Last news in Fakti

9 Март, 2020 19:00 2 464 38

Ще докажат ли руско участие в трагедията с MH17?

  • mh17-
  • самолет-
  • сваляне

И до днес никой не е поел отговорността за евентуалния обстрел

Ще докажат ли руско участие в трагедията с MH17? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всичко е готово за началото на съдебния процес в Нидерландия за катастрофата с малайзийския пътнически самолет над Източна Украйна с 298 жертви. Ще успее ли обвинението да докаже руска вина за трагедията?

Катастрофата става на 17 юли 2014 година. Самолетът Боинг-777 на Малайзийските авиолинии с номер на полета MH17 излита от амстердамското летище в посока Куала Лумпур, когато е свален над Донбас, в източната част на Украйна. Никой от 298-те пътници на борда не оцелява. И до днес никой не е поел отговорността за евентуалния обстрел. Редица държави, сред които Нидерландия и Австралия, поискаха свикването на международен трибунал по случая MH17.

До процес под егидата на ООН обаче така и не се стигна, тъй като Русия блокира инициативата с правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН. Затова нидерландското правителство реши да организира процеса в съответствие с националното си право, понеже повечето жертви (193) са от Нидерландия. Така делото беше поето от съдиите в Хага, но поради високия обществен интерес изслушванията ще преминат в съдебния комплекс в близост до амстердамското летище - точно там, откъдето машината стартира преди катастрофата. Заседанията ще бъдат предавани и пряко в интернет.

Докъде стигна разследването?

След катастрофата петте най-засегнати държави - Австралия, Белгия, Нидерландия, Малайзия и Украйна - създадоха съвместна разследваща група. Участниците в нея стигнаха до извода, че самолетът е бил поразен от противосамолетна ракета "Бук" съветски тип. Тя е била изстреляна от района на Донбас, контролиран от проруските сепаратисти. Ракетната установка е била доставена дотам от Русия, след което отново е била прехвърлена през границата обратно, констатираха експертите. Заключенията им са направени на базата на свидетелски показания, на останките от машината и от ракетата "Бук", както и на сателитни и радарни данни, на фото- и видеоматериали от превоза на руската ракетна система до Донбас, откъдето е била изстреляна. Освен това на разположение са записи от телефонни разговори между заподозрените, част от които бяха огласени. Преди началото на процеса нидерландският главен следовател Фред Вестербеке изрази убеждението си, че участието на Русия в трагедията ще може да бъде доказано.

До момента международните следователи са посочили четирима основни заподозрени. Трима от тях са руснаци: Игор Гиркин, бивш "министър на отбраната" на самопровъзгласилата се "Донецка народна република", генерал-майор Сергей Дубинский и полковник Олег Пулатов. Четвъртият заподозрян е украинецът Леонид Харченко. Нито един от тях не признава вината си.

Освен това следователите най-вероятно подозират и Владимир Цемах, бивш командир на една част за противосамолетна отбрана на сепаратистите в Източна Украйна. И макар следователите да не изключват изрично отправянето и на други обвинения, до момента такива няма - нито срещу Цемах, нито срещу други лица. А и няма вероятност нито един от обвиняемите да се появи в съдебната зала - Русия няма да предаде своите граждани, а украинецът Харченко вероятно също е получил руски паспорт. Ако те все пак решат да дадат показания, биха могли да бъдат включени чрез видео връзка.

Русия отрича

На следващия ден след предполагаемия обстрел на самолета руският президент Путин обвини за това Украйна. Ако тя е била затворила въздушното си пространство, не би се стигнало до трагедията, заяви Путин. Руските власти и до днес отричат каквото и да било участие в катастрофата с MH17. Позицията и информационната политика на Кремъл в този случай обаче се промениха в течение на годините.

Първоначално държавните руски медии разпространяваха множество противоречиви версии за това как се е стигнало до свалянето на самолета. След което обаче през февруари т.г. стана известно, че Русия е помолила Нидерландия да изправи тримата обвиняеми пред съда в Русия. Нидерландските власти отхвърлиха молбата.

