23 Юли, 2019 16:00 5 592 27

Всеки ден едно малко село напуска България

  • емиграция-
  • българия-
  • напускане

Средно по 74 българи дневно напускат родината си в търсене на по-добре платена работа и по-добър живот на Запад. Същата е картината и в други страни от Югоизточна Европа – с катастрофални последици за тях

Всеки ден едно малко село напуска България - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Ние сме изчезваща нация", отбелязва по повод масовата емиграция от Румъния Мариан Хангану, шеф на фирмата за набиране на работна ръка Colorful. "В резултат много международни фирми се отказват да инвестират в Румъния, тъй като не могат да разчитат на достатъчно персонал."

По сходен начин стоят нещата и в България: "Договори се прекратяват, а нови не се сключват, понеже липсва работна ръка", признава министърът на икономиката Емил Караниколов.

Много хора от Югоизточна Европа ги тегли към страни като Германия, Италия и Испания. Заплащането в родните им страни расте, но твърде бавно. Масовото бягство от тези страни тревожи политиката и бизнеса от Букурещ до Атина: заминават най-атрактивните за трудовия пазар кадри - младите и добре образованите хора. Навсякъде се усеща недостиг на квалифицирана работна ръка. И как да е иначе, след като средно на ден родината си напускат 185 румънци, 79 хървати и 74 българи - колкото едно малко село, пише германският "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Армията на заминаващите

По преценки на правителството в Букурещ, над два милиона румънци живеят в чужбина - предимно в Испания и Италия. Ситуацията в България е подобна: повече от 700 000 българи са извън родината си - живеят в други държави от ЕС. От Хърватия само между 2013 и 2016 година към други страни от Общността са се изнесли 230 хиляди души - два процента от населението всяка година. От Гърция пък от финансовата криза насам, т.е. от 2010-а до днес, са заминали най-малко 400 хиляди души - предимно млади хора. Дори в Унгария, която бе една от най-добре развитите страни в региона, кризата от 2008-а предизвика емиграционна вълна, която се усили след 2010-а - след идването на Виктор Орбан на власт. В следващите години - до 2017-а, родината си са напуснали над 200 000 унгарци на възраст между 20 и 65 години.

Румънката Кристина Миху решава сравнително лесно да замине за Германия. В училище тя е научила езика, а след това - докато следвала медицина в Тимишоара, имала възможност да стажува в Италия, Испания и в Хайделберг. От шест години интернистката работи в болницата в Нюрнберг. Като основни причини да напусне родината си тя изтъква корупцията в румънското здравеопазване и възможността навън да печели повече.

Същевременно в Югоизточна Европа недостигът на лекари и обслужващ персонал е повсеместен. Ето само два примера: отделението за инфекциозни болести в унгарския град Солнок временно е затворено, тъй като няма желаещи да работят в него; а болницата в румънския град Тулча пък остана без анестезиолози, след като от тримата двама напуснаха, а третият се разболя.

Внос на кадри от Далечния Изток

Поради недостиг на персонал румънските предприемачи вече са принудени да набират кадри от Далечния Изток. Правителството е определило квота от 20 000 души, които да приеме през тази година от държави извън Европейския съюз. Но това изобщо няма да е достатъчно - нужни са към 300 хиляди души, предполага Мариан Хангану. А неговата колежка Андреа Тартачан посочва, че нещата с кандидатите от Изтока не вървят много добре: на мнозина от тях не им понасят нито климатът, нито храната. "Сега се опитваме поне за строителството да намерим хора от Таджикистан, допълва тя.

Същото е и в България: в курортите на Черно море много от сервитьорите и камериерките са от Украйна, Беларус и Молдова.

В същото време западните политици изглежда само насърчават миграцията: германският здравен министър Йенс Шпан посети наскоро едно училище в Косово, в което се обучават кадри за Германия. А и престижната немска гимназия в косовския град Призрен е смятана за трамплин за чужбина. На около 30 абитуриенти годишно се предлага договор за продължаване на обучението в Германия. И почти никой не се завръща след това в родината си.

За Германия е добре

От германското Дружество за международно сътрудничество GIZ уверяват, че набират кадри за Федералната република само от държави, в които има "излишък" от квалифицирана работна ръка. Но Югоизточна Европа не е такъв случай, точно обратното - щом на редица места не достигат лекари и обслужващ персонал. Положението се влошава с всяка следваща година, което е свързано и с факта, че раждаемостта в тези държави намалява постоянно.

