжлива пропаганда, на която не мисля че има смисъл да се отговоря. ПП: Къде е Стрелков??? Защо си изтри туита??? Два елементарни въпроса, на които знам че рушките отрепки няма да отговорят. Е нищо, ботоксовия паразит с платформите един ден, живот и здраве, ще отговори на тях. В Хага...
  • 14 Истината

    0 0 Отговор
    https://m.vbox7.com/play:ca20b410ec&pos=sn_20
  • 15 Zveda

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Гюрза":

    Над Сахалин са свалени два разузнавателни самолета,а пътническият в Японско море,но не от руснаците! А малайзийският си е чиста проба активно мероприятие! И всички факти говорят за това!
  • 16 Чичо Тони

    13 1 Отговор
    Някои от по-върастните и паметливи читатели си спомнят за покушението срещу папа Йоан Павел II и набеждаването на Сергей Антонов.
  • 17 Кой удари близнаците ?

    6 2 Отговор
    С два самолета - четери билдинга ? И как майсторски се свлякоха. Ум да ти зайде. Хирургическа точност. Кой обеси Березевски ? Кой отрови Летвиевко ? Кой друсна Немцов, кой запали Райхстага ? Кой уби Распутин, кой застреля Ленин, кой удуши цар Павел, кой отрови Скрипал, и т.н. Питате и не искате да знаете ? До кога бе стадо, до кога ?
  • 18 Румяна Костова

    14 5 Отговор

    До коментар #6 от "някой":

    Защо да мълчи Русия? Та тя показа документите, номера, оцелял на изстреляната ракета. И по него показаха кога точно тази рекета е била зачислена на украинската армия.Интересното бе, че Западната преса отмина с пълно мълчание тези материали. Какви сателитни снимки има следствието? Американците са единствените, които са имали сателит, обхващаш района на трагедията, а те отказаха да предоставят снимки. То ако наистина имаше такива, на които да се вижда, че руснаците или така наречените сепаристи да с виновни, Русия отдавна щеше да бъде осъдена.

    Коментиран от #31

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 SSP Alliance

    1 0 Отговор
    Емери Смит - Малайзийският полет mh370
    vbox7
  • 21 Живи ли са диспечерското ,

    6 2 Отговор
    Началник СМЯНАТА от Днепропретровският център за управление на гражданската авиация и летеца на Су - 25 когото направиха "Герой УКРАИНА "? Тъпи ли сме или така сме се родили ?

    Коментиран от #23

  • 22 Das Russischen Schweinen

    4 11 Отговор
    50 години лъгаха, че не те са виновни за клането в Катин. Сега отново лъжат, че не те са убили 298 пътника в самолета. Истината е, че водят тайни преговори за компенсации на жертвите, но без признаване на вина. Ще платят но няма да се признаят за виновни, но цял свят знае, че те са го свалили.

    Коментиран от #25

  • 23 Доктор Стамболов

    2 5 Отговор

    До коментар #21 от "Живи ли са диспечерското ,":

    По принцип това е необходимото условие да си любител на Русия. И испанския диспечер и украинското Су, дето свалил Боинга са руски фейк.
  • 24 Един

    0 1 Отговор
    Дрън, дрън, дрън... . Bla bla bla... .
  • 25 Нин

    8 3 Отговор

    До коментар #22 от "Das Russischen Schweinen":

    А за полските кланета в Украйна и Беларус през 1919 г.??? Но не за това иде реч. През 1983 г. над Сахалин свалиха един южнокорейски Боинг. Вдигнаха вой до небето. Е, години по-късно се оказа, че въпросния самолет в продължение на 2 часа е летял над съветска територия, не се е обозначавал и т.н. И всичко това във филм на National Geographic, ама 20 години по-късно.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 -...-

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "az da vi":

    Надяваха се на ефкта от взрива, на пазара в Сараево. Тогава CNN чакаха в съседните улички, за да заснемат жертвите.
  • 29 Нин

    9 1 Отговор
    Между другото, факт е, че образно казано самолета още не бе паднал, когато по ВВС един холандски журналист вече обвиняваше " проруските сепаратисти". На какво основание- сами се досещате. Пак повтарям- каква е позицията на Малайзия??
  • 30 Гггггггг

    9 1 Отговор
    Украинците вече са сваля ли пътнически самолет над Черно море по погрешка. А пилотът на украинския Су-25, който е летял до боинга се "само уби", ако не знаете.
  • 31 Borislav Popov

    2 9 Отговор

    До коментар #18 от "Румяна Костова":

    Е, как щяла да бъде осъдена тойта Русия, когато едва сега приключи разслдването ма Румоооо ?? Ми още съд не е имало ма, споко, ще бъде осъдена тойта Русия ма, ще те видим тогава какви ще ги запееш.
  • 32 Никой не пита кой

    3 1 Отговор
    Пренасочи МН-17 в зоната която обявена закрита за полети . И колко цивилни от диспечерското на Днепропретровск са гушнала БОСИЛЕКА за да не проговорят. Украински народ няма а има сбирщина от разни етноси - карашик , ебанбялдъ , тюрлюгивеч, който днес е инструмент за подпалване на Трета световна. РУСИЯ държи спирачката а НАТО върви на ИЗТОК. Голяма грешка направи Сталин , Горбачов и Елцин - напуснаха БЕРЛИН и те ти булка Спасов ден. Какво ще се случи по-нататък ще научим ако не умрем.във Войната умират "овцете" дето блеят по команда и за пари !
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 стоян георгиев

    1 4 Отговор
    истината за случлиото се е безспорно установена.известни са преките извършители както и техните командири в русия и донецк.няма никакви съмнения за руското участие в събитията както и за личната роля на путин в този маскарад.русия ще бъде осъдена да плати милиони обезщетение ,които в края на краищата ще и бъдат събрани.та няма никакви дилеми по темата!
  • 35 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    истината я ЗНАЕМ!!!И ТЯ се базира ,не на ,,ДАДЕНИТЕ СВИДЕТЕЛСТВААма кой ги помни и ГОВОРИ тези неща сега????А операция,,,уМЕЛ СТРЕЛЕЦ

    Коментиран от #36, #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ТОЧКАТА

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "ТОЧКАТА":

    .....а на въпроса ,кой има интерес от ситуацията.... и т.н.,и т.н.
  • 38 Хрониките на Евразия

    1 1 Отговор
    Военните престъпления давност нямат
  • 39 Иванушка

    1 0 Отговор
    То истината е ясна но не е удобна!
  • 40 Хрониките на Евразия

    0 1 Отговор
    Познайте страната , която първа в света в мирно време , сваля пътнически самолет , а след това отказва да признае своето престъпление ..?
    Това е станало над финският залив на 14 юни
    1940 година , няколко дена преди да окупират прибалтийските държави ..
  • 41 Бай Шиле

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    В тубата има доказателства! Всяко оръжие, било каквото и да е, си има сериен производствен номер! Както и сериен номер на ракетата! По отломките на тази ракета ясно личи този номер! С него се доказва в коя бойна част е качено на дежурство, кога е дислоцирвана и тнн! А колко американски експерти имаше в Украйна в този трагичен момент?
  • 42 Бай Шиле

    2 0 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=4FwPejcdDjI&feature=youtu.be Ето го и доказателството!
  • 43 Хрониките на Евразия

    0 0 Отговор
    От Министерството на външните работи на РФ , съобщиха за секретни преговори между РФ и Холандия по Боинга М17..
    Няма да научим само сумата , която Русия ще плати след тези преговори ..
    Другото вече се знае ..