Междувременно срещу Русия са подадени две колективни жалби в Европейския съд за човешки права от името на 380 роднини на жертвите на катастрофата. Ищците обвиняват Русия, че е отнела правото на живот на жертвите и искат от нея компенсация в размер на най-малко 6,4 милиона евро за загинал пътник. Съдът настоя Русия да се произнесе по жалбите, което трябва и да е станало на 2 януари т.г. За съдържанието на отговора обаче не се знае нищо.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баро Вкаров

    42 16 Отговор
    Тоя самальот го свалиха тъпите окраинци,от Русия ше получат по една кожена пирожка!
  • 2 Факт

    42 11 Отговор
    Не...просто защото няма такова участие.Задачата на това разследване е да прикрие украинското участие и действие в следаствие на което стана тази трагедия.Вече и Холандия и Малайзия казаха,че ще искат доказателства-а не само празни твърдения...
  • 3 Митко

    16 3 Отговор
    ✅ След толкова години ще го заметът на бързо!
  • 4 нали уж

    11 30 Отговор
    Според Съвета по национална сигурност на САЩ самолетът е свален от проруските въоръжени формирования. Има сведения, че пари, кредитни карти и други ценни вещи на мъртвите пътници са разграбени от бойци на терористичните проруски формирования, които контролират района. Според разследване на Федералната служба за разузнаване на Германия (на немски: Bundesnachrichtendienst, BND), самолетът е бил свален от проруските сепаратисти.
  • 5 боби

    38 11 Отговор
    В цял свят и децата знаят, че самолета е свален от укрите. Всичко останало е плод на болни мозъци, параноя и нездрава пропаганда на заинтересованите.
  • 6 Батиста

    28 8 Отговор
    Ще видим по време на процеса какво ще се случи. Имам чувството че руснаците ще извадят чифт аса от ръкава си ! Да не стане така че украинците да гледат дато наакани.
  • 7 Behemoth

    11 7 Отговор
    Ба те ако искат могат да докажат ,че извънземни са го свалили даже снимките им могат да извадят леко разфокусирани но като цяло антенките им ще ги издават...
  • 8 трол

    33 8 Отговор
    Грам логика няма да го свалят руснаци, с пълното съзнание, че Русия ще бъде моментално обвинена. Изключвам грешка. Дори с просто око от земята се вижда, че самолета е пътнически. Това е американо-украинска провокация напълно умишлена.
  • 9 true

    7 25 Отговор
    Това е вече факт. путин ще плати, както кадафи го направи за друг самолет

    Коментиран от #12

  • 10 ТОЧКАТА

    22 7 Отговор
    западът има боооогааат опит да ,,доказва,,,вината на НАРОЧЕНИТЕ!!!например ,,доказа ,,вината на СЛОБОДАН ПРИЛЯК!!!!/помните ли го,дето изпи отровата пред ,,съдиииииите,,/С ДУМИТЕ,,,СЛОБОДАН НЕ Е!!!ПРЕСТЪПНИК!!!!!...А на помнещото се е ,,доказателството,,на КОЛИНЧОТО ПАУЪЛЧЕТО с което разфасоваха и ПРОДАДОХА ИРАК!!!!!!!...а, и досега доказват/МНОГО ЕФЕКТИВНО!!!шапка им свалям/ , че САМИ СМЕ СИ ВИНОВНИ!!!!!!

    Коментиран от #18, #36

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кредит

    13 4 Отговор

    До коментар #9 от "true":

    Брато, Путин кара на кредит :) така я карат Руснаците от векове и ще я карат във векове! Дреме им какво плют разни мисирки по тях от Европа, Америка и Азия и такива въшки като тебе! Не виждаш ли че чичко Путин и руснаците са над нещата! Те са от друго тесто (тестиси),не се кахъри, зае*игии да си пият водката с кеф и наслада и да ни се смеят!
  • 13 гост

    11 5 Отговор
    По същата логика може да искат по 6млн. от САЩ за всяка една жертва на тяхно оръжие в размирните региони. Колко крилати ракети са изстреляни, колко оръжие се продава през саудитците, самолети, ракети, картечници и др. Украйна е използвала руска ракета, това не се отрича, изстреляна е от размирен регион държан от украинците, а не от Русия, за да има някакви претенции към тази страна. Допустимо е подривна дейност, допустимо е заговор и нагласена история, не е допустимо обаче 6г. да се прехврълят някакви листи и да няма никакъв резултат.
  • 14 а тебе трябва да те наебат

    11 4 Отговор

    До коментар #11 от "бочо":

    сороснята начесване няма.
  • 15 baihui

    12 5 Отговор
    Бандеровецът- пилот е свалил самолета, защото го е помислил за самолета на Путин! Самолета е бил боядисан със цветовете на националните флагове на Русия и Холандия които са ЕДНАКВИ ! Мисля, че украинеца после се самоуби.