Според Института за проучване на трудовия пазар в Нюрнберг, Германия определено има полза от пришълците от Югоизточна Европа. "Повечето от тях са млади, степента на заетост сред тях е доста сходна с тази на германците", казва специалистът по миграцията Херберт Брюкер. В някои браншове като строителството, грижите за болни и възрастни хора и в ресторантьорството без тези кадри би било трудно, тъй като за тях германци почти не се намират. "И не може да се каже, че ги изместват", подчертава Брюкер.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русороб

    23 32 Отговор
    Друго си беше при цоца, както каза един дрОгар, границите се пазеха добре, разстрелваха, някой да не си помисли да бяга от рая т.н. Малката Швейцария ;)))
  • 2 цв.цв.7асансьора

    57 10 Отговор
    Как напускат БГ.Бате боко каза че тук всичко цъфти и връзва,плажове са пълни,магистрали аутобани .Инфлация 40% а повиши доходите с 10% тук е рая.
  • 3 гунди

    18 33 Отговор
    Нека напускат тъкмо по -малко паплач ще остане за тези дето останат ще е по свободно и по широко . Няма задръствания няма опашки в магазина абе кеф . Даааано повече напуснат КЕФ

    Коментиран от #22

  • 4 Пак послъгва дойче зеле

    63 3 Отговор
    България намалява с 85 хил на година - 50 хил отрицателен приръст и 35 хил евакуиращи се, от които 6 хил деца. И българите в чужбина не са 700 хил., а 2 милиона, в т.ч. и циганите. Даже циганьорите се евакуират от България. А румънците са много повече от 2 милиона. Със или без Орбан, пак щеше да има емигриращи унгарци, само че с Орбан са по-малко, той затова им е неудобен със самостоятелната си политика и спъвайки изсмукването на най-ценния ресурс - хората. За другите страни не знам, ама от България бягат заради корупцията и липсата на върховенство на закона, които водят до ниски заплати и липса на конкуренция. Хората не бягат щото у Германия е много хубаво, а щото тука е ад.
  • 5 Патриот

    43 7 Отговор
    Това е герберасткия просперитет - тотално обезбългаряване на страната.
  • 6 Бесен Язовец

    30 3 Отговор
    А тинята се сгъстява все повече нормалните като напускат!
  • 7 Zzz123

    35 5 Отговор
    Бягайте, мутрите ви искат за роби.
  • 8 снаил

    34 3 Отговор
    А Бат Бойко и всички журналисти се притесняват че 2 милиона напуснали Венецуела. Чудя им се на акъла. Мадуро та Мадуро. Абе Бойко, то българи в България не останаха, ама ние се бием по гърдите и събираме помощи за френски катедрали! Бойко, аз Ф16 не ям брат! И магистрали не ям. Чат пат се качвам на една, ама от нея ми падат пломбите. Абе Бойко, ти по селски път карал ли си с твойта каруца? Абе то добре че са дупките, иначе не мойш намери пътя! Пътища уж с две ленти, ама гората и храстите едната са я глътнали и не мой са разминим бря! И ТОЛ сме им сложили. Добре че е тоя ТОЛ, че да знаем имали път, няма ли?
  • 9 Ка е тръгнало

    21 2 Отговор
    2200 месечно напускат годишно са 25 000 напускащите отделно умрелите са около 100 000 а раждаемост никва така че след 20 30 години нещата ше станат тотална трагедия ако не и по рано😂😂
  • 10 362, 10

    13 3 Отговор
    Честито, българи! Бъдете граждани на света без територия и граници. Изкуствения под ор на жители продължава. Ще останат само такива тапанари като подобни на маймуноподобните отвъд океана!?!
  • 11 хроно граф

    17 6 Отговор
    Еми, то "демокрация", "свобода", "толерантност", "европейска солидарност"... се оказаха еквивалент на едновремешните шарени стъкълца, с които излъгаха негри и индианци, да ги заробят, да им вземат златото, земята, децата, живота... всичко
  • 12 хроно граф

    12 4 Отговор
    Еми, то "демокрация", "свобода", "толерантност", "европейска солидарност"... се оказаха еквивалент на едновремешните шарени стъкълца, с които излъгаха негри и индианци, да ги заробят, да им вземат златото, земята, децата, живота... всичко
  • 13 ШОПА

    12 2 Отговор
    ТЕ ИМЕРИАЛИСТИТЕ ДА НЕ СА ПО-МАЛОУМНИ ОТ ИСТОЧНОЕВРОПЕЙЦИТЕ ЕВТИНА И БЯЛА РАСА РАБОТНИЦИ ИНАЧЕ ЗАПАДНА ЕВРОПА БЕШЕ ПРИНУДЕНА ДА ВЗЕМЕ РАБОТНИЦИ ОТ АФРИКА ХЕМ ЧЕРНИ ХЕМ С ГОЛЕМИ МИШЛОТЦИ германка или фрацизойка веднъж ядели черното повече на бяло не се хвърля.