    Коментиран от #16

  • 16 стоян георгиев

    1 12 Отговор

    До коментар #15 от "baihui":

    хахахахаха ,хохохоххохо!и забрави че беше сниман от руските космически воиски.после се оказа че високотехнологичните руснаци са изрязали самолетче от вестник и са го прикрепили кум гугъл мапс.лошото е че облаците се оказаха от десет години преди инцидента!смях!и бандеровеца не се е самоубил ,а е отишъл да разпъва на кръст деца в източна украина.и за това бяха направили филм същите дето изрязоха самолетчето.

    Коментиран от #19

  • 17 стоян георгиев

    3 14 Отговор
    другари ,петте засегнати страни нямат дилеми кои свали въпросния самолет ,както и страните от европеиския съюз ,както и канада,сащ,япония,австралия южна корея...демек страните с някакво ниво на нормалност.на русия вярват южна осетия венецуела и приднестровската република,а и група български красавци!

    Коментиран от #29

  • 18 Чичо Тони

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "ТОЧКАТА":

    Някои помнят и процеса за покушението над папата.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Т.Ж.

    3 11 Отговор
    Естествено, че са били рашките гадинки.
  • 21 Бай хой

    18 2 Отговор
    За да стигне до мястото на катастрофата самолета се е отклонил от маршрута си и е сменил коридора като е слязъл с 3-4 хиляди метра по-ниско. Почему се крият и не се публикуват записите от черните кутии и диспечерските кули за да разберем кой е наредил това и какво се е случило в действителност. Очевадно е кой ги крие и защо. Очеваден е и факта че точно тогава украинците подържани от ЦРУ се нуждаеха от подобна провокация за налагане на санкции против Русия. Такива са фактите. Колко тъп трябва да си за да не проумееш какво става.
  • 22 ха ха ха

    9 1 Отговор
    Не естествено, доказаха обаче английското и американското участие... искате ли да ви го пусна?
  • 23 стоян георгиев

    3 7 Отговор

    До коментар #19 от "baihui":

    и фашист.не забравяи!!!!хахахаха!а ти си гаражен герои предполагам.пиеш домашарка в гаража за по-евтино и се дървиш в нета ,основно пишеики щуротии.ника ти казва всичко.
  • 24 отваряйте бързо че трият

    4 0 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=gVMbCTWRcSs&list=LL_2aG-fN4ldZDZDSUnRAXmg&index=58&t=1823s

    Коментиран от #25

  • 25 стоян георгиев

    2 10 Отговор

    До коментар #24 от "отваряйте бързо че трият":

    ти гледа ли го тва другарю?то е толкова смешно че няма накъде.пилота умрял ама се доказа че е стреляно с ракета земя въздух което прави безпредметно да умре пилота.друг е въпроса че кошаревците във филма също измряха.главния свидетел го утрепаха неговите шефове.тва обаче е пропуснато в този смешен филм.ако те интерасува другарю,бука свалил боинга е заснет поне от 30-40 камери през целия си път от руската граница до позицията му .сега слава богу има камери на бензиностанциите ,има телефони с камери и всеки снима,снима...открити са и тези дето са били в бука ,както и преките им началници.та сега на делото ще стане същото като при скрипал ,инкяр до краи и от една в друга лъжа.жалка работа,но от обезщетението няма как да се избяга.

    Коментиран от #27

  • 26 Адолф Путлер

    2 9 Отговор
    Това е руският фашизъм
  • 27 Бай хой

    9 1 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    Госпожа Димитрова смешна и жалка си. Много ги нарои тези камери. А някои си имат сателити които снимат и номерата на колите. Та на тези записи от "камерите" времето е слънчево и ясно. Би трябвало спърниците да снимат с часове. А се виждат само разгърнати те две батареи бук на украинската армия в района. И дори празните бутилки от изпития алкаголь. Кажи защо се крият записите от черните кутии и диспечерските кули ма?

    Коментиран от #30

  • 28 Аман

    4 1 Отговор
    Нали Нидерланците се оплакваха, че са ги карали да подправят доклади, и ако не искат да подписват спуснатите от САЩ, се оттеглят от разследването.

    Пропагандата е чудовищна срещу Русия, Либия, Сирия, Ирак, Сърбия, Венецуела, Куба, Северна Корея, Иран.

    Имаме докладите на Асандж и Сноудън, какво има да се коментира?

    Анонимните им разпространяват документи и архиви, те...
  • 29 Отвори ми очите

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Изреди англосаксонските васални колонии и окупираните от тях държави, я постни и БГ, да не се минеш в "обективността си", Македония, Косово - също не са за изпускане.

    Будиш смях, май само ти си вярваш!
    Нема лошо.

    Коментиран от #31

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 стоян георгиев

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "Отвори ми очите":

    така е друга ,ние сме англосаксонски васални колонии,ти обаче нали не си част от тях.предполагам си се преселил в магадан или каракас ,а може би си взел семеиството и си в алепо или пхенян???!!!!жалки руски тролове за 20 копеики ще продадете и маиките си,а после ще ги обръщате в центове и бягате към гадния англосаксонски запад барабар с целите си фамилии!

    Коментиран от #32, #33

  • 32 Аман

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "стоян георгиев":

    Нервиш ли се, твой проблем.

    Пак ти казвам Асандж, Сноудън, Анонимни - пенявиш ли се?

    не пречиш - само не цапай околните с лигите си, трябва да има слугинаж и шутове..., без тях не може

    Коментиран от #35

  • 33 Аман

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "стоян георгиев":

    Издаде си родословието, цитирам те: " предполагам си се преселил в магадан или каракас" признай си, че си член на БКП и роднина на Гърневски.

    Само не цапай..., простичко е, Асандж, Сноудън?

    те откъде са? от Гуантанамо? Будиш смях, не си виновен, че си такъв..., ама не цапай хората.

    Коментиран от #34

  • 34 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #33 от "Аман":

    другар не всеки дето не е комунист е фашист или бивш комунист бе!не съм членувал в бкп.бях на 21 когато падна комунизма и тя не успя да ме зомбира,както се случи с един милион българи.и не е драмата че някои е бил в бкп,а неистовото желание да се потдържат старите лъжи.при онова промиване на мозъци и натиск всеки можеше да бъде пречупен.затова и днес обществото ни е толкова трагично.заради пречупването и мизерията която ни остави комунизма.и е много лесно на разни комуняги като теб да викат ама нали баща ти е бил комунист или чичо ти или стринка ти...жалки гаражни мишки сте вие еи!както писах един милион българи бяха комунисти един на всеки осем човека,така че няма семеиство без комунист и затова и днес сме стадо,щото не остана здраво място в тва общество и народ което да не е заразено от червената чума.и дори някои днес да иска да говори честно и открито ,веднага се появява някои като теб и почва ,да ама вуичо ти е комунист !голям аргумент няма и дума!

    Коментиран от #37

  • 35 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #32 от "Аман":

    я прочети другар кво пише сноудън за русия.искам да го прочетеш и публикуваш.за сноудън русия е помиина яма нищо че се крие там.дори избягалите от зор не я харесват.мога обаче да ти дам други примери аз.от русия бягаат с огромна интензивност децата на богатите и управляващите.сина на хрусчов умря в сащ като имигрант,дъщерята на сталин също ,като си смени и името и неискаше да знае за ссср и русия,детето на лавров се върна под натиск ,но е изкарало почти целия си съзнателен живот и образованието си в сащ,дъщерите на путин също живееха на запад до 2014,няма да пиша за абрамович и плеядата руски богаташи дето нещат да видят русия и на снимка.интересно щом на тях не им харесва в русия ,как се чувстват обикновенните руснаци?а другар?
  • 36 Запетайка

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "ТОЧКАТА":

    А Сергей Антонов, а Скрипал,а хим.атаките в Сирия?
  • 37 Тиквун

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "стоян георгиев":

    И мен така ме пречупиха.Само БКП.
  • 38 старото

    1 0 Отговор
    факта,че Русия наложи вето на разследването на това престъпление показва че пияндурниците стоят зад това престъпление ! Какво по ясно от това ???