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Дойче

    16 3 Отговор
    Дойче Веле да каже за фондацията „Ханс Зайдел“, която носи основната вина за престъплението наречено „ГЕРБ“.
    Тя е виновна пред германските данъкоплатци, които чрез данъците си я субсидират, за да „укрепва демокрацията“ зад граница.
    Фондацията Ви е виновна пред едрия баварски капитал, който е основен спомоществувател и едва ли знае къде са отишли парите му в България и за какво точно.
    „Ханс Зайдел“ обаче е виновна най-вече пред българския народ, на който нахлузи яремът наречен „ГЕРБ“.
    Първият опит беше на Иван Костов с неговото бандитско управление. И там имаше „подпомагащи“ германски фондации.
    Но такова брутално, такова нагло, такова арогантно, такова гангстерско, такова разсипническо, просташко и убийствено за народа и държавата управление, каквото беше управлението при режимът на Бойко Борисов е прецедент в историята на обединена Европа.
    Натрапено на българския народ с Вашето любезно съдействие.
    Сега благодарение и на германската фондация „Ханс Зайдел“ сме изправени пред поредната – трета национална катастрофа.
  • 18 Митака

    16 0 Отговор
    Еми на синдикатите, като не ги интересува условията на труд, където робуваме и мизерстваме. Зимно време работа бес парно, и като си сложа ръката на плота на циркуляра, и ми залепва дланта. А аспирацията дишам трици по цял ден. Един колега беше отишъл в София да се оплаква на институцийте, и срещу условията на труд, и началника в ярост срещу него му беше казал, че още не бил излезнал от портала и въпросните служители му се обадили и казали кой е и за какво се оплаква. Представяте ли си в каква ганйовска шуробаджанашка държава живем. Българи тормозат българи, радвам, се че балъците свършват и емигрират.
  • 19 Славчо

    8 3 Отговор
    Другари, провокация е че няма да ни дават визи и жълти карти за Русия! Още утре всички пред Руското посолство с искане за незабавно решение на въпроса.
  • 20 Другия с коня

    14 1 Отговор
    Гласувайте на терминал 2 с Еднопосчна Бюлетина....На Червените Капиталисти наречени ”Бизнеса” ще им се стъжни...30 години осигуряват на Минимална работниците си....на 4 часов работен ден а работи по 12 часа Пролетариата...Тееминал 2 Другари и Другарки ще ви отведе в СОЦИАЛНИ държави,където се Грижат за битието Днес и с Пенсия за Битието ви УТРЕ
  • 21 Пешо

    13 1 Отговор
    Още Анна Макгърг председател на МВФ преди 2000г го каза на Българските управници че нищо не пречи, заплатите в България да бъдат като тези в Гърция но те оглушаха.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Луд

    11 1 Отговор
    Абе хора ,не разбрахте ли че гадовете искат да останат само цигани и турци в тая държава,ще има две партии на Боко и доган ще си царуват до живот.
  • 24 Като

    9 2 Отговор
    Сме овци ще си траем
  • 25 Хаха

    7 2 Отговор
    Типично по български. Замесили сме всички съседи само и само да не излезе, че сме боклук и за нищо не ставаме.
  • 26 Бай Х....О

    11 1 Отговор
    Етническо Прочистване....Да няма Българи....Трябва им Територия без Хора
  • 27 Бързайте

    1 0 Отговор
    защото циганите скоро ще затворят границата . Няма да има кой да им работи и да храни чаветата с данъци . Няма и какво да крадат вече от Българи ,та почнаха да се крадат в махалите един друг. Лоша работа .Дебнат кой ходил от братчедите на вънка да бачка и шамар докато го няма. Искат услуги на частните СОД вече / не че го плащат редовно де / щото само те богати . Престъпността намаля -те не се жалват , а Българите нямат за какво повече и на кого. Успех на младите в чужбина , а нас кучета ,цигани и политици милионери ни яли !